Ποιοι άλλοι παράγοντες, πέρα από την θέληση, οδηγούν στον επιτυχημένο θηλασμό;
Έχετε αποφασίσει ότι θα θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό. Η θέληση και η επιθυμία της μητέρας είναι ένα κομβικός παράγοντας για να είναι ο θηλασμός επιτυχημένος, ωστόσο σε αυτή την υπέροχη διαδρομή και άλλοι μικρότεροι παράγοντες παίζουν το ρόλο τους. Για να ξεπεράσετε εύκολα τις δυσκολίες που είναι πιθανό αλλά όχι απαραίτητο να προκύψουν λάβετε υπόψη σας 7 tips, ειδικά για επιτυχημένο θηλασμό.
Υποστήριξη από άλλες μαμάδες. Μια καλή αρχή είναι να συμμετέχετε σε μαθήματα θηλασμού και ανώδυνου τοκετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι όχι μόνο θα έχετε μια εικόνα για το πώς θα θηλάσετε με μεγαλύτερη επιτυχία αλλά θα γνωρίσετε και άλλες μητέρες που έχουν στόχο να θηλάσουν, γεγονός που θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας αυξάνοντας και τις πιθανότητες να πετύχετε. Εάν, ωστόσο, δεν έχετε την δυνατότητα μπορείτε εύκολα να βρείτε στο διαδίκτυο ομάδες υποστήριξης θηλασμού.
Επιλέξτε πώς θα γεννήσετε. Ζητήστε αποκλειστικό θηλασμό μετά τον τοκετό στο μαιευτήριο ή ακόμα καλύτερα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ζητήστε να έχετε το μωρό σας στο δωμάτιο. Φροντίστε ακόμα να έχετε πεισθεί ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να γίνει καισαρική αν κάτι τέτοιο σας ανακοινώσει ο γιατρός, καθώς ο τοκετός με καισαρική συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα θηλασμού στο μαιευτήριο ή αποκλειστικού θηλασμού την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό.
Ζητήστε να καθυστερήσει λίγο το κόψιμο του ομφάλιου λώρου.Αν έχετε τη δυνατότητα ζητήστε από τον γιατρό να καθυστερήσει για μερικά λεπτά το κόψιμο του ομφάλιου λώρου προκειμένου να μεταφερθεί στο μωρό περισσότερο αίμα από τον πλακούντα πλούσιο σε σίδηρο, γεγονός που θα το βοηθήσει και στον θηλασμό.
Δείτε γιατί στο άρθρο μας «Πότε πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος»
Επιλέξτε σωστά τον παιδίατρό σας.Βεβαιωθείτε ότι ο παιδίατρός υποστηρίζει τον θηλασμό και μπορεί να σας δώσει κατευθύνσεις αν δυσκολευτείτε. Ακόμα και αν δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις, όπως για παράδειγμα ένας ειδικός σύμβουλος γαλουχίας, είναι σημαντικό να υποστηρίζει την προσπάθειά σας.
Θηλάστε σε διάφορες θέσεις.Αντί να θηλάσετε το μωρό σας σε καθιστή θέση, δοκιμάστε σε ημιοριζόντια, τοποθετώντας μαξιλάρια για να στηρίξετε την πλάτη σας αλλά και αφήνοντας χαλαρούς τους ώμους. Μην απελπιστείτε αν από την αρχή δεν τα καταφέρετε. Ίσως χρειαστούν αρκετές δοκιμές μέχρι να βρείτε τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το μωρό σας.
Αγνοήστε το ρολόι. Αντί να θηλάζετε με το ρολόι εστιάστε περισσότερο στα σημάδια που σας στέλνει το μωρό και θηλάστε το όποτε εκείνο θέλει. Συνήθως τα νεογέννητα μωρά θηλάζουν 8 με 12 φορές το 24ωρο. Για να μπορείτε να διαβάζετε τα «σημάδια» του μωρού θα χρειαστεί να το έχετε κοντά σας και ιδανικά από την πρώτη στιγμή.
Δεθείτε. Επιστρέφοντας στο σπίτι ξεκινάει η περίοδος όπου το ενδιαφέρον σας θα στρέφεται αποκλειστικά στο μωρό σας προκειμένου να πετύχετε ένα βαθύ δέσιμο που θα βοηθήσει και στον θηλασμό. Οι πρώτες έξι εβδομάδες μάλιστα είναι κομβική περίοδος για να φτάσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος σε ιδανικά επίπεδα. Φροντίστε, λοιπόν, να ανταποκρίνεστε στα σημάδια πείνας του μωρού σας και να έχετε άφθονη δέρμα με δέρμα επαφή μαζί του.