Ακολουθήστε 8 τρόπους ανάρρωσης μετά την γέννα
Η πολυπόθητη ημέρα του τοκετού έφτασε, κρατήσατε το μωράκι σας όλο λαχτάρα στην αγκαλιά σας και πλέον το φροντίζετε στο σπίτι σας. Μπορεί μέσα σας να αισθάνεστε την δύναμη της μητρότητας και να πιστεύετε ότι μπορείτε να εστιάσετε όλη σας την ενέργεια στην φροντίδα του μωρού σας, η αλήθεια όμως είναι ότι το σώμα σας βίωσε μεγάλες αλλαγές και μια διαδικασία αρκετά επίπονη, άρα είναι σημαντικό να αναρρώσετε και να ξεκουραστείτε. Ακολουθήστε 8 τρόπους για να φροντίσετε τον εαυτό σας μαζί με το νεογέννητο μωρό σας.
Ξεκουραστείτε. Ακόμα και αν νιώθετε εκστασιασμένη μετά τον τοκετό θα χρειαστείτε ξεκούραση τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Αν σας επισκέπτονται φίλοι ζητήστε τους μια μικρή βοήθεια (π.χ. να σερβίρουν μόνοι τους τον καφέ) και φροντίστε να κοιμάστε και εσείς όταν κοιμάται το μωρό σας. Η τελευταία συμβουλή μπορεί να είναι πολυφορεμένη και να φαντάζει αδύνατη δεδομένων των όσων έχετε να κάνετε αλλά, πιστέψτε μας, είναι σωτήρια για τις πρώτες εβδομάδες.
Υγιεινή διατροφή. Η διατροφή σας μετά τον τοκετό είναι καλό να μην αλλάξει ριζικά από αυτήν της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, ώστε να εφοδιάζεστε με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα δυναμώσουν τον οργανισμό σας και θα σας χαρίσουν την απαιτούμενη ενέργεια. Φροντίστε, λοιπόν, να περιλαμβάνει αρκετά φρέσκα λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης (π.χ. κρέας, τυρί) και ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι.
Καταπολεμήστε την δυσκοιλιότητα. Φροντίστε να καταναλώνετε τροφές με ίνες και πίνετε υγρά για να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα. Μην ασκείτε πίεση όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα και προσπαθείτε να συγκρατείτε το περίνεο με ένα κομμάτι καθαρό χαρτί. Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, ρωτήστε τον γιατρό σας για να πάρετε ειδικά υπόθετα γλυκερίνης.
Ανακουφιστείτε από τα ράμματα. Αν έχετε ράμματα στο περίνεο τότε ρίξτε λίγο ζεστό νερό μετά τη ούρηση για να μειώσετε το τσούξιμο και σκουπιστείτε απαλά με μαλακή πετσέτα, γάζα ή χαρτί. Ακόμα, μπορείτε να τοποθετήσετε στην περιοχή επίθεμα πάγου ή να ζητήσετε από τον γιατρό σας ένα τοπικό αναισθητικό σπρέι. Προτιμήστε τις χοντρές απαλές σερβιέτες από τις πιο λεπτές που συνήθως είναι σκληρότερες.
Εξασκήστε τους μύες της κοιλιά σας. Μετά τον τοκετό θα αισθάνεστε τους μύες της κοιλιάς σας πολύ αδύναμους, αλλά μπορείτε να κάνετε κάποιες απλές ασκήσεις μερικές ημέρες μετά. Δοκιμάστε τις παρακάτω ασκήσεις 3 ή 4 φορές την καθεμία κάθε δύο ώρες. Καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα με λυγισμένα γόνατα και τις πατούσες σας στο έδαφος.
- Σφίξτε και χαλαρώστε τους κοιλιακούς μύες (μην ανησυχείτε αν δεν ανταποκρίνονται ακόμα), εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά.
- Επαναλάβετε την παραπάνω άσκηση, αυτή τη φορά με ελαφριές κλίσεις του πυελικού εδάφους. Καθώς σφίγγετε τους μύες της κοιλιάς, ελαφρά στρέψτε τα κόκαλα της λεκάνης προς οποιαδήποτε πλευρά του αφαλού σας με κατεύθυνση προς το πάνω μέρος του σώματος και παραμείνετε έτσι μετρώντας μέχρι το 5.
Ξεκινήστε ασκήσεις Kegel, από την στιγμή που θα νιώσετε έτοιμες και αφού πάρετε το πράσινο φως από τον γιατρό σας. Εξασκήστετουςσφίγγονταςτουςκαιχαλαρώνοντας. Ενώ αρχικά μπορεί να μην έχετε απτά αποτελέσματα, είναι καλό να συνεχίσετε γιατί θα βοηθήσετε έτσι την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή το οποίο θα βοηθήσει τους τραυματισμένους ιστούς να επανέλθουν.
Φροντίστε τη μέση σας. Προσέξτε πώς σηκώνετε το μωρό, πώς το θηλάζετε και με ποιους τρόπους το μεταφέρετε. Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αποφύγετε τους πόνους στην μέση μετά τον τοκετό στο «Μανούλα, πονάει η μέση σου;».
Χάνοντας το πρήξιμο της κοιλιάς μετά τον τοκετό. Θα χρειαστούν έξι με οκτώ εβδομάδες για να επανέλθει η μήτρα σας στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Ο θηλασμός και η παραγωγή της ορμόνης οξυτοκίνης, συμβάλλουν στην συστολή της.
Διαβάστε ακόμα:
«Καισαρική: πώς να αναρρώσετε»- σε περίπτωση που γεννήσατε με καισαρική τομή