Θετικά βήματα μετά τον πρόωρο τοκετό

Θετικά βήματα μετά τον πρόωρο τοκετό

Πώς να προχωρήσετε μπροστά μετά τον πρόωρο τοκετό

Ο πρόωρος τοκετός ενδέχεται να σας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, στενοχώρια, τύψεις ή φόβο για το πρόωρα γεννημένο μωράκι σας. Σημαντικό όμως είναι να μην τα αφήσετε να σας κυριεύσουν. Το μωράκι σας σάς χρειάζεται κοντά του όσο είναι στο μαιευτήριο και πολύ περισσότερο όταν επιστρέψει μαζί σας στο σπίτι, επομένως φροντίστε να εστιάζετε στα θετικά και κυρίως να αναγνωρίσετε ότι η γέννησή του είναι μέρος του θαύματος της ζωής.

Κάντε ερωτήσεις αλλά εστιάστε στα θετικά. Προφανώς θα είναι δύσκολο να σταματήσετε να αναρωτιέστε ή να ρωτάτε τον γιατρό σας γιατί είχατε πρόωρο τοκετό, αν θα σας συμβεί ξανά ή αν θα μπορούσατε να κάνετε κάτι για να το προλάβετε, αλλά το σημαντικό είναι να εστιάσετε στο γεγονός ότι το μωράκι σας έχει γεννηθεί και ότι σε λίγο καιρό θα το κρατάτε στην αγκαλιά σας.

Θυμηθείτε ότι η περίοδος που το μωρό σας παραμένειστην ειδική μονάδα του μαιευτηρίου για πρόωρα νεογνά δεν θα κρατήσει για πάντα.Η καθημερινότητα που βιώνετε όταν τα επισκέπτεστε εκεί δεν θα είναι η καθημερινότητας σας και πολύ σύντομα η περίοδος αυτή θα είναι μια μακρινή ανάμνηση καθώς θα βλέπετε το μικρό σας να μεγαλώνει.

Μάθετε να αποδέχεστε τις ιδιαιτερότητές του. Αποφύγετε να αγχώνεστε ή να αποθαρρύνεστε αν το μικρό σας δεν δρασκελίζει ακριβώς στα χρονοδιαγράμματα που πρέπει τα σκαλοπάτια ανάπτυξης. Έχετε στο νου σας ότι το παιδί σας είναι μοναδικό και μην διστάσετε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη αν το υπαγορεύει το ένστικτό σας. 

Μην ξεχνάτε ότι κάθε εγκυμοσύνη, κάθε τοκετός και κάθε παιδί είναι διαφορετικά. Δεν σημαίνει ότι και η επόμενη εγκυμοσύνη σας θα είναι εξίσου δύσκολη ή θα καταλήξει σε πρόωρο τοκετό επειδή σας συνέβη μια φορά, επομένως μην σκέφτεστε αρνητικά να μείνετε ξανά έγκυος ή αποθαρρύνεστε ότι θα περάσετε και πάλι δύσκολες στιγμές.

Απολαύστε το θαύμα της ζωής.Μην αναλωθείτε σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, χάνοντας πολύτιμες στιγμές με το μικρό σας έστω κι αν ακόμα δεν το έχετε στην αγκαλιά σας. Μην ξεχνάτε ούτε για μια στιγμή ότι το μωρό σας ακόμα και αν είναι πρόωρο είναι ένα θαύμα, το ίδιο το θαύμα της ζωής.

Διαβάστε ακόμα: το άρθρο μας «Έφτασες νωρίς…» για να μάθετε γιατί το προωράκι σας χρειάζεται να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στο μαιευτήριο αλλά και οδηγίες για να το φροντίσετε τον πρώτο καιρό.