Επιτυχημένος Θηλασμός: 4 Συμβουλές για την 1η Εβδομάδα

Επιτυχημένος Θηλασμός: 4 Συμβουλές για την 1η Εβδομάδα

4 Συμβουλές Επιτυχίας για Θηλάζουσες Μητέρες

Παρότι ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, χρειάζεται να γνωρίζετε μερικά πράγματα σχετικά ώστε να είστε προετοιμασμένη για τις μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που επιφυλάσσει. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Official Journal of the American Academy of Pediatrics» το 92% των γυναικών μέχρι την 3η ημέρα θηλασμού έχει έρθει αντιμέτωπη με τουλάχιστον ένα πρόβλημα. Δείτε την έρευνα εδώ.

Για να προετοιμαστείτε, λοιπόν, συγκεντρώσαμε 4 πολύτιμες συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στα πρώτα σας βήματα ως τροφός.

1) Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια πείνας

Το μωράκι σας όταν πεινάει σας στέλνει μερικά ξεκάθαρα σήματα. Όταν ανοίγει το στοματάκι του και βγάζει έξω την γλώσσα ή κάνει θηλαστικές κινήσεις, σας λέει «Μαμά, πεινάω. Έχει έρθει η ώρα να με ταΐσεις». Όταν ξεκινήσει να είναι ανήσυχο και να κλαίει τότε το μήνυμα που στέλνει είναι «Προσπάθησα να σε ειδοποιήσω πως πεινάω και δεν το κατάλαβες. Τώρα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα!». Όπως καταλαβαίνετε, το κλάμα δεν αποτελεί ένδειξη πείνας αλλά εμπόδιο στον θηλασμό. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια πείνας (διαβάστε μια λεπτομερή λίστα εδώ) και προσφέρετε το στήθος εγκαίρως.

2) Καταλάβετε πως είναι λογικό το να θέλει να βρίσκεται στο στήθος σας διαρκώς.

Πολλές μητέρες, επιστρέφοντας από το νοσοκομείο, έρχονται αντιμέτωπες με την «Πεινασμένη Δεύτερη Νύχτα», κατά τη διάρκεια της οποίας το μωρό βρίσκεται στο στήθος της μητέρας χωρίς σταματημό. Κι επειδή το μωρό μοιάζει ανικανοποίητο και το στήθος τους είναι ακόμα μαλακό, θεωρούν πως δεν έχουν επαρκή παραγωγή γάλακτος και αρχίζουν να σκέφτονται το συμπλήρωμα. Ωστόσο, αυτό μόνο καλό δεν θα κάνει! Η φόρμουλα θα ελαττώσει την ζήτηση και έτσι το στήθος δεν θα παράξει την απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος. Εάν, λοιπόν, το μωρό σας βρέχει έναν ικανοποιητικό αριθμό από πάνες και έχει τουλάχιστον 1 κένωση τις τελευταίες 24 ώρες, κάντε υπομονή και συνεχίστε να θηλάζετε κατ’ απαίτηση.

3) Δεν χρειάζεται να υπομείνετε τον πόνο στις θηλές

Τις πρώτες εβδομάδες οι θηλές σας είναι ευαίσθητες και είναι φυσικό να νιώθετε κάποια ενόχληση. Ωστόσο, ο έντονος πόνος που σας κάνει να διπλώνεστε στα δύο, οι σκασμένες ή ματωμένες θηλές δεν είναι κάτι το φυσιολογικό. Αντίθετα, δείχνουν πως το μωρό δεν έχει πιάσει σωστά την θηλή. Δείτε εδώ τον τρόπο να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα και οπωσδήποτε ζητήστε βοήθεια από  εναν συμβουλο θηλασμου της LLL ή εναν Πιστοποιημενο Συμβουλο Θηλασμου IBCLC πριν αποφασίσετε να τα παρατήσετε.

4) Η επιτυχία του θηλασμού είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς

Μπορεί να θεωρείτε πως ο θηλασμός αφορά αποκλειστικά εσάς και το μωρό σας, όμως οι έρευνες δίχνουν πως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην υποστήριξη των ανθρώπων που σας περιβάλουν. Φροντίστε να έχετε γύρω σας άτομα υποστηρικτικά στον θηλασμό, με θετικές εμπειρίες και απευθυνθείτε σε αυτά για βοήθεια. Όσο αποφασισμένη κι αν είστε χρειάζεστε να ακούτε πως τα πηγαίνετε περίφημα, πως έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή και πως όλα θα πάνε καλά.