Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες

Ένα θέμα ταμπού για το οποίο διστάζουμε να μιλήσουμε και να ζητήσουμε συμβουλές είναι οι αιμορροΐδες, ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Ας δούμε τι είναι, πως δημιουργούνται, πώς να τις προλάβουμε αλλά και πώς να τις αντιμετωπίσουμε!

Οι στατιστικές λένε πως πάνω από τις μισές εγκυμονούσες υποφέρουν από αιμορροΐδες, απόλυτα λογικό εάν σκεφτεί κανείς το πώς δημιουργούνται. Όπως οι φλέβες των ποδιών είναι πιο επιρρεπείς σε κιρσούς την περίοδο της κύησης, έτσι και οι φλέβες του όρθου μπορούν να πρηστούν, να προβάλουν και να δημιουργήσουν κνησμό. Αιτία; Η πίεση που ασκεί η μήτρα που διογκώνεται σε συνδυασμό με την αυξημένη ροή αίματος στην πυελική χώρα. Επίσης, προάγγελος της ενοχλητικής αυτής κατάστασης είναι τις περισσότερες φορές ένα ακόμα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, η δυσκοιλιότητα.

Πρόληψη

Ο μισός δρόμος για την πρόληψη ή τη θεραπεία ενός φαινομένου είναι η κατανόηση του τι το γεννά. Συνεπώς, έχοντας μάθει τις προκαλεί τις αιμορροΐδες μπορούμε πολύ εύκολα πλέον να βρούμε το κλειδί για την πρόληψη ή την αντιμετώπισή τους.

  1. Το πρώτο βήμα πρόληψης είναι να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα, αφού από μόνη της μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Δεν ξέρετε πως; Δείτε το σχετικό άρθρο του parentips πατώντας εδώ.
  2. Κατόπιν, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε καθημερινά τις ασκήσεις Kegel, αφού βελτιώνοντας την κυκλοφορία στην περιοχή μπορείτε να προλάβετε τις αιμορροΐδες.
  3. Επίσης, καλό θα ήταν να μειώσετε την πίεση στην περιοχή με το να κοιμάστε στο πλάι και όχι ανάσκελα, με το να μην κάθεστε ή στέκεστε όρθια στο ίδιο σημείο για πολύ ώρα και με το να μην παραμένετε πολλή ώρα στην τουαλέτα (αφήστε τα αναγνώσματα μακριά από την λεκάνη)!
  4. Τέλος, αν κάθεστε με τα πόδια σε ένα σκαμνάκι, μπορεί να διευκολυνθούν οι κενώσεις σας.

 

Αντιμετώπιση

  • Ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις τοποθετώντας στην περιοχή μια παγοκύστη.
  • Ακόμη δοκιμάστε να κάνετε ένα θερμό, αλλά όχι καυτό, μπάνιο.
  • Δοκιμάστε να κάθεστε πάνω σε ένα μαξιλάρι σε σχήμα κουλούρας, για να ελαττώνετε την πίεση.
  • Τέλος, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο, τοπικό ή άλλο. Ωστόσο, ξεχάστε την θεραπεία των γιαγιάδων- να καταπίνετε μια κουταλιά καθαρτικό- που μπορεί να απομακρύνει από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. 

Extra Tip: Οι αιμορροΐδες παρότι επώδυνες και δυσάρεστες δεν είναι επικίνδυνες και συνήθως υποχωρούν μετά την γέννα- αν και κάποιες γυναίκες εμφανίζουν μετά τον τοκετό ως αποτέλεσμα του σπρωξίματος. Εάν, ωστόσο, δείτε οποιαδήποτε ορθική αιμορραγία επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, καθώς αυτή (παρότι συνήθως προκαλείται από αιμορροΐδες ή πρωκτικές ραγάδες) πρέπει πάντα να αξιολογείται από εκείνον.