Dos και don’ts για μπαμπάδες στην αίθουσα τοκετού

Dos και don’ts για μπαμπάδες στην αίθουσα τοκετού

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε όσο είστε στην αίθουσα τοκετού

Μπορεί σαν νέος μπαμπάς να βάζετε στοίχημα ότι θα μείνετε άφωνοι και άπραγοι από την αγωνία και το δέος που θα σας καταβάλλει όσο είστε στην αίθουσα τοκετού, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και άλλα τόσα που δεν πρέπει να κάνετε, για να συμπαρασταθείτε στην μέλλουσα μαμά. Πριν την μεγάλη ημέρα, λοιπόν, εκτός από το να φορτίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή μελετήστε τη λίστα με τα dosκαι τα dontsκατά τη διάρκεια παραμονής σας στην αίθουσα τοκετού!

Τι να κάνετε

  • Ενθαρρύνετε την επίτοκο! Αντί για αγχωμένο ή τρομαγμένο βλέμμα, φορέστε το πιο όμορφο χαμόγελό σας και μην ξεχάσετε να πείτε πολλά ενθαρρυντικά λόγια. Εκτός του ότι θα της δώσουν κουράγιο, έχουν την μαγική δύναμη να απαλύνουν τον πόνο της, επομένως μην τα τσιγγουνευτείτε!
  • Φέρτε μαζί σας μερικά γλυκίσματα καθώς θα χρειαστείτε έξτρα ενέργεια, ειδικά αυτή που έχει να σας προσφέρει πολλά είναι η σοκολάτα.
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσει και εκείνη τη δική της. Φροντίστε λοιπόν να είστε ήρεμοι και συγκρατημένοι ώστε ακόμα και το βλέμμα ή η γλώσσα του σωματός σας να είναι ενθαρρυντικά.
  • Φτιάξτε μια καλή λίστα μουσικής. Ο τοκετός μπορεί να διαρκέσει αρκετά, επομένως δεν είναι και άσχημη ιδέα να μοιραστείτε μερικά αγαπημένα τραγούδια που θα σας χαλαρώσουν όσο είναι δυνατόν.
  • Κάντε τη να γελάσει. Αποσπάστε της την προσοχή με αστεία για να ξεχάσει για λίγο τον πόνο που προκαλούν οι συσπάσεις. Φυσικά λάβετε υπόψη σας την ιδιοσυγκρασία της, με άλλα λόγια μην το παρακάνετε και αντί για γέλιο της προκαλέσετε εκνευρισμό!
  • Φροντίστε να γνωρίζετε από πριν τις επιθυμίες της για τον τοκετό αλλά και να είστε ευέλικτοι σε σχέση με αυτές. Ενημερωθείτε δηλαδή για το αν θέλει ή όχι λόγου χάρη να κάνει επικληρίδιο, συζητήστε μεταξύ σας το ενδεχόμενο μιας απρόοπτης καισαρικής τομής και γενικά υποστηρίξτε και σεβαστείτε σε κάθε στάδιο την επιθυμία της, έχοντας όμως και ένα βαθμό ευελιξίας για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάτι που δεν είχατε υπολογίσει.
  • Έχετε μαζί σας τα πράγματα που χρειάζεστε. Επειδή ο τοκετός μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες, φροντίστε να έχετε πάρει από το σπίτι όλα όσα χρειάζεστε για εσάς.
  • Μάθετε πώς να κάνετε μασάζ. Είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί για να απαλύνετε τους πόνους των συσπάσεων. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα συμμετέχοντας στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού για να μπορείτε να εφαρμόσετε στην πράξη το μασάζ που είναι κατάλληλο για αυτή την περίσταση.
  • Απολαύστε τη διαδικασία. Η γέννηση του παιδιού σας είναι μια μοναδική εμπειρία, φροντίστε, λοιπόν, να την απολαύσετε προσφέροντας παράλληλα κάθε δυνατή βοήθεια.

Τι να μην κάνετε

  • Μην πανικοβληθείτε! Δεν είναι ό,τι καλύτερο να σας πιάσει πανικός τη στιγμή που η σύντροφός σας πονάει ή όταν το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί. Σε περίπτωση που νιώθετε να χάνετε τον αυτοέλεγχό σας κάντε μια μικρή βόλτα για να ανασυγκροτηθείτε.
  • Μην λιποθυμήσετε! Στην αίθουσα τοκετού όλοι θα πρέπει να φροντίζουν την επίτοκο και όχι να προσπαθούν να σας συνεφέρουν από μια πιθανή λιποθυμία. Αν αισθανθείτε άσχημα, η λύση είναι να βγείτε για λίγο έξω προκειμένου για να σας χτυπήσει ο καθαρός αέρας.
  • Αφήστε στην άκρη το κινητό σας τηλέφωνό. Εκτός και αν το χρησιμοποιείτε για να βγάλετε φωτογραφίες (με τη συναίνεση της συντρόφου σας φυσικά). Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σας αποσπάται η προσοχή σας από οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διαδικασία του τοκετού.
  • Τα βογγητά είναι απαγορευτικά! Το να βογγάτε και εσείς δεν είναι καθόλου καλή μέθοδος συμπαράστασης. Επομένως βρείτε πιο θετικούς τρόπους για να την ενθαρρύνετε! 

Διαβάστε ακόμα: «5 κανόνες για τον τοκετό»