Όλοι θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το αγέννητο παιδί μας αλλά, δυστυχώς, ατυχήματα συμβαίνουν, συχνά πριν καν αντιληφθούμε ότι κυοφορούμε. Θέλοντας, λοιπόν, να σας καθησυχάσουμε βρήκαμε και απαντήσαμε στις συχνότερες ανησυχίες σας.
*Με την συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού Γυναικολόγος, MD DFSRH, Βασίλειου Μπαγιώκου.
Σε έναν ιδεατό κόσμο τα πάντα συμβαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Αρχικά, πρέπει να φέρετε εις πέρας όλες σας τις υποχρεώσεις, να εξασφαλιστείτε επαγγελματικά και οικονομικά και, κατόπιν, να βιώσετε την μητρότητα. Μάλιστα, θα πρέπει η στιγμή της σύλληψης να συμβεί στο τέλος μια ρομαντικής ημέρας με τον άντρα των ονείρων σας. Τέλος, όταν δηλαδή φτάσει η στιγμή του τοκετού, οφείλετε να είστε σωστά προετοιμασμένη, να έχετε έτοιμα τα πράγματα, να έχετε κάνει μπάνιο και να έχετε αποτριχωθεί και, όταν φτάσετε στο μαιευτήριο, να γεννήσετε γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα.
Αν αυτό είναι το πλάνο, τότε, δυστυχώς για εσάς, έχω νέα: «Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει». Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, πως τίποτα στην ζωή δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο το προγραμματίζουμε.
Συγκεκριμένα, η σύλληψη μπορεί να έρθει όταν δεν το περιμένεις και, μάλιστα, όταν το σώμα σου είναι απροετοίμαστο. Ίσως προτιμάτε να μείνετε έγκυος όταν θα έχετε κόψει το αλκοόλ και το τσιγάρο και θα έχετε αρχίσει να τρέφεστε καλύτερα, αλλά (μπαμ) ο πελαργός σας χτυπά την πόρτα. Τι κάνετε; Πως προστατεύετε το έμβρυο από την όχι και τόσο αποστειρωμένη ζωή σας; Ορίστε δέκα απαντήσεις στις μεγαλύτερες ανησυχίες σας!
«Πήγα σε ένα γλέντι πριν μάθω πως είμαι έγκυος»
Όταν είστε έγκυος το αλκοόλ περνά από τον οργανισμό σας και μέσω του πλακούντα στο αγέννητο παιδί σας, το οποίο όμως δεν έχει αναπτύξει τρόπους να το μεταβολίσει. Το ασφαλέστερο είναι να αποφύγετε την κατανάλωση του σε όλη την εγκυμοσύνη και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, όταν το μωρό έχει αρχίσει μόλις να σχηματίζεται στην μήτρα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο.
Μελέτες έχουν αποδείξει πως το να πίνεις είτε σε μόνιμη βάση είτε περιστασιακά είναι επικίνδυνο για το έμβρυο. Η αποβολή είναι πιο πιθανή σε γυναίκες που πίνουν περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Επίσης, το να πίνεις περισσότερο από δύο μονάδες αλκοόλ την ημέρα φαίνεται να οδηγεί στην γέννηση λιπόβαρων μωρών και, σε αρκετές περιπτώσεις, με εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοολισμού.
Εάν ήπιατε αλκοόλ μόνο μία φορά και, μάλιστα, πριν μάθετε ότι είστε έγκυος αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βλάψει το μωρό σας. Άλλωστε, πολλά μωρά έχουν συλληφθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο! Το βασικό, όμως, από ‘δω και πέρα είναι να αποφύγετε τελείως το αλκοόλ. Άλλωστε στην εποχή μας είναι εύκολο να βρεις κάποιο υποκατάστατο για τις κοινωνικές περιστάσεις που δεν θέλετε να κυκλοφορείτε με ένα ποτήρι νερό στο χέρι. Προτιμήστε μπύρα χωρίς αλκοόλ ή ένα κοκτέιλ από χυμούς φρούτων.
«Βιώνω πολύ μεγάλο άγχος στην δουλειά/ στο σπίτι»
Κανένας δεν περιμένει από σας να κλειστείτε στο καβούκι σας για εννέα μήνες. Είναι λογικό η περίοδος της εγκυμοσύνης να είναι αρκετά αγχώδης και, πράγματι, πολλές από εσάς συνεχίζετε να ανησυχείτε για τη δουλειά, τα χρήματα, τις οικογενειακές υποθέσεις και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.
Εάν, φυσικά, δεν έχετε βιώσει ένα σημαντικό τραύμα θα χαρείτε να μάθετε πως νεότερες έρευνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξαν πως το ήπιο στρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην πραγματικότητα, είναι καλό για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης αποδίδουν το γεγονός στην έκκριση μιας ορμόνης, της κορτιζόλης, που είναι απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου.
Ωστόσο, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών φανερώνει πως οι αποβολές είναι πιθανότερες σε γυναίκες που έχουν βιώσει στρες από κάποιο συνταρακτικό γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός ή η απόλυση στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Εάν νιώθετε, λοιπόν, ότι το άγχος σας χτυπάει κόκκινο καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας ή σε έναν ειδικό γιατρό, ώστε να βρείτε μαζί τρόπους να το διαχειριστείτε. Αυτοί μπορεί να σας προτείνουν να παρακολουθήσετε μαθήματα yoga ή κολύμβησης ή, ακόμα, και κάποιου είδους θεραπεία.
«Κόλλησα μια άσχημη ίωση»
Όλοι αρρωσταίνουμε αλλά εσείς ως μέλλουσα μητέρα ανησυχείτε για τις επιδράσεις της αρρώστιας στο μωρό σας. Μπορείτε να επαναπαυθείτε γνωρίζοντας πως αυτό είναι σχεδόν απίθανο να επηρεαστεί, άσχετα με το πόσο άρρωστη αισθάνεστε. Ωστόσο, κάθε ίωση που συνοδεύεται από πυρετό αυξάνει την πιθανότητα αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.
Συζητήστε το πρόβλημα υγείας σας με κάποιον ειδικό παθολόγο καθώς και με τον γυναικολόγο σας, οι οποίοι θα σας φροντίσουν και τους δύο. Εάν, ωστόσο, σας χορηγηθεί κάποιο αντιβιοτικό για την ίωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας(γενικώς προσπαθούμε να αποφύγουμε την χορήγηση οιασδήποτε αντιβίωσης τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του εμβρύου).
«Κάπνισα ένα δύο τσιγάρα»
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε τώρα που είστε έγκυος είναι να κόψετε το κάπνισμα. Εισπνέοντας τον καπνό του τσιγάρου, εισάγετε πάνω από 400 χημικά στο σώμα σας. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το μονοξείδιο του άνθρακα, ένα δηλητηριώδες αέριο που μειώνει τα ποσοστά οξυγόνου που φτάνουν στο έμβρυο.
Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποβολή, αιμορραγία, αυξημένο αίσθημα ναυτίας και αποκόλληση πλακούντος. Επιπλέον, όσον αφορά στο μωράκι σας, μπορεί γεννηθεί πρόωρα και να είναι λιποβαρές. Τέλος, όταν έρθει στον κόσμο μπορεί να πάσχει από αναπνευστικές μολύνσεις, άσθμα αλλά και να είναι περισσότερο εκτεθειμένο στο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
Εάν λοιπόν κι εσείς ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία και έχετε καπνίσει ένα δύο τσιγάρα, τα ευχάριστα νέα είναι πως το μωρό θα ωφεληθεί αμέσως μόλις οι πνεύμονές σας απαλλαγούν από τα αποτελέσματα του καπνού και αμέσως μόλις τα επίπεδα του οξυγόνου επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως, όσο γρηγορότερα «κόψετε» το κάπνισμα τόσο το καλύτερο!
Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να κόψετε το κάπνισμα τηλεφωνήστε στην ανοιχτή συμβουλευτική γραμμή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (210-7222727) ή ζητήστε την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας!
«Δεν πήρα φυλικό οξύ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης»
Το φυλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β που βοηθά την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του νευρικού συστήματος των εμβρύων. Η έρευνα έχει φανερώσει πως, τα συμπληρώματα φολικού οξέος εάν λαμβάνονται πριν την σύλληψη και κατά το πρώτο τρίμηνο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης δισχιδούς ράχης καθώς και διάφορων εγκεφαλικών ανωμαλιών.
Ιδανικά, λοιπόν, πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα φολικού οξέος αμέσως μόλις αρχίσετε τις προσπάθειες να συλλάβετε. Εάν, ωστόσο, δεν πήρατε καθόλου φολικό οξύ κατά τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες καλό θα ήταν να κάνετε, πέραν της αυχενικής διαφάνειας, ένα υπερηχογράφημα στις δεκαέξι και άλλο ένα περίπου στις είκοσι εβδομάδες ώστε να επιβεβαιωθεί η σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας!
Πάντως, η μη λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος δεν είναι σε καμμία των περιπτώσεων καταδικαστική. Εάν τρεφόσασταν υγιεινά, λογικά έχετε ήδη πάρει ορισμένες ποσότητες φολικού οξέος από την κατανάλωση λαχανικών, όπως σπανάκι, μπρόκολο, πράσινα φασόλια και πατάτες. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα!