«Νιώθω εξαντλημένη»!

Εξάντληση εγκύου

Αντιμετωπίστε την εξάντληση των πρώτων μηνών.

Πέφτετε για ύπνο με το που ξαπλώσετε στον καναπέ και πάλι το πρωί δεν μπορείτε να σηκώσετε το κεφάλι σας από το μαξιλάρι. Έχετε ένα σωρό δουλείες και από την κούραση δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας. Κι είστε μόλις στον πρώτο μήνα! Πώς θα τα βγάλετε πέρα μέχρι τον ένατο;

Το αίσθημα κόπωσης είναι πολύ συνηθισμένο τους πρώτους μήνες της κύησης ακριβώς γιατί ο οργανισμός είναι απασχολημένος και υπερλειτουργεί. Καταρχήν, έχει να διαμορφώσει το υποστηρικτικό σύστημα του μωρού, τον πλακούντα, και παρότι «βιάζεται» το έργο αυτό δεν ολοκληρώνεται πριν το τέλος του τρίτου τριμήνου. Κατόπιν, τα επίπεδα των ορμονών σας έχουν αυξηθεί, παράγετε περισσότερο αίμα, έχετε περισσότερους καρδιακούς παλμούς, το σάκχαρο του αίματός σας έχει πέσει, καταναλώνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και νερό ενώ ο μεταβολισμός σας… χτυπά υπερωρίες ακόμα κι όταν βρίσκεστε ξαπλωμένη ή κοιμάστε! Εάν λοιπόν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε και τις σωματικές και συναισθηματικές απαιτήσεις της κατάστασής σας, θα κατανοήσετε γιατί δουλεύετε πιο εντατικά κι από έναν αθλητή που τρέχει μαραθώνιο!

Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα που είναι πως όταν το τιτάνιο έργο της κατασκευής του πλακούντα ολοκληρωθεί (τον 4ο μήνα περίπου) τα τόσο έντονα αποτελέσματα του συμπτώματος θα κατασταλάξουν και θα μπορέσετε να απολαύσετε κάπως πιο ξεκούραστη το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας. Μέχρι τότε χρειάζεται υπομονή, ενώ παράλληλα με την επιπλέον ανάπαυση φροντίστε να:

  • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Εάν δεν έχετε κι άλλα παιδία στο σπίτι για να φροντίσετε, αυτή είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία της ζωής σας να τεμπελιάσετε. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε, αναβάλετε δουλειές χωρίς ουσιαστική σημασία, αποφύγετε δραστηριότητες που σας κουράζουν, κάντε το διαδίκτυο σύμμαχός σας για πληρωμές λογαριασμών και αγορές προϊόντων και μην προσπαθείτε να αποδείξετε πως είστε μια super μέλλουσα μαμά που έχει πάντα το σπίτι στην εντέλεια.
  • Μην αρνείστε βοήθεια. Καθίστε όταν σας προσφέρουν θέση στο λεωφορείο ή στο μετρό, δεχθείτε την προσφορά της πεθεράς σας να βάλλει ηλεκτρική και να ξεσκονίσει, ζητήστε από την μαμά σας να σας πάρει μερικά πράγματα αφού ούτως ή άλλως πάει supermarket και παρακαλέστε την καλύτερή σας φίλη να φτιάξει κάτι πρόχειρο (υγιεινό πάντα) να φάτε! Κυρίως, όμως, φροντίστε να μοιράσετε με τον σύντροφό σας τις δουλειές του σπιτιού, ειδικά όσες είναι πολύ κοπιαστικές για εσάς, όπως το άπλωμα των ρούχων ή το πλύσιμο των πιάτων.

Ξεκουραστείτε σε κάθε ευκαιρία

  • Ξεκουράζεστε σε κάθε ευκαιρία. Μην περιμένετε το βράδυ για να απολαύσετε ένα καλό ύπνο. Ξαπλώστε, εάν φυσικά έχετε την δυνατότητα, και το μεσημέρι κι, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, τουλάχιστον βάλτε τα πόδια ψηλά και διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό ή το parentips, βεβαίως βεβαίως! Επίσης, δεν είναι ούτε κακό ούτε ντροπιαστικό να αρνηθείτε μία έξοδο που μπορεί να σας κουράσει.
  • Γίνετε πιο χαλαρή μαμά. Εάν έχετε κι άλλα παιδιά, εξηγήστε τους πως η μαμά μεγαλώνει μια νέα ζωή στην κοιλίτσα της και πως δεν μπορεί να είναι τόσο δραστήρια όσο παλιά. Αντί λοιπόν να πηγαίνετε καθημερινά στο πάρκο και τις παιδικές χαρές και να παίζετε κρυφτοκυνηγητό, προτιμήστε πιο αναπαυτικές δραστηριότητες. Πείτε «ναι» στα παραμύθια, τα παζλ, τα DVD, τις προσκλήσεις για τσάι και παραστήστε το ασθενή στο νοσοκομείο (πρέπει να είστε ξαπλωμένη) με τα μικρούλια στον ρόλο του γιατρού. Επίσης, καλό θα ήταν να ζητήσετε και κάποια βοήθεια προκειμένου να εξασφαλίσετε ώρες ξεκούρασης. Αφήστε τα παιδιά να περάσουν το απόγευμα με την γιαγιά τους, να πάνε μια βόλτα με τον μπαμπά τους ή ζητήστε από μια φίλη σας που εμπιστεύεστε να τα πάει να δουν κάποια παιδική παράσταση.
  • Τρώτε καθημερινά 6 μικρά γεύματαΤρώτε καλά και συχνά. Είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται, ειδικά εάν υποφέρετε από ναυτίες. Ωστόσο, τα τακτικά μικρά γεύματα και σνακ θα κρατήσουν το σάκχαρο του αίματός σας σταθερό και θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε την ενεργητικότητά σας, Επιλέξτε πρωτεΐνες, καλούς υδατάνθρακες και τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Αντίθετα αποφύγετε τις ζαχαρούχες τροφές , τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα και τους καφέδες. Αυτά ανεβάζουν τα σάκχαρο του αίματός σας απότομα, σας τονώνουν για λίγο και μετά (εφόσον το σάκχαρο ξαναπέφτει απότομα) σας αφήνουν περισσότερο εξαντλημένη.
  • Ασκηθείτε. Παρότι μπορεί να ακουστεί παράξενο μια ήπιας μορφής άσκηση, κατάλληλη για την εγκυμοσύνη και μόνο αφού την εγκρίνει και ο γιατρός σας, είναι πιθανό να σας τονώσει. Προτιμήστε το γρήγορο βάδην, λίγο χαλαρό τρέξιμο ή μια σειρά από ασκήσεις γιόγκα. Ωστόσο, μην υπερβάλλετε-θέλετε να νιώσετε σωματική και ψυχική ανάκαμψη κι όχι αποδυνάμωση!

 

BoxTip: Παρότι ο επιπλέον ύπνος είναι αναγκαίος, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Ο υπερβολικός ύπνος είναι πιθανό να σας εξαντλήσει περισσότερο. Διατηρήστε ένα μέτρο!