«Απαγορευμένες» ερωτήσεις μετά τον τοκετό

«Απαγορευμένες» ερωτήσεις μετά τον τοκετό

Ποιες συχνές ερωτήσεις προς νέες μαμάδες είναι λίγο έως πολύ ενοχλητικές;

Τις έχουμε κάνει όλοι κατά καιρούς και ίσως έχουμε φέρει σε δύσκολη θέση μια νέα μητέρα χωρίς να το αντιληφθούμε! Είναι οι προσωπικές, ενοχλητικές, καμιά φορά αδιάκριτες ή με κρυφά νοήματα ερωτήσεις που γίνονται μετά τον τοκετό, οι οποίες μπορεί να είναι καλύτερα να μένουν αναπάντητες!

Πότε γεννάς; Δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη ερώτηση-πλήγμα για την αυτοπεποίθησή σας, αλλά και για την ντροπή που θα προκαλούσε στον συνομιλητή της η απάντηση «μα, έχω γεννήσει ήδη».

Το μωρό σου κοιμάται τα βράδια;Το πώς θα πάρετε την ερώτηση έχει άμεση σχέση με το αν πράγματι κοιμάται τα βράδια. Διαφορετικά, αν μαύροι κύκλοι στολίζουν τα μάτια σας και έχετε αρχίσει να ξεχνάτε όλο και πιο συχνά, εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, η εν λόγω ερώτηση θα σας υπενθυμίσει αυτό που προς στιγμήν θα θέλατε να ξεχάσετε. 

Πώς και βγαίνεις ήδη έξω από το σπίτι; Κάποιοι ίσως σας κοιτάξουν περίεργα που βγαίνετε τόσο νωρίς με το μωρό σας εκτός σπιτιού. Μην σας νοιάζει. Υπερασπιστείτε τις επιλογές σας και μην έχετε αμφιβολίες ότι κάνετε κάπου λάθος.

Πόσο μηνών είναι το μωρό;Φαινομενικά δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούσε να προσάψει κάποιος σε αυτή την ερώτηση. Κι όμως αν την ακούτε διαρκώς καθημερινά από γνωστούς και αγνώστους, είναι λογικό τελικά να σας νευριάζει όσο καμία άλλη.

Θα κάνετε και δεύτερο παιδί;Ίσως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για τέτοιου είδους ερωτήσεις μιας και οι πρόσφατες εμπειρίες (νυχτερινό τάισμα και ατελείωτες αλλαγές πάνας) σας έχουν εξαντήλσει τόσο που δεν μπορείτε καν να σκεφτείτε για δεύτερο παιδί. Πέρα από αυτό είναι μια αρκετά προσωπική ερώτηση που μπορεί να μην έχετε θέσει ακόμα ούτε στον ίδιο σας τον εαυτό.

Θηλάζεις; Πρόκειται για μια προσωπική ερώτηση για ένα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα. Αν, όμως, αισθανθείτε ότι το άτομο που σας την κάνει είναι έτοιμο να σας επιτεθεί ή να σας κρίνει, αν η απάντηση σας δεν του αρέσει, είναι λογικό να αποτελεί μια από τις «απαγορευμένες» ερωτήσεις. 

Μια χαρά φαίνεται παρόλο που μόλις γέννησες. Είστε πεπεισμένη ότι η εν λόγω διαπίστωση δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στην αλήθεια, ειδικά αν διατυπώνεται μία ή δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Μπορεί ακούγοντάς τη να αισθανθείτε ότι ο άλλος υπονοεί «τελικά δεν ήσουν τόσο χάλια όσο περίμενα», αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα να μην αμφισβητήσετε εξ αρχής τις καλές προθέσεις του συνομιλητή σας;