Δημιουργώντας το φύλο

Δημιουργώντας το φύλο

Ποια είναι η διαδικασία που καθορίζει το φύλο του εμβρύου

Όταν παλιότερα μια γυναίκα δεν έφερνε στον κόσμο τον πολυπόθητο «διάδοχο» γιο, λάμβανε τα πυρά του περιβάλλοντός της, σαν να ευθυνόταν εκείνη για το φύλο του παιδιού. Φυσικά η επιστήμη ξεκαθάρισε τα πράγματα, δείχνοντας ότι αυτός που καθορίζει το φύλο του παιδιού είναι ο άντρας. Το πώς γίνεται όλη αυτή η διαδικασία θα το δούμε στη συνέχεια.

Καθίστε αναπαυτικά και βγάλτε τα σημειωματάρια. Το μάθημα αρχίζει! 

  • Κάθε άνθρωπος έχει ένα ζευγάρι χρωμοσωμάτων. Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άντρες ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ. Η παρουσία ή η απουσία του χρωμοσώματος Υ είναι αυτή που καθορίζει αν το παιδί θα είναι αγόρι ή κορίτσι.
  • Κάθε σπερματοζωάριο μεταφέρει ένα από τα δύο χρωμοσώματα. Επομένως ο άντρας, παρόλο που δεν μπορεί να ελέγξει ποιο από τα δύο χρωμοσώματα θα Χρωμοσώματαυπάρχει στο σπερματοζωάριο που θα γονιμοποιήσει το ωάριο, είναι εκείνος που καθορίζει το φύλο του παιδιού.  
  • Οι άνθρωποι έχουν περίπου 25.000 γονίδια, και μόνο 1 γονίδιο που βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ, το SRY, είναι αυτό που διαμορφώνει τα αρσενικά χαρακτηριστικά στο έμβρυο. Η παρουσία του εν λόγω γονιδίου ενεργοποιεί άλλα αρσενικά γονίδια, ενώ χωρίς αυτό κινητοποιούνται τα θηλυκά γονίδια.
  • Η διαδικασία σχηματισμού των γεννητικών οργάνων ξεκινά την 7η εβδομάδα της κύησης. Αν το χρωμόσωμα Υ είναι παρών, το γονίδιο SRY ενεργοποιεί την παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης και τον σχηματισμό των ανδρικών γεννητικών οργάνων.
  • Η απουσία του χρωμοσώματος Υ σηματοδοτεί την παραγωγή της θηλυκής ορμόνης, των οιστρογόνων, και τον σχηματισμό των θηλυκών γεννητικών οργάνων.
  • Παρόλο που η παραπάνω διαδικασία ξεκινά στο τέλος του πρώτου τριμήνου, εσείς θα διαπιστώσετε αν κυοφορείτε αγόρι ή κορίτσι περίπου κατά τον υπέρηχο στις 16 εβδομάδες.