Περί συσπάσεων ο λόγος

Περί συσπάσεων ο λόγος

Τα είδη των συσπάσεων που είναι πιθανό να νιώσετε κατά τη διάρκεια της κύησης

Οι συσπάσεις έχουν συνδεθεί με την έλευση του τοκετού, ωστόσο η παρουσία τους πριν την ημερομηνία που σας έχει δώσει ο γιατρός δεν σημαίνει απαραίτητα πως το μωρό ζητάει να βγει στον κόσμο επειγόντως! Πότε είναι πιθανόν να νιώσετε συσπάσεις και τι σημαίνουν;  

Πρόωρες συσπάσεις. Είναι πιθανό να νιώσετε συσπάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην κατάσταση της εγκυμοσύνης. Η πίεση των ιστών γύρω από τη μήτρα, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος που προκαλούν τα αέρια ή ακόμα και η αφυδάτωση μπορούν να προκαλέσει συσπάσεις που, ωστόσο, δεν εγείρουν καμία ανησυχία. Αν, όμως, ταυτόχρονα δείτε και λίγο αίμα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε κάποια επιπλοκή, όπως η έκτοπη κύηση. Για να διαπιστώσετε αν πράγματι βιώνετε συσπάσεις, ξαπλώστε και βάλτε το χέρι σας πάνω στην κοιλιά σας. Αν η κοιλιά σας είναι σκληρή, τότε είναι πιθανό να έχετε συσπάσεις, διαφορετικά αν σε κάποια σημεία είναι σκληρή και σε άλλα μαλακή σημαίνει πως το έμβρυο κινείται.   

Συσπάσεις Braxton Hicks.Πρόκειται για μη τακτικές συσπάσεις, που βιώνει συνήθως μια έγκυος τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, οι οποίες είναι μεν έντονες αλλά συνήθως εξαφανίζονται γρήγορα. Ενδέχεται να προκαλούνται λόγω αφυδάτωσης ή πείνας, επομένως για να ηρεμήσετε φροντίστε να πιείτε νερό, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να ουρήσετε και να αναπνέετε ρυθμικά. Ωστόσο, ελέγξτε αν νιώθετε τις συσπάσεις κάθε 10 λεπτά ή σε λιγότερο χρονικό διάστημα, σε κανονικό ρυθμό καθώς ενδέχεται να σηματοδοτούν πρόωρο τοκετό. Για να είστε σίγουρη ενημερώστε τον γιατρό σας.

Διαβάστε τα πάντα για τον ψευδή τοκετό στο άρθρο μας "Ψευδής Τοκετός"

oct 08 3rd

Συσπάσεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Αν ο γιατρός σας έχει δώσει το «πράσινο» φως να έχετε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας ενώ διανύετε μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, τότε μην αγχώνεστε για τις συσπάσεις που προκαλεί ο οργασμός, καθώς δεν αυξάνει το ρίσκο του πρόωρου τοκετού ακόμα και αν πλησιάζετε στην ημερομηνία που έχει ορίσει ο γιατρός. 

Μάθετε κι αυτό!Όταν πλησιάζετε την ημερομηνία του τοκετού και αρχίσετε να νιώθετε συσπάσεις, μετρήστε την διάρκεια αλλά και το ρυθμό που εμφανίζονται. Αν επαναλαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με τακτικό ρυθμό και προκαλούν πόνο ώστε κατά τη διάρκειά τους να δυσκολεύεστε ακόμα και να μιλήσετε τότε ο τοκετός πλησιάζει!