Θηλασμός από ... απόσταση

Θηλασμός από ... απόσταση

Εξασφαλίζοντας τα γεύματα του μωρού όταν χρειάζεται να λείψετε από το σπίτι

Όταν είστε μαζί στο σπίτι είστε βέβαιη ότι το μωρό σας τρώει τις ώρες που θέλει. Τι γίνεται, όμως, όταν χρειαστεί να λείψετε κάποιες ώρες ή μια ολόκληρη ημέρα από το σπίτι; Πώς θα εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας θα πιει την ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται; Ακολουθήστε τα βήματα του παρακάτω οδηγού και με μια σωστή προετοιμασία θα εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας δεν θα χάσει ούτε ένα γεύμα.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να γνωρίζετε πότε να εξάγετε γάλα με το θήλαστρο. Επομένως το πρώτο βήμα είναι να προμηθευτείτε το κατάλληλο θήλαστρο για εσάς. Διαβάστε πώς θα κάνετε την σωστή επιλογή στο άρθρο μας «Θήλαστρο». Για να διατηρείτε το απόθεμα του γάλακτος σταθερό χρησιμοποιείστε το θήλαστρο τις ώρες που συνήθως θηλάζατε το μωρό σας. Αν δείτε πως με την εξαγωγή παράγετε λιγότερο γάλα από ότι με τον θηλασμό, χρησιμοποιήστε το θήλαστρο πιο συχνά. Το μητρικό γάλα διατηρείται μέχρι και 4 ημέρες στο ψυγείο και μέχρι 3 μήνες στην κατάψυξη.

1 με 2 ώρες. Αν πρόκειται να λείψετε για μία με δύο ώρες από το σπίτι η καλύτερη λύση είναι να θηλάσετε ακριβώς πριν φύγετε και ξανά όταν επιστρέψετε. Συνήθως τα νεογέννητα, όταν εδραιωθεί ο θηλασμός, θηλάζουν κάθε δύο με τρεις ώρες, επομένως φροντίστε να επιστρέψετε εγκαίρως. Αν είναι η πρώτη φορά που αποχωρίζεστε το μωρό σας και αγχώνεστε μήπως χρειαστεί να φάει όσο δεν είστε εκεί, φροντίστε να έχετε αποθηκεύσει μητρικό γάλα για να ταΐσει το μικρό σας ο άνθρωπος που θα το προσέχει. Το καλύτερο είναι να έχετε απόθεμα στο σπίτι όταν φεύγετε για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν καθυστερήσετε να επιστρέψετε (π.χ. λόγω κίνησης ή επειδή συνέβη κάτι απρόοπτο).

3 με 4 ώρες. Αν πρόκειται να λείψετε παραπάνω από 3 ώρες, προετοιμαστείτε κατάλληλα από κάποιες ημέρες πριν. Εξάγετε γάλα με το θήλαστρο 3 με 4 ημέρες πριν την ημέρα που θέλετε να λείψετε αυτές τις ώρες, και μάλιστα μετά τον πρωινό θηλασμό που το απόθεμα είναι πιο άφθονο. Υπολογίστε πάντα να αφήνετε ένα επιπλέον μπουκάλι για κάθε ενδεχόμενο. Όσο λείπετε πιθανόν να χρειαστείτε να εξάγετε γάλα με το θήλαστρο.

Ολόκληρη ημέρα ή ολόκληρο το βράδυ.Αν χρειαστεί να λείψετε όλη την ημέρα, επειδή λόγου χάρη επιστρέψατε στη δουλειά, ή κατά τη διάρκεια της νύχτας υπολογίστε πόσες φορές θα ταΐζατε το μωρό σας αυτές τις ώρες και αποθηκεύστε το ανάλογο απόθεμα μητρικού γάλακτος ξεκινώντας την προετοιμασία μια εβδομάδα πριν. Φροντίστε δε κατά τη διάρκεια της απουσίας σας να εξάγετε γάλα τις ώρες που κανονικά θηλάζετε το μωρό σας.

Διαβάστε ακόμα: «Εργασία και θηλασμός. Συνδυάστε τα!»

Πάνω από μια ημέρα. Ανάλογα με τις ημέρες που θα χρειαστεί να λείψετε κάντε τον υπολογισμό των γευμάτων και ξεκινήστε την προετοιμασία πολύ νωρίτερα. Μην ξεχνάτε πως πρέπει να εξάγετε γάλα κατά τη διάρκεια της απουσίας σας για να διατηρείτε το απόθεμα σε κανονικά επίπεδα.

Μάθετε πώς να αποθηκεύετε, να ψύχετε και να αποψύχετε το μητρικό γάλα στο άρθρο μας: «Μητρικό γάλα σε μπιμπερό»

Extra Tips:

Επειδή τα μωρά που θηλάζουν δύσκολα δέχονται το μπιμπερό, μπορείτε ανάλογα με την ηλικία του να δοκιμάσει ο τροφός του να το ταΐσει με κουταλάκι, καλαμάκι ή εκπαιδευτικό ποτηράκι. Εάν, όμως, είναι πολύ μικρό τότε καλό είναι να αναζητήσετε ένα μπιμπερό που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική διαδικασία ταΐσματος, όπως είναι το Avent Natural. Αγοράστε στο Pharmacyonair.gr.

Σε αντίθεση με το στήθος σας, τα μπουκάλια και τα σκεύη σίτισης ενός μωρού χρειάζονται αποστείρωση πριν την χρήση. Εάν δεν έχετε αποστειρωτή, μπορείτε απλώς να τα τοποθετείτε για 10 λεπτά σε νερό που βράζει. Διαβάστε περισσότερα για την αποστείρωση εδώ.