Μητρικό γάλα σε μπιμπερό

Μπιμπερό με μητρικό γάλα

Πώς να αποθηκεύετε, να αποψύξετε και να ζεσταίνετε το μητρικό γάλα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεται ή θέλετε να δίνετε στο μωρό το γάλα σας με μπιμπερό. Ο κυριότερος είναι η επιστροφή σας στην δουλειά ή η παραμονή σας για μερικές ώρες εκτός σπιτιού, χωρίς να διακόψετε τον θηλασμό. Όποιος, όμως, κι αν σας κίνησε να αναζητήσετε το εν λόγω θέμα σας έστειλε στο σωστό σημείο.

Ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος

Όπως αποταμιεύετε χρήματα για το μέλλον, έτσι φροντίζετε να αποθηκεύσετε και το γάλα σας, αφού η συνέχιση παροχής μητρικού γάλακτος μετά ή παράλληλα με τον θηλασμό είναι επένδυση για το μέλλον του σπλάχνου σας. Αποθηκεύστε το ως εξής:

  • Αντλήστε το γάλα από το στήθος σας, με θήλαστρο ή με το χέρι, και βάλτε το σε ένα αποστειρωμένο δοχείο, όπως ένα μπιμπερό ή τα ειδικά σακουλάκια φύλαξης μητρικού γάλακτος που υπάρχουν στα φαρμακεία. Η ποσότητα καλό θα ήταν να επαρκεί κάθε φορά για ένα πλήρες γεύμα (59-118ml) και μερικά συμπληρωματικά (29-59ml), για να έχετε επιλογές κάθε φορά που πρόκειται να αποψύξετε.
  • Σφραγίστε το δοχείο και σημειώστε πάνω την ημερομηνία και την ώρα.
  • Βάλτε το στο ψυγείο, εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε μέσα στις επόμενες 2-5 ημέρες (το διάστημα ποικίλει ανάλογα με την θερμοκρασία του ψυγείου σας και το πόσο συχνά το ανοίγετε), ή στην κατάψυξη, για μακροπρόθεσμη συντήρηση, 2 έως 4 μηνών (και πάλι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο πόσο χαμηλά είναι η θερμοκρασία της ψύξης σας).
  • ΘήλαστροΕάν ένα δοχείο με γάλα που έχετε συλλέξει μείνει στο ψυγείο για ένα 24ωρο και δεν καταναλωθεί κι αν γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται να καταναλωθεί ούτε το επόμενο 24ωρο, το βάζουμε στην κατάψυξη χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή περιορισμός.
  • Τέλος, όταν αποθηκεύουμε το μητρικό γάλα στην κατάψυξη καλό θα ήταν να το τοποθετούμε μακριά από το μοτέρ, που συνήθως βρίσκεται στο κάτω συρτάρι, και να μην ανοίγουμε συχνά ούτε να κρατάμε για πολύ ώρα ανοιχτή την πόρτα της κατάψυξης.

 

Απόψυξη

  • Εάν το γάλα είναι στην κατάψυξη, ξεπαγώστε το αφήνοντάς το στο ψυγείο για 12 με 16 ώρες ή βάζοντάς το κάτω από τρεχούμενο νερό εάν βιάζεστε. Εάν επιλέξετε την τελευταία μέθοδο, είναι σημαντικό να προσέξετε την θερμοκρασία του νερού. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι καυτό, αλλά να έχει την θερμοκρασία του δικτύου.
  • Προσοχή! Το μητρικό γάλα που έχει ξεπαγώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Πετάξτε όσο γάλα δεν χρησιμοποιείτε και μην ξανακαταψύχετε γάλα που έχει περισσεύσει.

 

Ζέσταμα

Για να ζεστάνετε το αποθηκευμένο μητρικό γάλα:

  • Μεταφέρετέ το στο μπιμπερό.
  • Βυθίστε το σε ένα δοχείο με ζεστό νερό μέχρι να γίνει χλιαρό.
  • Βάλτε την θηλή και κυλήστε απαλά από τη μια μεριά στην άλλη για να αναμιχθούν με το υγρό τα λίπη του γάλακτος, που καμιά φορά διαχωρίζονται. Μην το ανακινείτε!
  • Ελέγξτε την θερμοκρασία στο εσωτερικό του καρπού σας και σερβίρετε.

 

ExtraTip: Εάν δίνετε αποθηκευμένο μητρικό γάλα παράλληλα με τον θηλασμό, φροντίστε να δίνει στο μωρό το μπουκάλι κάποιο άλλο πρόσωπο που το φροντίζει (πατέρας, γιαγιά, νταντά κτλ.). Εάν του το δώσετε εσείς μπορεί να το αρνηθεί, μιας και θα μπορεί να μυρίσει το ζεστό, ολόφρεσκο και λαχταριστό γάλα του στήθους σας!