Φολικό οξύ, το απαραίτητο!

Φολικό οξύ περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τι ακριβώς είναι το φολικό ή φυλλικό οξύ; Γιατί η πρόσληψή του είναι ζωτικής σημασίας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

* Με την συνεργασία του Μαιευτήρας Γυναικολόγος MD, PhD, MSc , Θεόδωρου Αδάμη.

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος B (βιταμίνη Β9), απαραίτητη για την ομαλή αύξηση και το μεταβολισμό των κυττάρων. Βαρύνουσας σημασίας είναι η πρόσληψή του στη διάρκεια της κύησης, της γαλουχίας, καθώς και των πρώτων μηνών της ζωής του νεογνού. Βέβαια, πολλοί γυναικολόγοι καθώς και η Αμερικανική Ακαδημία Γυναικολογίας συστήνουν οι γυναίκες να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος ακόμα και 6 μήνες πριν συλλάβουν.

Κι αυτό γιατί, η έλλειψη φολικού οξέος στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες του νευρικού συστήματος, όπως νευρικές ατέλειες σωλήνων, ανώμαλο σχηματισμό και υπανάπτυξη εγκεφάλου, αλλά η πλέον γνωστή ανωμαλία που προκαλείται από έλλειψη φολικού οξέως είναι η δισχιδής ράχη.

Ωστόσο, μην ανησυχείτε! Φυσικές πηγές φολικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι), το μπρόκολο, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, οι ξηροί καρποί, τα μακαρόνια, τα δημητριακά, τα όσπρια, τροφές δηλαδή που συναντώνται κατά κόρον στο ελληνικό διαιτολόγιο. Εάν, λοιπόν, ακολουθούσατε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα θα έχετε ήδη λάβει την αναγκαία ποσότητα φολικού οξέως.

Για να καταλάβετε, μισό φλιτζάνι ρυζιού, είτε αναποφλοίωτο (καστανό ρύζι) είτε άσπρο ρύζι εμπλουτισμένο, περιέχει περισσότερο από το 10% της απαραίτητης για τον οργανισμό μας καθημερινής ποσότητας φολικού οξέος.

 Φολικό οξύ και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που θα γίνουν μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν υψηλότερη ποσότητα φολικού οξέος. Εκτός δηλαδή από τη λήψη του μέσω τροφών, απαιτείται επιπρόσθετη λήψη 400 μg φολικού οξέος από συμπληρώματα, προκειμένου η συνολική ποσότητα λήψης της βιταμίνης να ανέρχεται στα 800 μg ημερησίως. Το στοιχείο αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών στο έμβρυο. Βέβαια, να θυμάστε πως οι παραπάνω ποσότητες είναι απλά ενημερωτικές και πως ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει τη δοσολογία που χρειάζεστε είναι σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος σας