Έγκυος, Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή

Έγκυος, Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή

H Dr Αικατερίνη Γεωργαντοπούλου απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις σας για την Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή.

Ο καιρός κυλάει, οι εποχές αλλάζουν και να που φτάσαμε κιόλας στην Καθαρά Δευτέρα και στην Σαρακοστή με τα νηστήσιμά της. Σε όποιο μήνα της εγκυμοσύνης και να βρίσκεστε μπορείτε άνετα να χαρείτε αυτήν την ξεχωριστή περίοδο του χρόνου, ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας.

Η δική μας συνεργάτιδα, χειρουργός-μαιευτήρας-γυναικολόγος, Dr Αικατερίνη Γεωργαντοπούλου συμβουλεύει:

Καθαρά Δευτέρα και ταξίδι

  • Εάν την Καθαρά Δευτέρα σκέφτεστε να φύγετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εφόσον φυσικά η εγκυμοσύνη σας κυλά φυσιολογικά και χωρίς προσβλήματα που να επιβάλουν το αντίθετο.
  • Καλό είναι, εάν η διαδρομή είναι πάνω από 2 ώρες, να σταματάτε κάθε τόσο για να ξεμουδιάσετε τα πόδια σας κάνοντας μια μικρή βόλτα.
  • Εννοείται, φυσικά, πως όταν είστε στο αυτοκίνητο επιβάλλεται να φοράτε ζώνη ασφαλείας, είτε είστε οδηγός είτε συνοδηγός. Μάθετε πως πρέπει να την φοράτε εδώ.
  • Χρησιμοποιήσετε το πέταγμα του χαρταετού για να ασκηθείτε λίγο. Η ήπια άσκηση κάνει πάντα καλό στην εγκυμοσύνη.

Καθαρά Δευτέρα, Σαρακοστή και Νηστεία

  • Γενικά συμβουλεύω τις εγκύους ασθενείς μου να μην νηστέψουν την Σαρακοστή. Όταν νηστεύουμε μπορεί να αρχίσουμε να καίμε το λίπος μας, να μπούμε δηλαδή σε κέτωση. Τα κετονικά σώματα που σχηματίζονται έχουν άσχημη επίδραση στην νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης δεν είναι θεμιτό να στερηθείτε ζωικές πρωτεΐνες και σίδηρο για 40 ημέρες.
  • Μπορείτε όμως να νηστέψετε την Καθαρά Δευτέρα (είναι μια ημέρα μόνο). Επίσης μπορείτε να νηστέψετε την Μεγάλη Εβδομάδα. Μια εβδομάδα χωρίς κρέας, αλλά με επαρκή τροφή, δεν θα σας βλάψει.
  • Από τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας μπορείτε να φάτε άνετα ότι είναι μαγειρεμένο, όπως, λόγου χάρη, καλαμαράκια τηγανιτά, σουπιές, χταπόδι μαγειρεμένο, πατάτες, φασόλια κοκ. Επίσης μπορείτε να φάτε ταραμοσαλάτα, σαλάτες, ελιές και χαλβά. Δεν πρέπει να φάτε τίποτε ωμό, παραδείγματος χάρην, στρείδια με λεμόνι, διότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα Α. Μύδια αχνιστά και μυδοπίλαφο επιτρέπονται.
  • Εάν θέλετε, μπορείτε να βάλετε μισό ποτηράκι κρασί η μπύρα στο ποτήρι σας και να πιείτε μερικές γουλιές. Δεν πρόκειται να πάθετε τίποτε με τόσο ελάχιστες ποσότητες αλκοόλ, ούτε εσείς ούτε το μωρό.

Extra Tip: Καθώς η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία φροντίστε να ρωτήστε την/τον Γυναικολόγο σας εάν θα είναι διαθέσιμη/ος ή θα λείψει, καθώς και τι να κάνετε εάν χρειαστεί να τον δείτε. Όλα τα μαιευτήρια – ιδιωτικά και δημόσια- έχουν προσωπικό ασφαλείας και μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε επείγον ή απλά απρογραμμάτιστο περιστατικό (τοκετούς, επισκληριδίους, καισαρικές κλπ).

 

Τέλος, ακολουθήστε με την καρδιά σας την θρησκευτική και πολιτιστική μας παράδοση. Έχει ένσαρκη την σοφία και την ομορφιά του, δικού μας, ελληνικού τρόπου του βίου. Γι αυτό είναι ότι καλύτερο για εσάς, τον μέλλοντα μπαμπά και το μωρό σας!