Οδηγός για τον πρώτο θηλασμό!

Οδηγός για τον πρώτο θηλασμό!

Η αρχή, η κατάλληλη θέση, η διατροφή σας και τα πιθανά προβλήματα όταν θηλάζετε για πρώτη φορά

Η πρώτη σας επαφή με το νεογέννητο μωρό σας περιλαμβάνει την αγκαλιά και τον θηλασμό. Φυσικά στην πράξη θα διαπιστώσετε ποια είναι η καλύτερα θέση για να θηλάζετε, πότε πεινάει το μωρό σας και ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνετε. Δείτε παρακάτω ένα mini οδηγό για τις πρώτες ημέρες του θηλασμού και για το τι θα χρειαστεί να προσέξετε ώστε να είναι μια διαδικασία ευχάριστη τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς.

Ξεκινώντας να θηλάζετε

Την πρώτη φορά που θα κρατήσετε το νεογέννητο μωρό σας στο μαιευτήριο είναι η στιγμή που μπορείτε να ξεκινήσετε να το θηλάζετε. Αρχικά το σώμα σας θα παράγει μικρές ποσότητες γάλακτος, το λεγόμενο πρωτόγαλα ή πυαρ, που προστατεύει το νεογνό μεταφέροντας σε αυτό έτοιμα αντισώματα. Ο Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού, που εκπροσωπείται και στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει το πύαρ ως ένα «φυσικό και 100% ασφαλές εμβόλιο» για το βρέφος, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι κάθε νεογνό θα πρέπει να λάβει το πρωτόγαλα και, μάλιστα, να θηλάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο τοκετό και σίγουρα μέσα στην πρώτη ώρα.

Κατά την πρώτη σας επαφή, στρέψτε το κεφαλάκι του μωρού σας προς τα εσάς, ακουμπήστε τα χείλη του με τη θηλή σας και όταν ανοίξει το στόμα του αρκετά, σπρώξτε το απαλά προς το στήθος σας, κρατώντας το για υποστήριξη. Το στόμα του μωρού σας δεν πρέπει να καλύπτει μόνο τη θηλή αλλά και τη θηλαία άλω. Μην αγχώνεστε αν το μωρό σας δεν μπορεί να βρει ή να παραμείνει αρκετά στη θηλή. Ο θηλασμός απαιτεί υπομονή και αρκετή εξάσκηση. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και συμβουλές από μία ειδικά καταρτισμένη μαία στο μαιευτήριο. Αν το μωρό σας είναι πρόωρα γεννημένο δεν θα μπορείτε να το θηλάσετε απευθείας αλλά θα χρειαστεί να αντλήσετε το πρωτόγαλα για να του χορηγηθεί μέσω σύριγγας ή μπιμπερό. 

Ο θηλασμός δεν είναι μια επώδυνη διαδικασία. Επομένως αν πονάτε σημαίνει πως κάτι δεν γίνεται σωστά. Αφενός πρέπει το μωρό να πιάνει όλη τη θηλή και τη θηλαία άλω, αφετέρου η θηλή σας πρέπει να βρίσκεται στο πίσω μέρος της στοματικής του κοιλότητας. Αν πονάτε, διακόψτε τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας και δοκιμάστε ξανά.

Βρείτε εδω πως μπορείτε να θηλάσετε με ευκολία ακολουθώντας 3 μόνο απλά βήματα.

Πόσο συχνά;

Όσο περισσότερο θηλάζετε το μωρό σας τόσο περισσότερο γάλα παράγετε. Όταν το μωρό σας είναι νεογέννητο θα χρειαστεί να το θηλάζετε αρκετά συχνά, 8 με 12 φορές το 24ωρο. Αντί να προγραμματίζετε τις ώρες θηλασμού, θηλάστε το νεογέννητο όταν δείχνει τα πρώτα σημάδια πείνας, όπως όταν ψάχνει με το στόμα του, κάνει ήχους πιπιλίσματος ή προσπαθεί να βάλει τα χεράκια του στο στόμα. Το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι της πείνας, οπότε θα ήταν καλύτερο να το θηλάζατε πριν αρχίσει να κλαίει. Για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας τρώει αρκετά, ξυπνήστε το μόνο αν έχουν περάσει τέσσερις ώρες από το τελευταίο τάΐσμα. Διαβάστε ακόμα το «Πότε πεινάει ένα μωρό;».

Καθίστε άνετα

Καθώς τις πρώτες ημέρες μπορεί ο θηλασμός να διαρκεί μέχρι και 40 λεπτά, βρείτε μια άνετη θέση και κρατήστε το μωρό σας σε μια στάση που δεν θα επιβαρύνει το χέρι και τη μέση σας. Γενικότερα βολεύει να στηρίζετε το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας με το χέρι σας, αλλά καλό είναι να δοκιμάσετε τη στάση που για εσάς και για το μωρό σας είναι η πιο άνετη. Πριν ξεκινήσετε το θηλασμό βεβαιωθείτε ότι και οι δύο κάθεστε άνετα καθώς θα παραμείνετε στην ίδια θέση Καθίστε άνεταγια αρκετά λεπτά. Καθώς οι μέρες περνούν και εξοικειώνεστε περισσότερο με την διαδικασία, μπορείτε να δοκιμάσετε να θηλάσετε σε διάφορες θέσεις, ώστε ο αδένας του στήθους να δέχεται ομοιόμορφα τα ερεθίσματα για την παραγωγή γάλακτος. Ειδικά η πλάγια στάση θηλασμού, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, γιατί κατά αυτή αδειάζει ένα μεγάλο μέρος του αδένα του στήθους.

Τι να τρώτε

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή θα βοηθήσει το σώμα σας να ανταπεξέλθει την περίοδο του θηλασμού και θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα αλλά και την καλή ποιότητα του γάλακτος. Είναι φυσικό να πεινάτε περισσότερο από το συνηθισμένο καθώς το σώμα σας παράγει γάλα.  Προτιμήστε μικρά γεύματα και ελαφρά snacks ενδιάμεσα και πίνετε πολλά υγρά. Κατά γενικό κανόνα οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 200 με 500 θερμίδες παραπάνω. Ωστόσο αντί να μετράτε θερμίδες, αφήστε το αίσθημα της πείνας να σας καθοδηγήσει, χωρίς όμως να παρασυρθείτε και να θεωρήσετε πως πρέπει να τρώτε για δύο! Ελαττώστε την ποσότητα του καφέ (όχι παραπάνω από 300 mg την ημέρα) και πίνετε, εάν το επιθυμείτε, αλκοόλ (π.χ. ένα ποτήρι κρασίή μπύρα) μόνο εάν δεν πρόκειται να θηλάσετε για μερικές ώρες. Επιπλέον, αν συνειδητοποιήσετε πως κάποιο φαγητό προκαλεί δυσφορία στο μωρό σας τότε είναι καλύτερο να το αποφεύγετε. Διαβάστε ακόμα το «Διατροφή και θηλασμός!»

Δυσκολίες

Πολλές φορές ο θηλασμός μπορεί να μην είναι εξαρχής μια εύκολη διαδικασία. Κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα κατά το θηλασμό που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τις πρώτες έξι εβδομάδες είναι να αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ και γεμάτο, να έχετε πληγωμένες θηλές ή να ταλαιπωρήστε από μαστίτιδα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν πονάτε ή αν δεν νιώθετε άνετα όταν θηλάζετε. Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο κοινά προβλήματα κατά το θηλασμό θα βρείτε στα άρθρα μας «Ευαίσθητες ή και πληγωμένες θηλές;» και «Μαστίτιδα».