Θέλω να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης!

Ασφαλείς τρόποι για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνη σας

Ασφαλείς τρόποι για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνη σας

Ανυπομονείτε να επιστρέψετε στα κιλά που ήσασταν πριν την εγκυμοσύνη, ωστόσο πρέπει να ξεχάσετε τις εξαντλητικές δίαιτες και για κάποιες εβδομάδες και την γυμναστική, ειδικά αν γεννήσατε με καισαρική. Μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζατε ή επιθυμούσατε αλλά με προσήλωση στον στόχο και υπομονή θα τα καταφέρετε.

Θηλασμός μέχρι τον 6ο μήνα.Ναι μεν τoσώμα σας να καίει παραπάνω θερμίδες λόγω της παραγωγής γάλακτος αλλά ο θηλασμός δεν αποτελεί από μόνος του τον μαγικό τρόπο για να χάσετε κιλά. Πρέπει να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και άσκηση. Περιμένετε δύο μήνες μέχρι να ξεκινήσετε διατροφή για την απώλεια κιλών έως ότου εξασφαλίσετε ότι θα έχετε αρκετό απόθεμα μητρικού γάλακτος.

Διατροφή. Καταναλώνετε τουλάχιστον 1800 θερμίδες την ημέρα αν θηλάζετε και 1500 αν δεν θηλάζετε. Αυτό είναι το ελάχιστο όριο, συνεπώς μπορείτε να κόψετε τις επιπλέον θερμίδες, ειδικά από τροφές και αναψυκτικά που δεν σας προσφέρουν τίποτα. Φροντίστε να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή, όπως και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, «καλά» λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε ακόμα τα γεύματα σας να είναι πιο μικρά και συχνά (ανά 3 ώρες).

Άσκηση. Όταν το σώμα σας επανέλθει από τον τοκετό μπορείτε να ξεκινήσετε μια ελαφριά αεροβική άσκηση, όπως περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο (αν συνηθίζατε να τρέχετε και πριν την εγκυμοσύνη) ή ποδήλατο. Αν γεννήσατε με καισαρική θα πρέπει να περιμένετε 6 με 8 εβδομάδες πριν ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει οδηγίες σχετικά με το πότε μπορείτε να ασκηθείτε. Αρχικά ξεκινήστε με ελαφριά άσκηση και σταδιακά αυξήστε την ένταση με την πάροδο των μηνών. Θα πρέπει να σταματήσετε σε περίπτωση που νιώσετε πόνο.

Ύπνος. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετές ώρες το βράδυ, καθώς η έλλειψη ύπνου (5 ή λιγότερες ώρες) σε γυναίκες που έχουν γεννήσει αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρούν κάποια από τα κιλά της εγκυμοσύνης τους ένα χρόνο μετά. Επειδή, βέβαια, ο βραδινός ύπνος δεν θα σας φτάνει, προσπαθήστε να αναπληρώσετε τις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν το μωρό σας κοιμάται.   

Διαβάστε ακόμα: «Πότε θα επανέλθει το σώμα μου;»-ένα γενικό χρονοδιάγραμμα για την απώλεια κιλών μετά τον τοκετό.