Κόψτε το συμπλήρωμα

Κόψτε το συμπλήρωμα

Επαναγαλακτίστε το μωρό σας. Μπορείτε!

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου- συμβούλου γαλουχίας, MRCPCH DCH IBCLC, Στέλιου Παπαβέντση.

 

«Το γάλα σου μετά τους 4 μήνες δεν επαρκεί και το παιδί χρειάζεται συμπλήρωμα». «Είναι πολύ μεγαλόσωμο για να χορτάσει αποκλειστικά με το γάλα σου, πρέπει να του δίνεις και σκόνη». «Για να κοιμάται απερίσπαστο την νύχτα, είναι καλύτερα το βράδυ να πίνει ξένο γάλα που είναι πιο χορταστικό». Τα παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις δηλώσεις που μπορεί να σας παραπλάνησαν και να ξεκίνησαν τον απογαλακτισμό ή την μεικτή διατροφή. Λανθασμένες οδηγίες του μαιευτηρίου, εσφαλμένες πρακτικές και παραπλανητικές συμβουλές επαγγελματιών υγείας που σας έκαναν να αναφωνήσετε «δεν έχω γάλα», αρνητική πίεση από το άμεσο περιβάλλον σας και η επιστροφή στην δουλειά είναι μερικές ακόμα.

 

Έτσι τώρα έχετε βρεθεί ανάμεσα σε μπιμπερό, αποστειρωτές, συνθετικές θηλές και βουρτσάκια να αναρωτιέστε γιατί η σίτιση του μικρού σας παίρνει τόσο χρόνο, χρειάζεται τόσο κόπο και απαιτεί τέτοιο εξοπλισμό. Γιατί μια τόσο φυσική διαδικασία- είμαστε θηλαστικά μην το ξεχνάτε- στην περίπτωση του ανθρώπου είναι τόσο μπερδεμένη; Πως άραγε καταφέρνουν τα υπόλοιπα ζώα του πλανήτη να καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού τους χωρίς να πρέπει να τρέχουν κάθε τρεις και λίγο στο φαρμακείο;

Ηρεμήστε! Αυτό που σας συμβαίνει (και είναι συχνά αποτέλεσμα λάθος οδηγιών) δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ο επαναγαλακτισμός μπορεί να επιτευχθεί και έτσι θα μπορείτε και εσείς να παρέχετε ευεργετική τροφή στο παιδάκι σας, απαλλαγμένη από κινδύνους και ταλαιπωρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, υπομονή και επιμονή και υποστήριξη από μία καταρτισμένη μαία, ένα σύμβουλος θηλασμού της LLL ή έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC που θα σας παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις.

 

Η διαδικασία

Φυσικά, όπως και στο καθετί, οι οδηγίες που δίνονται από τα βιβλία, τα περιοδικά και, εν προκειμένω, τα site είναι για να σας παράσχουν μια γενική ιδέα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται συγκεκριμένες συμβουλές και προσωπική παρακολούθηση.

  • Γενικά, όσο πιο μικρό ηλικιακά είναι το μωρό τόσο πιο εύκολο είναι να επαναγαλακτιστεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως είναι αδύνατον να κόψετε το συμπλήρωμα μήνες μετά. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις γυναικών που ξεκίνησαν να δίνουν ξανά το γάλα τους στο μικρό τους στους 18 μήνες!
  • Η διαδικασία είναι απαιτητική από άποψη χρόνου- μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 εβδομάδες- και γι’ αυτό χρειάζεται να επιτάξετε όλες σας τις αντοχές και να ζητήσετε την βοήθεια του στενού περιβάλλοντός σας ώστε να αφοσιωθείτε πλήρως στις προσπάθειές σας.
  • Επίσης, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε, να πίνετε άφθονα υγρά και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.

 Κόψτε το συμπλήρωμα

Τα στάδια

Σύμφωνα με τον παιδίατρο-σύμβουλο γαλουχίας, Στέλιο Παπαβέντση, τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τρία: α) το στάδιο του ερεθισμού της παραγωγής σε μητρικό γάλα, β) το στάδιο της μείωσης του συμπληρώματος σε ξένο γάλα και γ) ο αποκλειστικός θηλασμός. Καθένα από τα τρία περιλαμβάνει βήματα που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Ερεθισμός της παραγωγής σε μητρικό γάλα.

  1. Άφθονη δέρμα με δέρμα επαφή, μέρα και νύχτα, για να μυρίσει το μωρό το γάλα και να θελήσει να θηλάσει.
  2. Αύξηση στον ερεθισμό του στήθους με μασάζ, πιπίλισμα της θηλής από το μωρό ακόμα και αν η παραγωγή σας σε γάλα είναι μικρή, χρήση θηλάστρου και λήψη ειδικών φαρμάκων με την προϋπόθεση πάντα πως γίνεται ταυτόχρονα με τα παραπάνω και πάντα κατόπιν ιατρικής συνταγής.
  3. Χορήγηση συμπληρώματος με μπιμπερό χαμηλής ροής που δεν θα το ταΐζει καταναγκαστικά και θα το αναγκάσει να πεινάσει ξανά σε 2 με 3 ώρες.
  4. Αποφυγή της πιπίλας, του νερού και λοιπών υγρών που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

Β. Μείωση του συμπληρώματος σε ξένο γάλα

  1. Συνεχίστε τα παραπάνω βήματα. Είναι πολύ σημαντικά ώστε να έχετε γάλα που να επαρκεί για τις ανάγκες σίτισης του μικρού σας.
  2. Στην συνέχεια, μπορείτε είτε να κόψετε «μαχαίρι» το συμπλήρωμα, ειδικά εάν δεν το δίνατε σε μεγάλη ποσότητα, και να παρέχετε στο μωρό το στήθος σας τακτικά και πάντα ανάλογα με τα σημάδια πείνας του, είτε να κόψετε «μαχαίρι» το μπιμπερό. Υπάρχει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα, το συμπληρωματικό σύστημα SNS, που παρέχει το ξένο γάλα με σωληνάκι κολλημένο στην θηλή σας.
  3. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αρχίσετε σταδιακά να μειώνετε την ποσότητα ξένου γάλακτος που δίνετε αλλά και, ακολούθως, τις φορές μέσα στην ημέρα που προσφέρετε μπιμπερό. Κατά την διαδικασία είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση για να επιβεβαιωθεί η καλή κλινική κατάσταση του βρέφους και η επαρκής του αύξηση.

Γ. Αποκλειστικός θηλασμός

Το πολυπόθητο στάδιο-στόχος έφτασε επιτέλους και τώρα πια το μικρούλι σας δεν λαμβάνει καθόλου γάλα από ξένες πηγές. Συνεχίστε φροντίζοντας να:

  1. Προσφέρετε το στήθος σε διάφορες στάσεις (πλάγια, σε καθιστή θέση, με το μωρό μπρούμυτα πάνω στο στήθος σας), ώστε να έχετε διαφορετικό ερεθισμό της θηλής ανάλογα με την θέση του στόματος και να αποφύγετε τυχόν πόνους και «πετρώματα».Αποκλειστικός θηλασμός
  2. Προσφέρετε το στήθος σύμφωνα με τα σημάδια πείνας του μωρού και πριν αυτό αρχίσει να κλαίει. Το κλάμα της πείνας μπορεί να δυσκολέψει την διαδικασία καθώς το μωρό, ανυπόμονο και συγχυσμένο, μπορεί να μην πιάνει καλά την θηλή, να μπαίνει και να βγαίνει σε αυτήν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της κτλ.
  3. Φροντίστε ώστε σε κάθε τάισμα να τρώει καλά το μωρό από το ένα σας στήθος πριν του δώσετε το άλλο και την επόμενη φορά να του δίνετε το στήθος που στον τελευταίο θηλασμό δεν είχε αδειάσει. Η συμβουλή αυτή, βέβαια, δεν είναι απόλυτη και καταναγκαστική και είναι σημαντικό να μάθετε να προσαρμόζεστε στις ανάγκες του μωρού σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με τον επαναγαλακτισμό διαβάστε το άρθρο του Στέλιου Παπαβέντση: «Επαναγαλακτισμός ή πώς να κόψετε το συμπλήρωμα»