Φυσικός τοκετός χωρίς επισκληρίδιο

Φυσικός τοκετός χωρίς επισκληρίδιο

Βήματα που θα σας βοηθήσουν να γεννήσετε χωρίς επισκληρίδιο ένεση

Η αλήθεια είναι πως η επισκληρίδιος ένεση έχει απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως (αν και όχι εντελώς) από τους πόνους του τοκετού και τους έχει δώσει την δυνατότητα να απολαύσουν στο έπακρο μία από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής τους. Ωστόσο, εάν επιλέξετε έναν τελείως φυσικό τοκετό χωρίς παρεμβάσεις ή εάν ανήκετε σε κάποια από τις σπάνιες περιπτώσεις γυναικών στις οποίες οι επισκληρίδιος είναι απαγορευτική (π.χ. διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, τοπική λοίμωξη) δεν σημαίνει πως δεν θα τα καταφέρετε. Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση, προετοιμασία και ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.

Και ξεκινάμε με την γνώση, η οποία είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει μια μέλλουσα μαμά να διαχειριστεί κάθε στάδιο του τοκετού με επιτυχία και με το λιγότερο δυνατό ρίσκο. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τα στάδια του τοκετού, να καταλάβετε τι συμβαίνει στο σώμα σας αλλά και να εκπαιδευτείτε πάνω σε τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοών. Σε αυτό θα βοηθήσουν πολύ τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, που στην περίπτωση φυσικού τοκετού με στόχο τον ελάχιστο δυνατό πόνο είναι απαραίτητα.

Έπειτα, πολύ σημαντική είναι και η προετοιμασία. Ένα καλά γυμνασμένο σώμα έχει περισσότερες αντοχές, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που γυμνάζονται έχουν πιο σύντομους τοκετούς. Με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, λοιπόν, μπορείτε να ακολουθείτε κάποιου είδους άσκηση, ανάλογα με το επίπεδο της δραστηριότητας που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Ιδανική άσκηση είναι το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι και η γιόγκα για εγκύους (η οποία μάλιστα θα βοηθήσει στην ελαστικότητα των μυών της πυέλου). Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε τις ασκήσεις Kegel αλλά ούτε και την εξάσκηση στις τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοών που έχετε διδαχθεί.

Και τέλος ερχόμαστε στο πλάνο τοκετού. Ακολουθεί ένα ενδεικτικό πλάνο που στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί.

Εάν πονάτε:

  1. Αλλάξτε θέσεις ή σηκωθείτε για να περπατήσετε. Δοκιμάστε τις στάσεις που διδαχτήκατε στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και αφήστε την βαρύτητα να λειτουργήσει υπέρ σας.
  2. Κάντε ένα ντους. Το νερό θα διώξει την ένταση και την δυσφορία.
  3. Δοκιμάστε μια τελείως διαφορετική τεχνική αναπνοής ή χαλάρωσης.
  4. Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ (προϋπόθεση επίσης είναι να έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές μασάζ για αυτή την περίσταση).
  5. Ζητήστε από τον γιατρό να σας ενημερώσει για την πορεία του τοκετού, όπως ποια είναι η διαστολή του τραχήλου, ώστε να μάθετε αν έχετε μπροστά σας λίγες ή πολλές ώρες. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματά σας. 
  6. Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο περιμένετε για 10 ακόμα συσπάσεις.
  7. Επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 6, γιατί πολλές φορές ένα σχέδιο είναι αρκετό για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το δύσκολο στάδιο.

Ωστόσο, εάν νομίζετε πως δεν μπορείτε να αντέξετε τον πόνο (και δεν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου) μπορείτε ναεπισκληρίδιο ένεση με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι είναι ασφαλής στο στάδιο στο οποίο βρίσκεστε. Κανείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει ούτε σημαίνει πως δεν είστε αρκετά καλή μητέρα επειδή αλλάξατε σχέδιο την τελευταία στιγμή. Το σημαντικό είναι να είναι μια απόλυτα συνειδητή απόφαση απαλλαγμένη από ενοχές.

Με έναν πόνο!

Διαβάστε ακόμα: «Οδηγός για ευκολότερο τοκετό»