Προετοιμάστε το μικρό σας για τον αποχωρισμό σας κατά την ημέρα του τοκετού.
Σας έχει πιάσει τρόμος στην σκέψη ότι θα πάτε στο μαιευτήριο να γεννήσετε και θα πρέπει να αφήσετε το μικρούλι σας σε «ξένα» χέρια. «Πώς θα με αποχωριστεί; Κι αν κλαίει; Κι αν με ζητάει; Κι αν αισθάνεται ότι το εγκατέλειψα;». Αυτές κι ένα σωρό άλλες ερωτήσεις σας βασανίζουν, την ώρα που θα έπρεπε να επικεντρώνεστε και να προετοιμάζεστε για τον τοκετό. Όμως, είναι πράγματι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί.
Φυσικά, το παιδί θα μπορούσε να μείνει με τον μπαμπά του και να μην χρειαστεί καμία απολύτως προετοιμασία, αλλά, δεδομένου ότι ο τοκετός προχωρά ταχύτερα και πιο ευχάριστα εάν έχετε την υποστήριξη του συντρόφου σας, πιθανότατα αυτός να βρίσκεται μαζί σας στο μαιευτήριο. Ακόμα, δεν είναι λύση να έχετε το παιδί με τον παππού και την γιαγιά στην αίθουσα αναμονής του μαιευτηρίου, μιας και ο τοκετός μπορεί να διαρκέσει πολύ και το παιδί να αρχίσει να παραπονιέται που θα είναι κουρασμένο και δεν θα μπορεί να σας δει.
Η επόμενη λύση, λοιπόν, είναι να το αφήσετε σε κάποιον έμπιστο συγγενή ή φίλο. Πώς, όμως, προετοιμάζουμε ένα μικρό σε ηλικία παιδί για να αποχωριστεί τους γονείς του και, πιθανότατα, το σπίτι του;
- Καταρχήν, οικοδομήστε μια δυνατή σχέση. Αυτό δεν μπορείτε να το αποκτήσετε «μαγικά» μια-δυο εβδομάδες πριν τον τοκετό, θα πρέπει να το έχετε δουλέψει όλο το διάστημα της κοινής σας πορείας. Εάν είστε κοντά στο παιδί σας, έχετε αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό και αυτό είναι σίγουρο πως το αγαπάτε και δεν θα το εγκαταλείψετε, μπορεί να περάσει δύσκολα τις ώρες που θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο αλλά η σχέση σας θα διαθέτει ισχυρά θεμέλια και θα ανακάμψει γρήγορα.
- Επιλέξτε το άτομο που εμπιστεύεστε και θέλετε να το φροντίσει και δουλέψτε την σχέση του με το παιδί σας. Καλείτε τον συχνά σπίτι σας, αφήστε τον να παίξει με το παιδί για να αισθανθούν και οι δύο άνετα, ζητήστε του να σας κάνει babysitting και πηγαίνετε σπίτι του για μεσημεριανό, ώστε να συνηθίσει το μικρό σας να παίρνει τον υπνάκο του παρουσία του.
- Μην προσπαθήσετε να κάνετε ανεκτό τον χωρισμό σας αφήνοντας το συχνά στην φροντίδα τυχαίων τρίτων. Αυτό μπορεί να το τραυματίσει, ενώ θα εμποδίσει το δικό σας συναισθηματικό δέσιμο. Δουλέψτε μόνο την σχέση του με το άτομο που επιθυμείτε να το φροντίσει εκείνη την νύχτα, ώστε να αναπτύξετε αμοιβαία εμπιστοσύνη και να μπορεί η παρουσία του να το καθησυχάσει.
- Μάθετε το άτομο που έχετε επιλέξει να καθησυχάζει το μικρό σας. Πείτε του πως αυτό είναι πιθανό να κλάψει και πως δεν πειράζει εάν αυτό συμβεί. Αποκαλύψτε του τεχνικές που χρησιμοποιείτε εσείς για να το ηρεμείτε (π.χ. κάποιο παραμύθι, κάποιο τραγούδι ή ποίημα, το αγαπημένο του παιχνίδι κτλ.). Το σημαντικό είναι το άτομο αυτό να μην αποσυντονίζεται από τις δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζει πως με ειλικρινή αγάπη και συμπόνια όλα τα παιδιά παρηγορούνται.
- Προετοιμάστε το καμάρι σας. Πείτε του πως η μέρα που θα φέρετε το αδελφάκι του στον κόσμο πλησιάζει και πως εσείς θα χρειαστεί να λείψετε. Αποκαλύψτε του πως εκείνο θα πάει να μείνει με την γιαγιά Ευαγγελία/ θεία Μαρία/νονά Άννα και τονίστε πως θα επιστρέψετε για να το πάρετε πάλι σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσετε ότι πάντοτε θα γυρίζετε πίσω για χάρη του. «Η μανούλα θα πάει στο νοσοκομείο, θα κάνει μωράκι και μετά θα έρθει να σε πάρει γιατί η μανούλα πάντα θα γυρίζει πίσω στο παιδάκι της!».
- Φτιάξτε του ένα βιβλίο για να κατανοήσει και με εικόνες το τι πρόκειται να συμβεί.
1η σελίδα: Μια εικόνα με εσάς και τον Γιαννάκη (ή όπως λένε το παιδάκι σας): «Η μαμά αγαπάει τον Γιαννάκη».
2η σελίδα: Μια εικόνα με εσάς έγκυο. Η μαμά θα αποκτήσει κι άλλο παιδάκι. Η μαμά θα πάει στο μαιευτήριο να φέρει στον κόσμο το μωράκι.
3η σελίδα: Εικόνα του Γιαννάκη και του ατόμου που θα το προσέχει. «Ο Γιαννάκης θα πάει να μείνει με_______».
4η σελίδα: Εικόνα του Γιαννάκη στην αγκαλιά του ατόμου που θα το προσέχει. «Ο Γιαννάκης είναι λυπημένος γιατί του λείπει η μαμά. Όμως ο/η________ αγαπάει τον Γιαννάκη και του επιβεβαιώνει ότι η μαμά θα επιστρέψει σύντομα».
5η σελίδα: Εσείς αγκαλιά με τον Γιαννάκη. «Η μαμά επέστρεψε! Η μαμά πάντα επιστρέφει για τον Γιαννάκη της!».
- Βοηθήστε το μικρό σας να δεθεί με ένα αρκουδάκι ή ένα αντικείμενο που θα έχει την μυρωδιά σας (π.χ. μια μπλούζα σας). Αυτά τα αντικείμενα έχουν την δύναμη να υποκαθιστούν τους γονείς στο μυαλό των παιδιών και να τα βοηθούν να καθησυχάζονται. Εάν το καταφέρετε θα είναι μεγάλη βοήθεια για το άτομο που θα το φροντίσει.
Διαβάστε ακόμα: «Υποκατάστατα γονέων».
- Παραμείνατε θετικοί και έχετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας. Το βλαστάρι σας θα ξεπεράσει το σοκ- ακόμα κι αν έκλαιγε και φώναζε καθ’ όλη την απουσία σας. Η αγάπη και η προσοχή σας πριν και μετά τον τοκετό θα το βοηθήσουν να ανακάμψει και να διαχειρίζεται ευκολότερα στο μέλλον παρόμοιες προκλήσεις!