Ο φόβος αυξάνει τη διάρκεια του τοκετού

Ο φόβος αυξάνει τη διάρκεια του τοκετού

Ο φόβος του τοκετού φέρνει μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με έρευνα

Αν και μόνο με τη σκέψη ότι θα βρεθείτε στην αίθουσα τοκετού σας λούζει κρύος ιδρώτας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε η μοναδική μέλλουσα μητέρα στον κόσμο που φοβάστε τον τοκετό! Ωστόσο το άγχος και η νευρικότητα δεν είναι καθόλου καλοί σύμμαχοι, μιας και όταν φοβάστε αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες ο τοκετός να διαρκέσει περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει μια σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Στην έρευνα παρατηρήθηκε πως ενώ οι μέλλουσες μαμάδες που ήταν χαλαρές κατά την εισαγωγή στο μαιευτήριο χρειάζονται κατά μέσο όρο 6 ώρες για να γεννήσουν το μωρό τους, εκείνες που ήταν αγχωμένες ή ένιωθαν φόβο χρειάζονται 8 ώρες. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όσλο ζήτησαν από 2.206 έγκυες, που θα γεννούσαν για πρώτη φορά, να κάνουν ένα ψυχολογικό τεστ στις 36 εβδομάδες της κύησης. Από αυτές το 7,5% των γυναικών αισθανόταν φόβο για τον τοκετό και όταν τελικά οι γυναίκες αυτές γέννησαν ο τοκετός διήρκησε μιάμιση ώρα παραπάνω από τον τοκετό των γυναικών που ήταν πιο ήρεμες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη διάρκεια του τοκετού οφείλεται στην έκκριση αδρεναλίνης, που εμποδίζει τους μύες της μήτρας να κάνουν τις συσπάσεις που πρέπει και να δώσουν ώθηση στο μωρό. Επιπλέον οι γυναίκες που φοβούνται τον τοκετό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν επισκληρίδιο ένεση και να γεννήσουν με καισαρική, αλλά και λιγότερες πιθανότητες να μοιραστούν με τη μαία ή τον γιατρό κάποιο πρόβλημα που έχουν.

Για να αντιμετωπίσετε τον φόβο του τοκετού διαβάστε πολύτιμες συμβουλές στo άρθρo μας “Μην-φοβηθείς-τον-τοκετό”