Μύθοι γύρω από τον θηλασμό

Μύθοι θηλασμού

Καταρρίπτοντας 10 μύθους που κυκλοφορούν για τον θηλασμό

Ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο μωρό σας. Επειδή, όμως, πολλά λέγονται και πολλοί θα προθυμοποιηθούν να σας χαρίσουν και από μια συμβουλή, καλό είναι να γνωρίζετε ποιοι είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τον θηλασμό. Η γνώση άλλωστε είναι δύναμη και πολλά από αυτά που θα απορρίψετε ως αναληθή θα προστατέψουν την υγεία σας, την ψυχική σας ισορροπία αλλά και την υγεία του μωρού σας.

Αν θηλάζετε δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Tα ποσοστά εγκυμοσύνης την περίοδο του θηλασμού μπορεί να είναι μικρότερα αλλά ο θηλασμός δεν αποτελεί ασφαλή μέθοδο αντισύλληψης. Για την ακρίβεια, μπορεί να προσφέρει αντισύλληψη μόνο κατά τους πρώτους 6 μήνες και εφόσον είναι αποκλειστικός, κατά απαίτηση του μωρού, και η περίοδος της μαμάς δεν έχει επιστρέψει.

Αν η διατροφή σας δεν είναι τέλεια, είναι καλύτερο να ταΐσετε το μωρό σας με γάλα-φόρμουλα.

Φυσικά και το παραπάνω δεν ισχύει. Ο θηλασμός δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από μια αυστηρή δίαιτα. Ακολουθήστε τις σωστές διατροφικές συνήθειες που αποκτήσατε κατά την εγκυμοσύνη και μην νιώθετε ενοχές εάν υποπέσετε στο «ατόπημα» της πίτσας. Το σημαντικό είναι να μην πιέζεστε, αφού όσο πιο άνετη νιώθετε τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να θηλάσετε για περισσότερο καιρό. Σε περίπτωση που έχετε κόσμο στο σπίτι και θέλετε να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα, μπορείτε να το κάνετε εφόσον δεν πρόκειται να θηλάσετε άμεσα. Επιπλέον, εάν ο καφές είναι η αγαπημένη σας συνήθεια δεν χρειάζεται να την αποχωριστείτε αφού 300 mg καφεΐνης της ημέρα επιτρέπονται. Ωστόσο, καλό είναι να σας υπενθυμίσουμε πως ο θηλασμός μπορεί να είναι βλαβερός για το βρέφος αν κάνετε χρήση φαρμάκων που δεν σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Αν δεν νιώθετε το στήθος σας γεμάτο, δεν έχετε αρκετό γάλα.

Προς το τέλος του πρώτου μήνα το στήθος γίνετε πιο μικρό και πιο μαλακό σε σχέση με το πώς ήταν τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Το ότι δεν το νιώθετε όμως γεμάτο δεν σημαίνει πως δεν παράγει αρκετή ποσότητα γάλακτος ώστε να θρέψει το μικρό σας. Αντίθετα, είναι ένδειξη του ότι η παραγωγή και η ζήτηση ήρθαν σε μια ισορροπία, που είναι και το ζητούμενο. Φυσιολογικά αν θηλάζετε το μωρό σας συχνά (σύμφωνα με τα σημάδια πείνας του και έχετε άφθονη δέρμα με δέρμα επαφή το στήθος σας θα έχει αρκετό γάλα κι ας μην το νιώθετε γεμάτο.

Δεν πρέπει να θηλάζετε αν περνάτε κρίση.

Οι πρώτοι μήνες με ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι είναι αναμφίβολα μια αγχώδης περίοδο, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας. Το αντίθετο μάλιστα! Ο θηλασμός είναι καταπραϋντικός για τη μητέρα και βοηθά το μωρό σας να παραμείνει χαρούμενο και υγιές.

Τα μωρά που θηλάζουν, δεν τρώνε αρκετά.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αυτό το συμπέρασμα ίσως να έχει βγει επειδή τα μωρά που θηλάζουν τρώνε κατά κανόνα πιο συχνά από εκείνα που ταΐζονται με γάλα φόρμουλας. Μπορεί να έχει περάσει και από το δικό σας μυαλό, εάν το μικρό σας αναζητά συνεχώς το στήθος σας. Σκεφτείτε, όμως, πως μπορεί να μην είναι πεινασμένο αλλά να παραμένει στην αγκαλιά σας και το στήθος σας για να ανακουφιστεί και να ηρεμήσει από την επαφή με την μητέρα του. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε πως η διατροφή του μωρού δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας αλλά και θέμα ποιότητας. Τι είναι άραγε καλύτερο: 2 χάμπουργκερ ή 1 σαλάτα;

Ο θηλασμός σας αδυνατίζει.

Αυτό δεν είναι 100% μύθος αλλά το σίγουρο είναι πως όπως ο θηλασμός δεν είναι μέσο αντισύλληψης έτσι δεν είναι και ... είδος πρωτοποριακής δίαιτας. Ναι μεν συνεχίζετε την σωστή διατροφή και το σώμα σας να καίει παραπάνω θερμίδες λόγω της παραγωγής γάλακτος αλλά χωρίς προσοχή και άσκηση δεν μπορείτε να χάσετε «μαγικά» τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Θηλασμός

Ο θηλασμός σημαίνει άγρυπνες νύχτες.

Υπολογίστεπόση περισσότερη ώρα ύπνου θα χάσετε αν αντί να θηλάσετε, σηκωθείτε από το κρεβάτι, ζεστάνετε το γάλα, αποστειρώσετε το μπιμπερό, το γεμίσετε και επιστρέψετε στο δωμάτιο για να ταΐσετε το μωρό σας. Μάλλον δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Ακόμα και αν έχετε κάνει συμφωνία με τον σύντροφό σας να σηκώνεται εκείνος τα βράδια για να ετοιμάζει το γάλα, πρέπει να σκεφτείτε αφενός πόσο εφικτό είναι αυτό (ειδικά αν εργάζεται και εσείς έχετε άδεια λοχείας) και αφετέρου αν πρέπει να θέσετε ως προτεραιτότητα το μωρό σας ή τον ύπνο σας.

Το γάλα φόρμουλας είναι το ίδιο καλό με το μητρικό γάλα.

 Θα μπορούσε να μοιάζει με διαφημιστικό σποτ εταιρείας που παράγει γάλα φόρμουλας και φυσικά θα ήταν παραπλανητικό. Κανένα άλλο γάλα δεν είναι τόσο καλό για το μωρό σας όσο το μητρικό. Το γάλα φόρμουλας είναι η δεύτερη κατά σειρά επιλογή σας σε περίπτωση που για κάποιον λόγο δεν μπορείτε να θηλάσετε, κάτι βέβαια που με σιγουριά μπορεί να σας πει μόνο ένας πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας που έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις στο εν λόγω θέμα.

Αν αρρωστήσετε θα πρέπει να σταματήσετε να θηλάζετε μέχρι να αναρρώσετε.

Η συγκεκριμένη είναι μια «συμβουλή» η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απογαλακτισμό. Δεν χρειάζεται να την ακολουθήσετε εάν δεν είστε τόσο άρρωστη ώστε να είναι αδύνατος ο θηλασμός. Αντίθετα, εάν έχετε κρυώσει ή έχετε γρίπη, μέσω του μητρικού γάλακτος θα περάσετε στο μωρό σας αντισώματα. Ακόμη, εάν έχετε φλεγμονή στο στήθος εξαιτίας του θηλασμού (π.χ. μαστίτιδα) ο θηλασμός θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του στήθους.

Ο θηλασμός πάντα πονάει.

Θηλασμός δεν σημαίνει πόνος. Εάν αυτό συμβαίνει τότε κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί, για παράδειγμα,το μωρό να μην πιάνει σωστά τη θηλή ή να υπάρχει κάποια φλεγμονή. Συμβουλευτείτε έναν έναν σύμβουλος θηλασμού της LLL ή έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC  για να βοηθήσετε το μωρό σας να θηλάζει σωστά αλλά και για την κατάλληλη θεραπεία σε περίπτωση φλεγμονής ή πληγωμένων θηλών.