Αυξήστε το γάλα σας φυσικά!

Άφθονη δέρμα με δέρμα επαφή

5 τρόποι για να αυξήσετε το μητρικό γάλα την περίοδο του θηλασμού

Η παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας εγκεφαλικής και σωματικής και σχετίζεται τόσο με τη δική σας θέληση να θηλάσετε όσο και με τη συχνότητα του θηλασμού. Συνεπώς η συχνή ερώτηση «γίνεται να αυξήσω το μητρικό γάλα;» έχει θετική απάντηση. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αυξήσετε τη συχνότητα που τοποθετείτε το μωρό στο στήθος. Προσπαθήστε δηλαδή να θηλάζετε το μωρό σας κάθε μιάμιση ώρα ή κάθε δύο ώρες, ανάλογα πάντα με τα σημάδια πείνας του, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα στο σώμα σας ότι χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος για τις ανάγκες του μωρού σας (νόμος προσφοράς και ζήτησης). Φροντίστε επομένως :

  1. Να κρατάτε το μωρό σαςστο στήθος σας έχοντας επαφή δέρμα με δέρμα. Η σωματική επαφή συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής.
  2. Να θηλάζετε συχνά, ανάλογα πάντα με τα σημάδια πείνας του μωρού σας. Εάν αυτό, ωστόσο, δεν πιπιλάει-πίνει ακόμα σωστά ή δεν επιθυμεί να τραφεί τόσο συχνά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα πρόωρα μωρά, χρησιμοποιείτε το θήλαστρο στα μεσοδιαστήματα των θηλασμών, μέχρι το γάλα να γίνει περισσότερο ή μέχρι το μωρό σας να αρχίσει να πίνει σωστά στο στήθος.
  3. Να προσφέρετε και τα δύο στήθη σας. Όταν το γάλα γίνει περισσότερο, προσέξτε το μωρό να πίνει για αρκετή ώρα στην κάθε πλευρά, ώστε να μπορεί να παίρνει το τελευταίο γάλα που είναι πιο παχύ.
  4. Να εναλλάσσετε τις στάσεις θηλασμού, ώστε ο αδένας του στήθους να δέχεται ομοιόμορφα τα ερεθίσματα για την παραγωγή γάλακτος. Ειδικά η πλάγια στάση θηλασμού, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, γιατί κατά αυτή αδειάζει ένα μεγάλο μέρος του αδένα του στήθους.
  5. Να κάνετε μαλάξεις στο στήθος για να βοηθήσετε το μωρό σας να πίνει το γάλα. Δείτε τον τρόπο εδώ.

Σε περίπτωση που συνεχίσετε να ανησυχείτε για το γάλα σας είναι καλό να προστρέξετε για υποστήριξη σε μία καταρτισμένη μαία, έναν σύμβουλο θηλασμού της LLL ή έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC. Εκείνοι γνωρίζουν, σε αντίθεση με ορισμένους «ειδικούς» που θα σας χορηγούσαν συμπλήρωμα, εάν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα αλλά και τον τρόπο να σας βοηθήσουν να θηλάσετε αποκλειστικά το μωράκι σας για 6 μήνες και να μείνετε μακριά από ξένα γάλατα.

Εάν καθυστερήσατε να διαβάσετε το άρθρο μας και έχετε ήδη ξεκινήσει να δίνετε συμπλήρωμα και το έχετε μετανιώσει, δείτε πως μπορείτε να το κόψετε εδώ.