Όσα φοβάσαι…

Όσα φοβάσαι…

Εσείς τι φοβάστε περισσότερο κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Ποιοι είναι οι 9 μεγαλύτεροι φόβοι που έχει μια έγκυος καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού; Τους βρήκαμε και σας του παρουσιάζουμε!

«Αν δεν φτάσω στο μαιευτήριο εγκαίρως;».

Ο φόβος ότι μπορεί να μην φτάσετε εγκαίρως στο μαιευτήριο ή να γεννήσετε καθ’ οδόν είναι πολύ κοινός σε εγκυμονούσες. Ωστόσο, όπως θα σας ενημερώσει και ο γιατρός σας, το πρώτο στάδιο του τοκετού διαρκεί αρκετές ώρες, συνεπώς δεν χρειάζεται να αγχώνεστε ότι δεν θα προλάβετε. Βέβαια φροντίστε από πριν να έχετε κάνει μια φορά τη διαδρομή από το σπίτι σας προς το μαιευτήριο με το αυτοκίνητο για να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή τους δρόμους. Επίσης φροντίστε να έχετε εξασφαλίσει ποιος θα σας μεταφέρει εκεί. Σε περίπτωση που ο σύντροφός σας είναι στη δουλειά ή λείπει για κάποιο λόγο θα πρέπει να έχετε βρει κάποιο άλλο άτομο που να μπορεί να σας μεταφέρει.

«Αν συμβούν επιπλοκές;».

Αν υπάρχει κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη σας θα το γνωρίζετε από πριν και ο γιατρός θα σας έχει συστήσει τι να προσέχετε. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια του τοκετού, καλό είναι να εμπιστευτείτε τον μαιευτήρα και τη μαία που θα φροντίσουν για την ενδεδειγμένη λύση εξασφαλίζοντας την υγεία του μωρού και τη δική σας.   

«Αν το μωρό δεν είναι υγιές;».

Αυτός ο φόβος προέρχεται από την αγωνία για το άγνωστο και από την επιθυμία να πάνε όλα καλά. Ωστόσο ποιος ο λόγος να κάνετε αρνητικές σκέψεις; Θα ήταν σαν να σκέφεστε να βγείτε από το σπίτι γιατί φοβάστε μήπως σας χτυπήσει αυτοκίνητο.

«Αν γίνει κάποια παρέμβαση που δεν θέλω;».

Εδώ στην πρώτη θέση υπάρχει ο φόβος για καισαρική. Συζητήστε με τον γιατρό σας την πιθανότητα να υποβληθείτε σε καισαρική αλλά και τους λόγους για τους οποίους γίνεται η επέμβαση. Φροντίστε να είστε ανοιχτή σε παρεμβάσεις που προτείνει ο γιατρός αν συντρέχει λόγος ή έχει ανακύψει κάποιο πρόβλημα καθώς πρωταρχική σημασία έχει η υγεία του μωρού και η δική σας.

«Φοβάμαι τον πόνο του τοκετού».

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους, κυρίως γιατί είναι κάτι που μια εγκυμονούσα δεν έχει ξαναβιώσει. Ωστόσο έχετε κατά νου ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον πόνο και με τη βοήθεια της μαίας. Σκεφτείτε δε ότι μόλις κρατήσετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας θα τα έχετε ξεχάσει όλα. Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Οδηγός για ευκολότερο τοκετό».

«Δεν έχω ιδέα πώς να φροντίσω το νεογέννητο!».

Η μαία θα σας δώσει πλήρεις οδηγίες για τις πρώτες ημέρες με το νεογέννητο, ενώ ενημέρωση θα έχετε από τα μαθήματα τοκετού ή θηλασμού, που πιθανόν θα έχετε παρακολουθήσει πριν το τοκετό, καθώς και από βιβλία, περιοδικά και site. Φυσικά διαφορετικά είναι στην πράξη, ωστόσο εμπιστευτείτε το μητρικό σας ένστικτο! Αυτό σε συνδυασμό με τις γνώσεις που θα αποκτήσετε από τα παραπάνω θα σας βοηθήσει να φροντίσετε με τον καλύτερο τρόπο το μικρό σας. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε πως πού βοηθητικός μπορεί να είναι ο ρόλος συγγενών και φίλων που έχουν ήδη αποκτήσει παιδί.

«Αν ουρήσω ή αφοδεύσω κατά τη διάρκεια του τοκετού;».

Ό,τι και να γίνει η μαία και οι άνθρωποι που βρίσκονται στην αίθουσα τοκετού θα φροντίσουν να μην φανεί κάτι ή να μην νιώσετε άσχημα. Για να αισθανθείτε πιο άνετα, μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τη μαία η οποία μπορεί να σας καθησυχάσει.

 «Αν δεν καταφέρω να γεννήσω;».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα καταφέρετε. Έχετε δει καμία γυναίκα στον 10ο μήνα εγκυμοσύνης; Αλλά ας δούμε τι είναι αυτό που σας ανησυχεί. Μήπως σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να σπρώξετε ή πως δεν θα χωρέσει το μωρό σας να βγει; Το σώμα σας είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί να μπορεί να υποστηρίξει τον φυσιολογικό τοκετό, κάντε θετικές σκέψεις και όλα θα πάνε καλά!

«Αν προκληθεί τομή;».

Φροντίστε να χαλαρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, να πάρετε τη στάση που σας διευκολύνει και να εξωθείτε τη σωστή στιγμή. Σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσκολία να εξέλθει το μωρό ο γιατρός πιθανόν να αποφασίσει ότι χρειάζεται περινεοτομή (τομή στο άνοιγμα του κόλπου). Ακόμα και αν υπάρξει τομή στο περίνεο μπορεί να επουλωθεί σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας. Μέχρι να έρθει η ώρα να φέρετε το παιδί σας στον κόσμο συνεχίστε να κάνετε τις ασκήσεις Κegel σας ώστε να δυναμώσουν οι μύες της περιοχής και να αποκτήσουν ελαστικότητα.