Πώς να προλάβετε και πώς να αντιμετωπίσετε τις ρωγμές και τα σκασίματα στις θηλές σας.
Ο θηλασμός δεν είναι πάντοτε ένα ταξίδι γεμάτο αγκαλιές και συναισθηματικό δέσιμο. Για κάποιες από εμάς μπορεί να γίνει μια αρκετά επώδυνη διαδικασία, κυρίως λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε από μιας αρχής πως πρέπει να τοποθετούμε το μωρό στο στήθος ώστε να πιάνει σωστά την θηλή. Και τότε παρατηρούμε κάποια μικρά σκασίματα ή ρωγμές στην θηλή που μας κάνουν σε κάθε θηλασμό να σφίγγουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας και να προσευχόμαστε για να φύγει ο πόνος.
Μην τρομάζετε! Για να μην συμβεί σε εσάς αρκεί να κάνετε μα μικρή προετοιμασία.
1. Ενημερωθείτε. Η μαία, ένας σύμβουλος θηλασμού της LLLή ένας πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLθα σας μάθουν ενδελεχώς την διαδικασία. Θα σας ενημερώσουν για το πώς να τοποθετείτε το μωρό στο στήθος, για το που θα πρέπει να βρίσκεται η θηλή σας κατά τον θηλασμό (στο πάνω μέρος του ουρανίσκου με το στόμα του μωρού να περιβάλει σε μεγάλο μέρος τη θηλαία άλω), ποια σημάδια δείχνουν πως το μωρό πεινάει ώστε να προλάβετε την έντονη πείνα και το «επιθετικό» πιπίλισμα και άλλα πολλά.
2. Προετοιμασία των θηλών. Στην «πιάτσα» κυκλοφορουν πολλά…κουλά (δεν υπάρχει άλλο τρόπος να το θέσω) που μιλούν για προετοιμασία και σκλήρυνση των θηλών με οινόπνευμα ή αντισηπτικά. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος εκτός από απαρχαιωμένη έχει καταρριφθεί επιστημονικά. Η επάλειψη με οινόπνευμα και αντισηπτικά δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα ενώ, παράλληλα, αφαιρεί την φυσική προστασία και λίπανση της επιδερμίδας και κάνει το δέρμα της περιοχής πιο ξηρό και ευαίσθητο.
Οι θηλές της μέλλουσας μητέρας είναι γενετικά κωδικοποιημένες να σκληρύνουν τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την διαδικασία είναι για 1-2 ώρες την ημέρα να αφήνετε το στήθος ελεύθερο (χωρίς την προστασία του σουτιέν) να έρχεται σε επαφή με βαμβακερό ρούχο.
3. Επάλειψη θηλών. Μετά από κάθε θηλασμό καλό είναι να στεγνώνετε το στήθος με αποστειρωμένη κομπρέσα και να αλείφετε τις θηλές με λίγο από το γάλα σας, το οποίο έχει επουλωτικές ιδιότητες. Καλό, επίσης, είναι να χρησιμοποιείτε αναλώσιμα επιθέματα στήθους, τα οποία να αλλάζετε συχνά ώστε οι θηλές να παραμένουν στεγνές. Τέλος, στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες κρέμες (με βάση την λανολίνη) τις οποίες μπορείτε να εφαρμόζετε τοπικά και ανάλογα με τις οδηγίες να τις ξεπλένετε ή όχι πριν τον θηλασμό. Πριν χρησιμοποιήσετε, όμως, οποιαδήποτε κρέμα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
4. Καθαρισμός θηλών. Κάθε φορά πριν και μετά τον θηλασμό καλό θα ήταν να καθαρίζετε τις θηλές σας με βρασμένο ή αποστειρωμένο νερό. Όταν κάνετε μπάνιο αποφύγετε να χρησιμοποιείτε στην περιοχή σκληρά σαπούνια και αντισηπτικά γιατί, όπως, είπαμε εξαλείφουν την προστατευτική ουσία που παράγεται από τους αδένες της περιοχής.
Διαβάστε ακόμα: «Ευαίσθητες ή και πληγωμένες θηλές»