Κατάψυξη ωαρίων με τη μέθοδο Vitrification

Κατάψυξη ωαρίων με τη μέθοδο Vitrification

Πότε εφαρμόζεται και πότε πρέπει να γίνει;

«Μπορώ να «παγώσω» το χρόνο και να προσπαθήσω για μωράκι αργότερα; Πώς μπορώ να διατηρήσω τη γονιμότητά μου;» Είναι οι ερωτήσεις που απασχολούν όλο και περισσότερες γυναίκες που θέλουν να μεταθέσουν τη δημιουργία οικογένειας στο μέλλον για διάφορους λόγους. Η κατάψυξη ωαρίων φαίνεται πως είναι μια αξιόπιστη λύση.

Η μέθοδος της υαλοποίησης (vitrification)

Η κατάψυξη ωαρίων έχει καθιερωθεί από το 2012 ως μια θεραπεία ρουτίνας για τη διατήρηση της γονιμότητας των γυναικών. Αυτό είχε άμεση σχέση με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της μεθόδου της υαλοποίησης (vitrification). Τα ωάρια είναι τα πλέον ευαίσθητα κύτταρα στο σώμα μιας γυναίκας οπότε η κατάψυξή τους είχε αποδειχθεί πολύ δύσκολη στο παρελθόν. Το πρόβλημα με τις παλαιότερες μεθόδους ήταν ότι μόνο χαμηλό ποσοστό κατεψυγμένων ωαρίων κατάφερνε να αποψυχθεί κανονικά, δηλαδή να επιβιώσει προκειμένου να γονιμοποιηθεί. Πλέον η μέθοδος της υαλοποίησης προσφέρει έναν αξιόπιστο τρόπο για την ασφαλή κατάψυξη και απόψυξη των ωαρίων.

Αρχικά τα ωάρια προετοιμάζονται από τους εμβρυολόγους και στη συνέχεια ψύχονται πολύ γρήγορα με τη βοήθεια ειδικών κρυοπροστατευτικών μέσων χωρίς να δημιουργούνται κρύσταλλοι πάγου στο εσωτερικό τους. Έτσι, μειώνεται σημαντικά η μηχανική καταπόνηση του ωαρίου. Τα ωάρια διατηρούνται σε υγρό άζωτο, στη θερμοκρασία των -193oC για έως και 10 χρόνια, σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Ελλάδα.

Πότε εφαρμόζεται;

Αρχικά η μέθοδος αναπτύχθηκε για ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπείες που επηρεάζουν τη γονιμότητα (π.χ. χημειοθεραπεία) με στόχο την επίτευξη εγκυμοσύνης στο μέλλον. Τελικά όμως εφαρμόζεται κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Οι γυναίκες πλέον καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να εδραιωθούν επαγγελματικά ή, πολύ απλά, γιατί ακόμα δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Οι γυναίκες αναφέρουν ότι έτσι απαλλάσσονται από το άγχος ότι «τελειώνει ο χρόνος» τους και ότι τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν σωστές αποφάσεις για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Πότε πρέπει να γίνει;

Εδώ ισχύει το "όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα". Η βιβλιογραφία θέτει ως όριο τα 38 έτη, πάντα μετά από εκτίμηση της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας με βάση το ιατρικό ιστορικό της.

Αν μια γυναίκακαταψύξει ωάρια στα 35 της και αποφασίσει να μείνει έγκυος με αυτά στα 42, τότε η αναπαραγωγική της ηλικία είναι τα 35, όχι τα 42. Το πιο συχνό λάθος των γυναικών όμως είναι ότι το αποφασίζουν όταν είναι ήδη αργά. Μια γυναίκα άνω των 40, στην οποία έχουν αρχίσει οι ανωμαλίες του κύκλου, δε θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια νεότερη.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για την κατάψυξη ωαρίων από την ομάδα γυναικολόγων αναπαραγωγής και μαιών του κέντρου γυναικολογίας και εξωσωματικής Γέννημα IVF.