Γονιμότητα χωρίς trans λιπαρά

Γονιμότητα χωρίς trans λιπαρά

Με την εμφάνιση ενδομητρίωσης συνδέονται τα trans λιπαρά

Τα trans λιπαρά είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου και για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα, πρόσφατα απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ η χρήση τους στα τρόφιμα. Μέσα στα πολλά μειονεκτήματά τους είναι και η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ενδομητρίωσης από την κατανάλωσή τους. Αυτό, τουλάχιστον, έδειξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ που δημοσιεύτηκε το 2010 στο «Ηuman Reproduction». Αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη πως η διατροφή παίζει κομβικό ρόλο στη γονιμότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 70.000 ατόμων, οι γυναίκες που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες transλιπαρών έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση σε σχέση με τις γυναίκες που καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες τέτοιων λιπαρών.  Επίσης, οι γυναίκες που προσλάμβαναν μέσω της τροφής περισσότερα ω-3 λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος […], έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ενδομητρίωση.

Αν και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, τα συμπεράσματα είναι σχεδόν ασφαλή σε ότι αφορά τουλάχιστον τα ω-3 λιπαρά που προστατεύουν από την εμφάνιση ενδομητρίωσης. Ακολούθως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ένα από τα πιθανά όπλα του οργανισμού ενάντια στην υπογονιμότητα.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Διατροφή: Μπορεί να προκαλέσει ενδομητρίωση;».  

Που «κρύβονται» τα trans λιπαρά;

Στα τηγανιτά φαγητά από εστιατόρια, στη μαργαρίνη, στα snacks τύπου chips, σε κατεψυγμένες πίτσες, σε τυποποιημένα κέικ, σε μπισκότα και γενικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου. 

Διαβάστε τα πάντα την ενδομητρίωση εδώ.