Μην φοβηθείς τον τοκετό!

Ξεπεράστε τον φόβο σας και μην του κρύβεστε!

Ο φόβος για τον τοκετό είναι και αναμενόμενος και προσδοκώμενος για κάθε γυναίκα. Μάθετε πώς θα τον ξεπεράσετε!

  1. Η γνώση είναι δύναμη! Για κάποιες γυναίκες το να γνωρίζουν αναλυτικά κάθε φάση του τοκετού από τα χείλη του γιατρού τους, χωρίς περικοπές ή ωραιοποιήσεις τις βοηθά να νιώσουν ασφάλεια και ότι μπορούν να ελέγξουν το φόβο τους. Εάν ανήκετε στην κατηγορία αυτών των γυναικών μιλήστε από νωρίς με το γιατρό σας. Εκείνος έχει και τις λέξεις και τη γνώση και φυσικά την πείρα να σας εξηγήσει τα στάδια και τη διαδικασία του τοκετού ώστε να σας καθησυχάσει.
  2. Μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Είναι τα πλέον εξειδικευμένα μαθήματα για να κάνουν τον τοκετό απλούστερο και να απαλύνουν τους φόβους σας. Συνήθως παραδίδονται από μαία προς το τέλος της κύησης, με κύριο σκοπό να εξασκηθεί η έγκυος σε τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια του τοκετού. Τα μαθήματα απευθύνονται τόσο στην έγκυο όσο και στον σύντροφό της ή και σε οποιονδήποτε άλλον σκοπεύει να παραστεί στον τοκετό.

Εάν είστε προετοιμασμένη, είναι πιθανότερο να ανταποκριθείτε καλύτερα στη διάρκεια του τοκετού και να ξεκινήσετε καλά τη νέα σας ζωή ως γονιός, ενώ μπορείτε να προλάβετε πιθανά προβλήματα στη διάρκεια του τοκετού. Το περιεχόμενο των μαθημάτων επικεντρώνονται στη διαδικασία του τοκετού και την ανακούφιση από τις ωδίνες, αλλά, παράλληλα, μαθαίνετε ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, τους τύπους αναισθησίας και σας δίνουν συμβουλές και ιδέες για τις κατάλληλες θέσεις που πρέπει να πάρετε στη διάρκεια του τοκετού και για το πώς λειτουργεί το σώμα σας στις διαφορετικές θέσεις γέννησης. Τέλος, σας ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του θηλασμού και συζητάτε σε κάποιο βαθμό για την τεράστια αλλαγή που φέρνει η γέννηση του παιδιού στη ζωή σας.

  1. Διαλέξτε έναν άνθρωπο που να σας ηρεμεί!Διαλέξτε τον σωστό άνθρωπο! Είναι σημαντικό (σε συνεργασία με το γιατρό σας και εφόσον επιτρέπεται) στην αίθουσα του τοκετού να έχετε μαζί σας εκείνο το άτομο που σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα. Ο τοκετός, όπως και να το κάνουμε, είναι μια άβολη κατάσταση. Η γυναίκα προσπαθεί να ανακουφιστεί αλλά και να προετοιμαστεί για τη γέννα. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι κάποιον να την αγχώνει.

Επομένως, εάν εξαρχής γνωρίζετε ότι κάποιο άτομο σας χαλαρώνει στις δύσκολες στιγμές ζητήστε να το έχετε μαζί σας, εφόσον δεν έχει αντίρρηση, είτε πρόκειται για το σύντροφό σας είτε για τη μητέρα σας. Έτσι θα ξέρετε από πριν ότι δεν χρειάζεται να φοβάστε αφού θα έχετε μαζί σας ένα άτομο εμπιστοσύνης.

  1. Φόβος για τον πόνο.         Η ανοχή και η αντοχή κάθε ανθρώπου στον πόνο είναι διαφορετική, όμως κανένας δεν θα ήθελε να πονάει. Ο φόβος για τους πόνους της γέννας είναι συνήθως η βασική αιτία που οι γυναίκες φοβούνται τον τοκετό. Όμως, όπως και ο γιατρός σας θα σας διαβεβαιώσει, πλέον δεν χρειάζεται να υπομείνετε τον πόνο. Η επισκληρίδιος, το ιλαρυντικό αέριο είναι μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να γεννήσετε χωρίς τη δυσάρεστη εμπειρία του πόνου.

Από την άλλη, ένα για κάποιο λόγο η επισκληρίδιος δεν είναι στις επιλογές σας, υπάρχουν στάσεις και τεχνικές αναπνοής που σας βοηθούν να αντεπεξέλθετε στους πόνους της γέννας. Η ίδια η φύση θα σας ωθήσει στο να σπρώχνετε για να κατέβει και τελικά να γεννηθεί το μωρό. Στην περίπτωση της καισαρικής δεν θα καταλάβετε σχεδόν τίποτα, αφού όπως σε κάθε επέμβαση θα σας γίνει επισκληρίδιος ή εάν συντρέχει λόγος ολική νάρκωση. Σε κάθε περίπτωση να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας ότι η γέννα είναι μόνο μια φάση για ένα θαύμα που θα σας κάνει να κρατήσετε στα χέρια σας το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο, το μωρό σας.

  1. Πλάνο τοκετού! Η οργάνωση είναι η αρχή του παντός και για μερικές γυναίκες ο φόβος για τον τοκετό προκύπτει από το ότι πιστεύουν πως δεν έχουν το έλεγχο της διαδικασίας. Γι’ αυτό υπάρχει το πλάνο τοκετού. Σε συνεργασία με το γιατρό σας μπορείτε να καταστρώσετε ένα προσχέδιο για το πώς θα θέλατε να είναι ο τοκετός σας (λαμβάνοντας υπόψη τι εξοπλισμό σας παρέχει το μαιευτήριο, εάν θέλετε φάρμακα, ποιος θα είναι μαζί σας, εάν θέλετε καισαρική ή όχι εφόσον η κύησή σας υπήρξε φυσιολογική κ.ο.κ.). Έτσι θα πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας ώστε να διώξετε το φόβο σας!

 Αυτό το γνωρίζατε;

Ο κόλπος της γυναίκας είναι ένα εντυπωσιακά ελαστικό όργανο, με πτυχές σαν ακορντεόν που η φύση έχει προνοήσει να ανοίγουν για τη γέννα. Είναι συνήθως τόσο στενός που να δυσκολεύει την είσοδο ταμπόν όμως μπορεί να ανοίξει τόσο ώστε να επιτρέψει το πέρασμα ενός μωρού 3,5-4 κιλών. Αυτό από μόνο του μπορεί να σας δώσει να καταλάβετε για άλλη μια φορά πόσο η φύση έχει προνοήσει ώστε το σώμα σας να προσαρμοστεί στον τοκετό και αυτός είναι ένας λόγος να μη φοβάστε!