Πότε ο τοκετός πλησιάζει;

Σημάδια τοκετού

Αν η ώρα του τοκετού πλησιάζει δείτε ποια είναι τα πέντε σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να ετοιμάζεστε σιγά σιγά για το μαιευτήριο

 

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD PHD, Μιλτιάδη Πίτσου.

 

Ακόμα και αν είστε τέλεια προετοιμασμένη για την ώρα του τοκετού είναι πιθανόν να μην είστε απολύτως σίγουρες ότι έχει φτάσει. Μπορεί να αναρωτιέστε για παράδειγμα αν οι πόνοι που νιώθετε είναι συσπάσεις ή το αποτέλεσμα του γεύματος που φάγατε χθες το βράδυ ή αν το υγρό που νιώθετε να σας φεύγει σημαίνει ότι έσπασαν τα νερά ή πρόκειται απλά για απώλεια ούρων. Για να διαπιστώσετε αν έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο συμβουλευτείτε το παρακάτω οδηγό με τα πέντε σημάδια που δείχνουν πως η ώρα του τοκετού έφτασε.

1.Παρατηρείτε εκκρίσεις. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο τράχηλος της μήτρας παραμένει κλειστός και προστατευμένος με βλέννες ώστε να προφυλάσσει το μωρό σας από τις μολύνσεις. Όμως καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού, ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται και να μαλακώνει, ενώ οι βλέννες που το προστατεύουν απομακρύνονται. Οι εκκρίσεις μπορεί να είναι χρώματος καφέ, ροζ ή κοκκινωπό λόγω των τριχοειδών αγγείων που συνέδεαν τη βλέννα με τον τράχηλο. Μπορεί να είστε κάποιες ώρες, ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες μακριά από τον τοκετό αλλά τα σημάδια αυτά δείχνουν ότι ο τράχηλος διαστέλλεται.  

2.Ισχυρές, τακτικές συσπάσεις. Παρόλο που οι συσπάσεις είναι βασική ένδειξη ότι ο τοκετός πλησιάζει, πολλές γυναίκες αισθάνονται μη τακτικές συσπάσεις τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης (γνωστές ως συσπάσεις Braxton Hicks). Πώς θα τις ξεχωρίσετε; Οι συσπάσεις Braxton Hicks μπορεί να γίνουν τακτικές και δυνατές αλλά συνήθως εξαφανίζονται. Επειδή μπορεί να προκαλούνται από την πείνα ή αφυδάτωση, το να φάτε ή να πιείτε κάτι ενδέχεται να τις καταστείλει.

Αντιθέτως οι συσπάσεις της γέννας δεν μειώνονται μέχρι τη γέννα, αλλά αυξάνονται και γίνονται πιο συχνές όσο περνάει η ώρα. Η αίσθηση μιας γενικής κράμπας θα εξελιχθεί σε ευδιάκριτες συσπάσεις που σε πρόωρο στάδιο, θα έχουν διάρκεια από 30 έως 60 δευτερόλεπτα και μειούμενη συχνότητα από τα 20 στα 5 λεπτά. Στην ενεργό φάση του τοκετού οι συστολές διαρκούν 60-90 δευτερόλεπτα, ενώ μεταξύ τους μεσολαβούν περίπου 2-4 λεπτά. Τις περισσότερες φορές θα αισθάνεστε τις συσπάσεις σαν μια στενή ζώνη που απλώνεται από την πλάτη μέχρι το μπροστινό μέρος της κοιλιάς σας.    

3. Έσπασαν τα νερά! Μπορεί να αγχώνεστε για το πότε θα σπάσουν τα νερά και συγκεκριμένα πού ακριβώς θα βρίσκεστε όταν συμβεί αυτό αλλά στην πραγματικότητα σε ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών συνέβη κάτι τέτοιο πριν να ξεκινήσουν οι συσπάσεις. Ακόμα και αν τα νερά σπάσουν θα νιώσετε μια μικρή ποσότητα να φεύγει καθώς το κεφαλάκι του μωρού σας εμποδίζει τη μεγάλη ροή του αμνιακού υγρού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών γεννά εντός των 12 ωρών αφότου σπάσουν τα νερά, συνεπώς αποτελεί το πρώτο σημάδι που δείχνει ότι ο τοκετός πλησιάζει.

4. Διάρροια. Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του τοκετού, το σώμα σας αρχίζει να απελευθερώνει προσταγλανδίνες που έχουν μητροσυσπαστική δράση. Ωστόσο, οι προσταγλανίδες μπορεί να προκαλέσουν συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα ή ακόμα και διάρροια.

5. Πόνος στην πλάτη. Ο πόνος στην πλάτη είναι αρκετά συνηθισμένος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λίγο πριν τον τοκετό όμως ενδέχεται να νιώσετε ισχυρούς πόνους στην πλάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κρανίο του μωρού ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να νιώθετε πολύ έντονο πόνο που κυρίως συγκεντρώνεται στην πλάτη.

Διαβάστε ακόμα το «Ψευδής τοκετός».