Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Τι είναι, από τι προκαλείται και πώς να το αντιμετωπίσετε

 

Έχετε συχνά μια ακατανίκητη επιθυμία να κινείτε τα πόδια σας για να τα ανακουφίσετε από ένα αίσθημα καψίματος ή μυρμηγκιάσματος; Αν ναι, τότε χρειάζεται να μάθετε περισσότερα για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών (Restless leg syndrome) είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα. Χαρακτηρίζεται από έντονη επιθυμία για κίνηση και από αίσθημα μυρμηγκιάσματος, καψίματος ή φαγούρας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο να θέλουν να περπατήσουν, να τεντώσουν ή να τρίψουν τα πόδια τους για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται σε κατάσταση ακινησίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητά του. Κατά τη διάρκεια του ύπνου μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή κραμπών.  

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών μπορεί να υπάρχει εκ γενετής, να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως σε περιφερειακή νευροπάθεια, σε νεφρική ανεπάρκεια, σε σιδηροπενική αναιμία ή να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οποιαδήποτε στιγμή της κύησης αλλά πιο συχνά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.  

Ενδέχεται να εμφανιστεί με διάφορες μορφές και είναι περισσότερο ενοχλητικό παρά βλαβερό για την υγεία. Ωστόσο επειδή συνδέεται με προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά ή μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα φλεβίτιδας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσει τις παραπάνω πιθανότητες.

Τι το προκαλεί;

Πιθανοί λόγοι για την εμφάνιση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών είναι τα παραπάνω κιλά, το κάπνισμα αλλά και προϋπάρχουσες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Έχει ακόμα συνδεθεί με την ύπαρξη αναιμίας, με τη μη ρύθμιση του άσθματος αλλά και με τη χρήση αντικαταθλιπτικών και φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Ενδέχεται, ωστόσο, να εμφανιστεί μόνο εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών της εγκυμοσύνης.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών παρά μόνο τρόποι για να απαλύνετε τα συμπτώματα.

  • Σε περίπτωση κράμπας το βράδυ, τεντώστε το πόδι σας και ανασηκώστε το πέλμα για να απαλύνετε τον πόνο. Το ελαφρύ μασάζ επίσης μειώνει το αίσθημα τραβήγματος
  • Αν είχατε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών πριν την εγκυμοσύνη, φροντίστε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να ακολουθείτε χαλαρή άσκηση, όπως γιόγκα. Αποφύγετε να παραμένετε ακίνητη, καθιστή ή όρθια, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν λόγου χάρη ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε μια στάση για να περπατήσετε ή αν εργάζεστε σε γραφείο φροντίστε να αλλάζετε θέση κάθε 20 λεπτά (περπατήστε στο γραφείο, ανασηκωθείτε από την καρέκλα).
  • Το σύνδρομο συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 4 με 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό αν εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.