13 συμβουλές για τον θηλασμό

13 συμβουλές για τον θηλασμό

Τι θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε να θηλάζετε το μωρό σας

Το μητρικό γάλα είναι ένα υπέροχο δώρο που θα κάνετε στο νεογέννητο μωρό σας και ο θηλασμός ό, τι πιο φυσικό υπάρχει μετά τον τοκετό. Το ότι το μωρό σας είναι προορισμένο από τη φύση να θηλάσει, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να εδραιώσετε ένα επιτυχημένο θηλασμό. Ακολουθούν 14 συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες.     

Δώστε του την ευκαιρία να δοκιμάσει μόνο του. Μοιάζει απίστευτο, αλλά το νεογέννητο έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει μόνο του να θηλάσει την πρώτη φορά! Μετά τον τοκετό, αφήστε το μωρό σας πάνω στην κοιλιά σας και παρατηρήστε το καθώς ενστικτωδώς μετακινείται προς το στήθος και τη θηλή σας.

Ελέγξτε ότι πιάνει σωστά τη θηλή. Το μωρό σας όταν πιάνει σωστά τη θηλή έχει στο στοματάκι του το μεγαλύτερο μέρος από τη θηλαία άλω και τα μαγουλάκια του είναι γεμάτα. Το σωστό πιάσιμο της θηλής είναι κομβικό για την επιτυχία του θηλασμού.

Ακούστε το. Όταν θηλάζει η γλώσσα του μωρού σας πρέπει να βρίσκεται προς τα κάτω ενώ ο ήχος που μοιάζει με κλικ δείχνει ότι δεν έχει πιάσει καλά τη θηλή. Θα καταφέρετε επίσης να ακούσετε τον ρυθμικό ήχο που κάνει καθώς πιπιλάει και καταπίνει, που θα ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, όπως π.χ. πιπιλάει 3 φορές και καταπίνει.

Θυμηθείτε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Κάθε μωρό τρώει ανάλογα με τις ανάγκες του και τις αντοχές του. Ένα μικρό μωρό λόγου χάρη είναι φυσιολογικό να τρώει συχνότερα ή για περισσότερη ώρα και να χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ετοιμάστε ένα καλάθι με όσα χρειάζεστε όσο θηλάζετε. Συγκεντρώστε ένα μπουκάλι νερό, μερικά snacks, περιοδικά ή το βιβλίο σας σε ένα καλάθι, ώστε να μην χρειαστεί να ψάχνετε στο σπίτι και να σηκώνεστε έχοντας το μωρό στην αγκαλιά.

Αφήστε το να τρώει συχνά. Για τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, είναι φυσιολογικό να τρώει κάθε μία με δύο ώρες. Η χωρητικότητα του στομαχιού του είναι μικρή αρχικά ενώ όσο μεγαλώνει, θα αυξάνεται και η ποσότητα μητρικού γάλακτος (κάθε μέρα για περίπου 2 εβδομάδες) ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του.Αποφύγετε να θηλάζετε με πρόγραμμα και τοποθετείτε το στο στήθος κάθε φορά που δείχνει σημάδια πείνας.

Εμπιστευτείτε το σώμα σας. Το σώμα σας έχει την δυνατότητα να παράγει αρκετό γάλα για να ταΐσει όχι ένα αλλά 4 ή 5 μωρά. Ωστόσο επειδή δεν γνωρίζει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται οι δύο πρώτες εβδομάδες του θηλασμού, είναι κομβικές για να καθοριστεί το απόθεμα (ανάλογα με το πόσο συχνά θηλάζετε και πόσο τρώει το μικρό σας κάθε φορά).

Τρώτε θρεπτικές τροφές που θα σας χαρίσουν ενέργεια.Το αίσθημα της κούρασης είναι ιδιαίτερα έντονο της πρώτες εβδομάδες και επειδή η πίεση ή το άγχος που αισθάνεστε λειτουργούν ανασταλτικά στην παραγωγή της οξυτοκίνης που παίζει ρόλο στη ροή του γάλακτος, φροντίστε να τρώτε θρεπτικά για να ανακτάτε την χαμένη ενέργεια. Συνηθίστε να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα την ημέρα και υγιεινά snacks, όπως αμύγδαλα και βερίκοκα που είναι ιδανικά για την παραγωγή μητρικού γάλακτος.   

Εμπιστευτείτε τη φύση. Τις πρώτες φορές που θα θηλάσετε, το στήθος σας αναδίδει μια φυσική ουσία με μοναδική μυρωδιά. Αυτή ακριβώς η μυρωδιά είναι που βοηθάει το μικρό σας να βρει το στήθος σας και να πιάσει τη θηλή. Φροντίστε λοιπόν να μην εφαρμόζετε κρέμες στις θηλές σας πριν τον θηλασμό και αποφύγετε τα αρώματα ή το αποσμητικό που καλύπτουν τη φυσική σας μυρωδιά.

Ελέγχετε τις πάνες του. Η συχνότητα με την οποία αλλάζετε πάνες είναι ενδεικτική του αν τρώει όσο χρειάζεται. Επομένως μείνετε συντονισμένοι με το περιεχόμενο της πάνας του και αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα αλλάξετε πολλές από αυτές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχετε κοντά σας ένα κομμάτι ύφασμα από μουσελίνα. Αν το μωρό σας γλιστράει από τη θηλή, σκουπίστε απαλά το στοματάκι του και τη θηλή με ένα κομμάτι ύφασμα. Αν συνεχίζει να γλιστράει, ελέγξτε μήπως δεν την έχει πιάσει σωστά.

Στις προτεραιότητές σας η ενυδάτωση. Το μητρικό γάλα περιέχει σε ποσοστό 88% νερό, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε και εσείς αρκετό νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένη.

Δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις θηλασμού. Δοκιμάστε διάφορες θέσεις θηλασμού (έχοντας το μωρό σας κάτω από τη μασχάλη, κρατώντας το κατά μήκος του χεριού σας, ξαπλώνοντας στο πλάι κ.λπ.) για να διαπιστώσετε ποια σας βολεύει περισσότερο αλλά και να βοηθάτε το στήθος σας να αδειάζει ομοιόμορφα. Αν σας δυσκολεύει επίσης η χρήση του μαξιλαριού, αφήστε το πρώτα να πιάσει τη θηλή και μετά ζητήστε από κάποιον να τοποθετήσει το μαξιλάρι κάτω από το μωρό.

Έχετε υπομονή και επιμονή. Τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού είναι πιθανό να δυσκολευτείτε, από το πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να πιάσει τη θηλή μέχρι το πώς να καθίσετε ή πώς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας. Επιμονή και υπομονή είναι τα μυστικά για να συνεχίσετε. Μην αισθάνεστε ενοχές αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, και μην διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας ή από πιστοποιημένους συμβούλους θηλασμού.