Κορίτσια, θα γίνω μάνα!

Κορίτσια, θα γίνω μάνα!

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η άφιξη ενός μωρού μέσα από ένα προσωπικό ημερολόγιο, με χιούμορ, ειλικρίνεια, πάθος και μικρές συμβουλές.

Τρίτη πρωί και φτάνω στο γραφείο μου για να βρω έναν μεγάλο κίτρινο φάκελο από τις εκδόσεις «Μίνωας». Τον ανοίγω και τραβάω από μέσα ένα γαλάζιο βιβλίο με τίτλο «Κορίτσια, θα γίνω μάνα».

«Μάνα, όχι μαμά», σκέφτομαι και αμέσως το μυαλό μου ξεκινάει να αναπτύσσεται και πάλι η θεωρία που έχω εδώ και χρόνια για αυτές τις δύο λέξεις.

Η λέξη «μαμά» κρύβει μόνο θετικά συναισθήματα. Κρύβει μέσα της την τρυφερότητα, την φροντίδα, την αγάπη. Η λέξη «μάνα» από την  άλλη είναι πιο περίπλοκη. Εμπεριέχει ένα τεράστιο φάσμα θετικών και αρνητικών συναισθημάτων, από το «μάνα είναι μόνο μία» μέχρι το «άσε μας ρε μάνα».

Από τον συγκεκριμένο τίτλο, όμως, τα συναισθήματα που άντλησα ήταν πιο koritsia tha gino manaμετριοπαθή. Εντόπισα την έκπληξη, το χιούμορ, τον πανικό, τον φόβο και την χαρά. Όλα, δηλαδή, όσα νιώθει μια γυναίκα βλέποντας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης ανάμεσα στα δάχτυλά της. Και το περιεχόμενο του βιβλίου επιβεβαίωσε αυτή μου την υποψία.

Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα  μακριά από τα ογκώδη ιατρικά βιβλία εγκυμοσύνης . Άλλωστε η Χριστίνα Κοπανά ούτε γιατρός είναι ούτε είχε πρόθεση να αντικαταστήσει τους  Heidi Murkoff και Sharon Mazel στο Παγκόσμιο bestseller «Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος». Στόχος της ήταν να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της από την στιγμή που πρωτοείδε το θετικό τεστ εγκυμοσύνης μέχρι την γέννηση του μωρού της και τους πρώτους μήνες ζωής του.

Μοιάζει πιο πολύ, λοιπόν, με ένα προσωπικό ημερολόγιο –χαλαρό, ανάλαφρο και χιουμοριστικό- στο οποίο περιγράφει την εμπειρία της: τις ναυτίες, την πρώτη «κλοτσιά», τους υπερήχους, τις ιατρικές εξετάσεις, τις επισκέψεις στον γιατρό, την διατροφή, το άγχος να πάνε όλα καλά, τα συναισθήματα, την σχέση με τον σύντροφό της, τον τοκετό, το θηλασμό, τις πρώτες ημέρες στο σπίτι, την ζωή μετά… Όλα, δηλαδή, όσα θα ήθελε να ξέρει μια γυναίκα μαζί με μερικές δοκιμασμένες συμβουλές, από αυτές που συνήθως δίνονται από μαμά σε μαμά.

Κι ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές των γιατρών και των επιστημονικών βιβλίων, μπορεί και δίνει αυτό που πολλές γυναίκες θα ήθελαν να έχουν: μια κλεφτή ματιά που θα επιβεβαιώσει πως όσα παράξενα συμβαίνουν στο σώμα και στην διάθεσή είναι κοινός τόπος στις γυναίκες σε ενδιαφέρουσα. Γι’ αυτό και αν αποφασίσετε να το διαβάσετε θα πιάσετε πολλές φορές τον εαυτό σας να φωνάζει «Α, ναι, κι εγώ!».

Καλή ανάγνωση!