Μύθοι για την αίθουσα τοκετού

Μύθοι για την αίθουσα τοκετού

Τι ισχύει σχετικά με διάφορες φήμες για όσα συμβαίνουν λίγο πριν και αφότου ξεκινήσει ο τοκετός

Πόσες ανυπόστατες φήμες κυκλοφορούν με όσα συμβαίνουν πριν και αφότου εισέλθετε στην αίθουσα τοκετού; Μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, επαναλαμβάνονται με ύφος πειστικό, αλλά κινούνται περισσότερο στη σφαίρα του μύθου παρά της αλήθειας. Ποιες είναι οι πιο γνωστές και τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Τα νερά θα σπάσουν ξαφνικά πριν εισέλθετε στην αίθουσα τοκετού και συνήθως σε δημόσιο χώρο. Μπορεί αυτός να είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος σκεπτόμενη πώς θα σας κοιτούν οι άλλοι γύρω σας, αλλά πόσες πραγματικά πιθανότητες έχετε να συμβεί κάτι τέτοιο σε δημόσιο χώρο; Πολύ λίγες. Το σπάσιμο των νερών συμβαίνει ενώ ο τοκετός έχει ξεκινήσει και αυτό σημαίνει πως το σώμα θα έχει στείλει πολύ πιο πριν αρκετά σημάδια ότι η ώρα πλησιάζει.

Θα το καταλάβετε όταν ο τοκετός ξεκινήσει.Αν έχετε βιώσει ψευδή τοκετό (συσπάσεις BraxtonHicks), δηλαδή τις συσπάσεις που μοιάζουν πολύ με αυτές του πραγματικού τοκετού, ίσως είναι δύσκολο να βεβαιωθείτε ότι ο πόνος ή το τράβηγμα που αισθάνεστε είναι σημάδια ότι ο τοκετός έχει ξεκινήσει. Αν οι συσπάσεις αυξάνουν σε ένταση και συχνότητα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αλλά και να μεταβείτε προς το μαιευτήριο αν εμφανίζονται σε διάστημα λιγότερο των 5 λεπτών. Αν γίνεστε για πρώτη φορά μητέρα είναι πιθανό να πάτε στο μαιευτήριο πολύ πιο γρήγορα από όσο χρειάζεται. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άβολα, καθώς η μαία και οι γιατροί θα σας καθοδηγήσουν πιθανόν προτείνοντας σας να επιστρέψετε σπίτι και να έρθετε ξανά όταν θα είστε έτοιμη.   

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να τρέξετε πανικόβλητοι προς το μαιευτήριο για να μην γεννήσετε στο αυτοκίνητο. Αυτό το συνηθισμένο σενάριο που βλέπουμε να λαμβάνει χώρα στις ταινίες είναι πολύ σπάνιο στην πραγματικότητα. Ο τοκετός ειδικά στο πρώτο παιδί διαρκεί πολλές ώρες, επομένως θα έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε, να κάνετε μπάνιο και να μεταβείτε με την ησυχία σας στο μαιευτήριο. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που κάποιες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι έχει ξεκινήσει ο τοκετός, παρά μόνο όταν νιώθουν πολύ έντονες και με μεγάλη συχνότητα τις συσπάσεις. Στη σπάνια περίπτωση που θα νιώσετε  - ακόμα και ξαφνικά – επαναλαμβανόμενες συσπάσεις σε διάστημα λιγότερο των 5 λεπτών καλό είναι να βιαστείτε.

Τοκετός στο μαιευτήριο σημαίνει πως θα είστε ακίνητη και ξαπλωμένη στο κρεβάτι από την αρχή μέχρι να γεννήσετε. Σήμερα πολλά μαιευτήρια προσφέρουν τη δυνατότητα να κινήστε ή να γεννήσετε σε διαφορετική στάση από την ύπτια. Καλό είναι να αναζητήσετε εναλλακτικές αν το προτιμάτε και να συζητήσετε με τον γιατρό σας τι δυνατότητες υπάρχουν. 

Η πρώτη επαφή με το μωρό σας θα είναι έρωτας με την πρώτη ματιά.Είναι κάτι που περιμένετε εδώ και αρκετούς μήνες αλλά η αλήθεια είναι ότι το συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο. Έχετε λοιπόν υπομονή για αυτή τη νέα σχέση που ξεκινά, αποφύγετε να νιώθετε τύψεις αν η καρδιά σας δεν σκίρτησε με το που αντικρίσατε το μωρό σας, φροντίστε να προσφέρετε δέρμα με δέρμα επαφή και να το θηλάσετε για να επιταχύνετε το δέσιμο. 

Αν ο σύντροφός σας είναι παρών στην αίθουσα τοκετού και δει το μωρό να γεννιέται θα πάψει να έλκεται ερωτικά από εσάς. Είναι ένας από τους λόγους που πολλές νέες μαμάδες δεν θέλουν να συνοδεύονται από τον σύντροφό τους στην αίθουσα τοκετού, ενώ η παρουσία και η βοήθειά του είναι πολύτιμη εκείνες τις στιγμές. Φυσικά δεν είναι δυνατόν κάποιος που θα δει να συντελείται μπροστά του το θαύμα της ζωής να χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον για την σύντροφό του. Φυσικά δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και όσοι μπαμπάδες βρέθηκαν στην αίθουσα τοκετού και συμπαραστάθηκαν στην επίτοκο.