Λίστα προετοιμασίας πριν το δεύτερο παιδί

Λίστα προετοιμασίας πριν το δεύτερο παιδί

Tips για να υποδεχτείτε το δευτερότοκο στην οικογένεια σας

Λίγο πριν φτάσει η ημέρα που θα πάρετε στην αγκαλιά σας το δεύτερο παιδί σας, έχετε φανταστεί πώς θα είναι και έχετε προβληματιστεί για το πώς θα αντιδράσει το πρωτότοκο, αλλά και πώς θα καταφέρετε να είστε καλή μητέρα αν έχετε ταυτόχρονα να φροντίσετε το νήπιο και το νεογέννητο παράλληλα με τόσα άλλα. Αν έχετε αγωνία για τις πρώτες εβδομάδες με το νέο μέλος της οικογένειάς σας, πάρτε μερικές ιδέες για το είναι καλό να κάνετε και τι να μην κάνετε από τη στιγμή που θα υποδεχτείτε το δευτερότοκο μικρό σας.

Μην αφήσετε τις ενοχές να σας κατακλύσουν. Αν δεν αισθάνεστε το ίδιο ενθουσιασμένη με την πρώτη σας εγκυμοσύνη, αν σκέφτεστε ότι δεν θα καταφέρετε να δεθείτε με το δεύτερο παιδί σας ή να το αγαπήσετε όπως το πρώτο, αν φοβάστε πως θα καταστρέψετε τη σχέση σας με το πρωτότοκο, μην ανησυχείτε ότι δεν είστε καλή μητέρα ή ότι είστε η μοναδική που σκέφτεστε όλα τα παραπάνω. Όλα αυτά τα μπερδεμένα συναισθήματα δεν είναι σπάνια για τις μητέρες που διανύουν μια δεύτερη εγκυμοσύνη, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συμβεί. Το σημαντικό είναι να αποδεχτείτε τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς σας και μην νιώθετε άσχημα. 

Μην αφήσετε το πρωτότοκο να νοσταλγήσει τον παλιό, "καλό" καιρό. Το σημαντικότερο είναι να διατηρήσετε τις συνήθειες του πρωτότοκου και την καθημερινή του ρουτίνα σταθερές, ώστε να του δείξετε ότι καλύπτετε τις ανάγκες του άρα ότι συνεχίζετε να το αγαπάτε το ίδιο (έτσι κάπως θα το μεταφράσει εκείνο). Φροντίστε επίσης να είστε προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να αρχίσει να νοσταλγεί πράγματα του παρελθόντος, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες που θα φροντίζετε το νεογέννητο και να εκφράζει αυτή τη νοσταλγία ζητώντας σας να του φορέσετε ξανά πάνες, να το θηλάσετε, να επιστρέψει στην κούνια του και γενικότερα να συμπεριφέρεται σαν να είναι εκείνο το μωρό. Για να περιορίσετε το δράμα του, μην ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Αυτό σημαίνει πως η πρώτη περίοδος με το νεογέννητο δεν είναι ιδανική για να αλλάξουν σημαντικά πράγματα στην καθημερινότητά του, όπως να εκπαιδευτεί στη χρήση του γιογιό, να αποχωριστεί την κούνια του ή το δωμάτιό του ή ακόμα και να αλλάξει το κουτάλι που χρησιμοποιεί στο φαγητό. Σίγουρα κάποιες αλλαγές θα είναι αναπόφευκτες. Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε να του επισημαίνετε ότι γίνονται εξαιτίας του νεογέννητου, αλλά επειδή εκείνο είναι ένα μεγάλο παιδί πια.

Μην περιμένετε ότι το δεύτερο παιδί θα είναι κλώνος του πρωτότοκου.Δεν σημαίνει ότι το δευτερότοκο θα αγαπάει, θα προτιμάει, θα ηρεμεί ή θα δυσφορεί με τα ίδια πράγματα και τις ίδιες καταστάσεις με το πρωτότοκο. Μπορεί το ένα να κοιμόταν ήρεμα το βράδυ και το άλλο να ξυπνάει συνέχεια, μπορεί το πρώτο να ηρεμούσε με μια βόλτα με το αυτοκίνητο και το δεύτερο με μια συγκεκριμένη μελωδία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που πρέπει να περιμένετε για το δεύτερο παιδί, μιας και είναι διαφορετικό από το πρωτότοκο.      

Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και την εμπειρία που έχετε αποκτήσει. Πλέον δεν περπατάτε στα τυφλά όπως με το πρωτότοκο που φοβόσασταν ακόμα και να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. πλέον έχετε την εμπειρία να το φροντίζετε και μάλιστα με πολύ περισσότερη δεξιοτεχνία και ταχύτητα από ότι το πρωτότοκο και κυρίως χωρίς δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες του τύπου «το κάνω καλά;», «είναι σωστό έτσι, ή του προκαλώ κακό;». Πλέον θα απολαμβάνετε τις ώρες μαζί του χωρίς άγχος και προβληματισμούς.

Ετοιμαστείτε για την επιτυχία. Έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνετε ένα νήπιο και ένα μωρό ταυτόχρονα, μοιράζοντας τον χρόνο σας και στα δυο για να καλύψετε τις ανάγκες τους και να τους χαρίσετε την απερίσπαστη προσοχή σας; Είναι μεν δύσκολο αλλά ακόμα και αν δεν είστε υπεράνθρωπος, έχετε και την εμπειρία και τις ικανότητες να τα καταφέρετε περίφημα. Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει και ένα δίκτυο βοήθειας που θα δημιουργήσετε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μέχρι άλλους συγγενείς και φίλους που αν δεν προθυμοποιηθούν οι ίδιοι, απλά ζητήστε το.  

Αφήστε το πρωτότοκο να εκφράσει την αγάπη του στο μωρό. Είναι πιθανό, αν δεν νιώθει να απειλείται από το νέο μικροσκοπικό του συγκάτοικο, να θέλει να του εκφράζει την αγάπη του σαν να είναι μια από τις κούκλες του, με φιλιά, αγκαλιές και χάδια. Φροντίστε να του επιτρέπετε τις εν λόγω εκδηλώσεις αγάπης χωρίς να του δημιουργείτε αρνητικά συναισθήματα λέγοντάς του «πρόσεχε, μην κάνεις κακό στο μωρό». Φυσικά και πρέπει να το επιβλέπετε, αλλά και να του δίνετε ήρεμα εξηγήσεις που μπορεί να καταλάβει ένα νήπιο για να προσέχει πώς το πιάνει και πώς το αγκαλιάζει. Αυτό σημαίνει πως καλό είναι να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να μην πανικοβάλλεστε απλά και μόνο επειδή βλέπετε το πρωτότοκο – ποιος ξέρει με τι διαθέσεις – να πλησιάζει το μωρό. Αν είστε κοντά τίποτα σοβαρό δεν θα συμβεί.

Μην ξαφνιαστείτε αν υπάρξουν οι ίδιες αναταράξεις στη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Ναι μεν κάποια πράγματα έχουν αλλάξει αλλά κατά βάση είστε οι ίδιοι άνθρωποι. Έτσι οι πρώτες εβδομάδες με το δεύτερο μωρό θα σας θυμίσουν πολύ έντονα τις πρώτες εβδομάδες με το πρωτότοκο. Είναι πολύ πιθανό να ζήσετε ξανά τους ίδιους τσακωμούς, τις ίδιες διαφωνίες, τα ίδια νεύρα, την ίδια κούραση, την ίδια αναταραχή στις ορμόνες και τις ίδιες διακυμάνσεις στη διάθεσή σας. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι έτσι όπως τα ξεπεράσατε την πρώτη φορά, έτσι ακριβώς θα τα ξεπεράσετε και τη δεύτερη, αγκαλιάζοντας ξανά τη νέα πραγματικότητα και δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος στη σχέση σας μέσα από τις καινούργιες εμπειρίες.    

Διαβάστε ακόμα: "Προετοιμάστε το για την ημέρα του τοκετού" και "Θα γίνουμε τέσσερεις!"