Πρακτική προετοιμασία για τον θηλασμό

Πρακτική προετοιμασία για τον θηλασμό

Τι είδους προετοιμασία θα κάνετε για τον θηλασμό;

Ο τοκετός πλησιάζει και το επόμενο συναρπαστικό βήμα - πέρα από την ίδια τη γέννηση του μωρού σας - είναι ο θηλασμός. Στις περισσότερες περιπτώσεις όλα κυλούν ομαλά, το μωρό σας πιάνει σωστά τη θηλή, εσείς έχετε αρκετό απόθεμα και απολαμβάνετε τόσο εσείς όσο και εκείνο τη διαδικασία και με το παραπάνω. Επειδή όμως η λαϊκή σοφία μας λέει "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν", είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένη και αρκετά οργανωμένη από πριν για να μην πιεστείτε ψυχολογικά μετά. Ας δούμε, λοιπόν, πώς να προετοιμαστείτε σε πρακτικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο για το συναρπαστικό ταξίδι του θηλασμού.

Μιλήστε για την απόφασή σας. Ο θηλασμός είναι μια απόφαση που αναμφισβήτητα θα πάρετε πολύ πριν γεννηθεί το μικρό σας, πιθανόν λόγω ερεθισμάτων από άλλες νέες μητέρες, από τον γιατρό σας ή από προσωπική ενημέρωση. Εφόσον, λοιπόν, αρχίζετε να το σκέφτεστε γιατί όχι να μην το μοιραστείτε; Συζητήστε την απόφασή σας με τον σύντροφό σας, με τις φίλες σας που έγιναν πρόσφατα μητέρες, με τους συγγενείς που θεωρείτε πως θα σας δώσουν μια βοηθητική συμβουλή.

Παρακολουθήστε μαθήματα.Ίσως να σκέφτεστε "πόσο δύσκολος είναι ο θηλασμός; Θα βάλω το μωρό στο στήθος και όλα θα γίνουν". Σαφώς και μπορεί να γίνει έτσι. Αλλά προκειμένου να προλάβετε πιθανές δυσκολίες είναι καλύτερο να είστε πλήρως ενημερωμένη και όσο γίνεται πιο εξοικειωμένη. Συνεπώς τα μαθήματα θηλασμού, που θα παρακολουθήσετε πριν τον τοκετό, έχουν να σας προσφέρουν πολλά.

Διαβάστε βιβλία και προσωπικές ιστορίες. Ζητήστε από τον γιατρό σας ή από μια φίλη σας που έγινε πρόσφατα μητέρα να σας προτείνει κάποιο βιβλίο για τον θηλασμό ή αναζητήστε αξιόπιστες πηγές από το διαδίκτυο για να ενημερωθείτε.

Αναζητήστε έναν μέντορα.Βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε και στον οποίο μπορείτε να εκμυστηρευτείτε όσα σκέφτεστε και νιώθετε για τον θηλασμό. Μπορεί να είναι μια αγαπημένη σας φίλη, η μητέρα σας, η γιαγιά σας, οποιοσδήποτε μπορεί να σας στηρίξει είτε με συμβουλές είτε με συμπαράσταση στα εύκολα και στα δύσκολα, τις στιγμές που αποθαρρύνεστε και στις στιγμές που θέλετε να μοιραστείτε την ευτυχία σας.

Φτιάξτε μια λίστα με συμβούλους και κέντρα γαλουχίας. Είναι καλύτερο να είστε από πριν προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και θα νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά αν είστε οργανωμένη. Ετοιμάστε μια λίστα με συμβούλους γαλουχίας στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε και ας μην σας χρειαστεί καθόλου τελικά.

Δημιουργήστε μια "γωνιά" θηλασμού.Αποφασίστε σε ποιο σημείο του σπιτιού θα θηλάζετε το μωρό σας και χτίστε τη φωλίτσα σας. Τοποθετήστε μια αναπαυτική καρέκλα ή έναν καναπέ (πιθανόν μέσα στο υπνοδωμάτιό σας όπου θα είναι και η κούνια του