Έβλαψα το έμβρυο; No2

Έφαγα κάποιες απαγορευμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Τί σας συνέβη; Φάγατε κάτι "απαγορευμένο"; Πέσατε και χτυπήσατε στην κοιλιά; Πήρατε φάρμακα που αντενδεικνυνται σε εγκύους; Απαντάμε αε αυτά και ακόμα περισσότερα!

*Με την συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού Γυναικολόγου, MD DFSRH, Βασίλειου Μπαγιώκου.


Σε συνέχεια του "Έβλαψα το έμβρυο; Νο1", έρχονται 5 ακόμα απαντήσεις στις ανησυχίες σας!

«Έφαγα κάποιες «απαγορευμένες τροφές» χωρίς να σκεφτώ»

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τροφών που καλό είναι να αποφεύγονται, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης, που ενδεχομένως να βλάψει το αγέννητο παιδί σας.

Το ωμό ή μελάτο αυγό απαγορεύεται λόγω του κινδύνου δηλητηριασμού από σαλμονέλα. Επίσης, τα ωμά φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί, όπως και το γάλα ή τα τυριά που δεν έχουν παστεριωθεί θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του κινδύνου της τοξοπλάσμωσης. Τέλος, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α, όπως συκώτι και άλλα εντόσθια, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Εάν παρόλ’ αυτά φάγατε κάποιο «απαγορευμένο» τρόφιμο μην πανικοβάλλεστε. Θα καταλάβετε σίγουρα ότι έχετε προσβληθεί από τα παραπάνω βακτήρια αφού θα νιώσετε άρρωστες. Στα πρώτα συμπτώματα επικοινωνήστε το πρόβλημα με τον γυναικολόγο σας. Τέλος, φροντίστε να μείνετε μακριά από τα «απαγορευμένα τρόφιμα» για όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

«Έπεσα και χτύπησα στην κοιλιά»

Κάθε μητέρα ανησυχεί μήπως βλάψει το μωρό της αλλά στην πραγματικότητα το γυναικείο σώμα είναι πολύ καλά δομημένο ώστε να προφυλάσσει την νέα ζωή. Στις πρώτες δώδεκα εβδομάδες η μήτρα βρίσκεται ακόμη πίσω από το πυελικό οστό και έτσι προστατεύεται. Από την στιγμή που η μήτρα μεγαλώνει πέραν του ηβικού οστού υπάρχει αύξηση του αμνιακού υγρού, που λειτουργεί σαν μαξιλάρι, σαν ζώνη ασφαλείας! Εξάλλου ,όπως είχαμε μάθει στο Δημοτικό (ή μήπως ήταν στο Γυμνάσιο) σε εκείνο το μάθημα της Φυσικής: ό,τι βρίσκεται μέσα σε υγρό είναι ασυμπίεστο!!

Εάν πέφτοντας είχατε βλάψει το μωρό θα είχατε κάποια συμπτώματα, όπως έντονους πόνους, αιμορραγία ή διαρροή υγρών. Εάν δεν έχετε παρόμοια συμπτώματα είναι μάλλον απίθανο να έχετε τραυματίσει το έμβρυο. Αναφέρατε, βέβαια, το συμβάν στον γυναικολόγο σας κι εκείνος θα κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να δει εάν όλα βαίνουν καλώς( ενδεχομένως να σας ζητήσει να περάσετε για να ακούσετε το μωράκι ή εάν είστε κάποιων μηνών, να σας ζητήσει να επισκεφτείτε το Μαιευτήριο για να κάνετε Καρδιοτοκογράφημα, ή αλλιώς ελληνιστί NST.

 

«Πήρα φάρμακα που αντενδείκνυνται σε εγκύους πριν ακόμα μάθω πως είμαι έγκυος»

Είναι λογικό να ανησυχείτε εφόσον βλέπετε πάνω στα κουτιά πως «το φάρμακο δεν ενδείκνυται για εγκύους» ή «συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος». Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα φάρμακα αυτά σπάνια είναι βλαβερά για την υγεία του εμβρύου.

Εάν θυμάστε τι φάρμακα πήρατε καλό είναι να ρωτήσετε τον γυναικολόγο σας ή τον φαρμακοποιό σας για πιθανές παρενέργειες. Εάν κάποιες από αυτές συνδέονται με την εγκυμοσύνη ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις. Και να θυμάστε πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να ενημερώνετε και να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας για ότι φάρμακο θέλετε να λάβετε.

Τέλος, ο σημαντικότερος λόγος ανησυχίας σήμερα είναι να εφαρμόζει μια έγκυος γιατροσόφια ή φάρμακα ομοιοπαθητικής που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί ή έχουν ερευνηθεί μερικώς. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία σπεύστε να συμβουλευτείτε ένα φαρμακοποιό ομοιοπαθητικής. Τέλος, φροντίστε να ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες σε περίπτωση που θέλετε να ακολουθήστε κάποια θεραπεία εναλλακτικής ιατρικής, όπως, λόγου χάρη, αρωματοθεραπεία.

«Έβαψα το διαμέρισμά μου και χρησιμοποίησα πολύ ισχυρά καθαριστικά»

Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά για τα τοξικά που υπάρχουν στο περιβάλλον αλλά σίγουρα μπορείτε να φροντίσετε να μην μεταχειρίζεστε τοξικά καθαριστικά. Μια έκθεση της WWF και της Greenpeace φανερώνει πως τα τοξικά που περιέχονται στα αρώματα και στα απορρυπαντικά μπορούν να περάσουν στον πλακούντα και να βλάψουν το αγέννητο παιδί σας.

Επιπλέον, μια έρευνα ανέδειξε σχέση ανάμεσα στα παιδικά προβλήματα αναπνοής και στην χρήση ισχυρών καθαριστικών προϊόντων από τις μητέρες τους. Επομένως, πρέπει να φανείτε λογική.

Απορρίψτε όλα τα προϊόντα που αναγράφουν το συστατικό «triclosan», έναν αντιβακτηριδιακό παράγοντα που βρέθηκε σε πολλά καθαριστικά προϊόντα, κρεμοσάπουνα και οδοντόπαστες. Ακόμη, πετάξτε όσα απορρυπαντικά έχουν ως συστατικό τις αλκυφαινόλες και σταματήστε να χρησιμοποιείτε αρώματα με τεχνητές φόρμουλες. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να τα χρησιμοποιήσετε, φορέστε μάσκες και λαστιχένια γάντια. Γιατί, όμως, δεν «κλέβετε» βάζοντας τον σύζυγο ή μια οικονόμο να κάνει τις δουλειές αυτές για εσάς;

Τέλος, εάν ένα δωμάτιο έχει βαφτεί πρόσφατα, φροντίστε να μην εκτίθεστε στα τοξικά που περιέχονται στην μπογιά. Μείνετε μερικές μέρες μακριά από τον χώρο αυτό και φροντίστε να τον αερίζεται καλά. Εάν σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον μια ανακαίνιση φροντίστε να αγοράσετε οικολογικές βαφές, οι οποίες δεν περιέχουν διαλύτες.

«Είχα μια πολύ έντονης έντασης συνουσία και είδα λίγο αίμα»

Το αίμα που είδατε τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μικροτραυματισμούς της επιφάνειας του τραχήλου λόγω τριβής. Παρότι, όμως, η αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ συνηθισμένη πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναφέρεται στον γυναικολόγο, είτε συνδέεται με την ερωτική πράξη είτε όχι. Εάν έχετε ιστορικό αποβολών, ίσως ο γιατρός σας σας συμβουλεύσει να απέχετε από την συνουσία ή να μετριάσετε την ένταση της ερωτικής πράξης για κάποιο διάστημα( μην ξεχνάτε να αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου και εν συνεχεία να έχετε επαφές με προσοχή στις στάσεις, ώστε να μην προκαλούν δυσφορία σε εσάς ή στο έμβρυο. Σε αρκετές περιπτώσεις ενδεχομένως να παίζουν αρνητικό ρόλο και οι συσπάσεις της μήτρας που εκλύονται μετά από έναν έντονο οργασμό!).

 

Καλή συνέχεια στην εγκυμοσύνη σας και με ένα γερό μωράκι καλή σας επιτυχία!