Φροντίστε το δέρμα σας

Φροντίστε το δέρμα σας

Μυστικά για απαλό και υγιές δέρμα στην εγκυμοσύνη

Μπορεί να δίνετε μεγαλύτερη σημασία στο πώς θα ξεκουράσετε τα πρησμένα σας πόδια ή πώς θα απαλλαγείτε από τις πρωινές ναυτίες αλλά και το δέρμα σας χρειάζεται φροντίδα. Είναι σύνηθες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, να δημιουργείται ξηροδερμία αλλά και τοπική φαγούρα στο δέρμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μην αμελείτε τα συμπτώματα, αντιθέτως εφαρμόστε τις παρακάτω δοκιμασμένες λύσεις για να διατηρείτε το δέρμα σας απαλό και υγιές. 

Όχι υπερβολική θέρμανση. Αν θέλετε να ζεσταθείτε δεν χρειάζεται να έχετε το κλιματιστικό ή το καλοριφέρ στο φουλ, γιατί έτσι έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσετε ξηρότητα στο δέρμα σας. Εναλλακτικά φορέστε πιο ζεστά ρούχα και χοντρές μάλλινες κάλτσες. Για πιο απαλό δέρμα εφαρμόστε στα πέλματα και τα δάχτυλά σας μια ενυδατική λοσιόν ή βαζελίνη πριν φορέσετε τις κάλτσες. Όταν τις βγάλετε, τα πόδια σας θα είναι σαν να κάνατε μόλις πεντικιούρ.

Πιο ενυδατική κρέμα. Η ενυδατική κρέμα σώματος που συνήθως χρησιμοποιούσατε πριν την εγκυμοσύνη πιθανόν να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες ξηρότητας. Καιρός, λοιπόν, να κάνετε μια προσωρινή αλλαγή, επιλέγοντας μια κρέμα πιο λιπαρή, που να διατηρεί ενυδατωμένο το δέρμα σας, ειδικά στα σημεία που είναι ξηρό και ερεθισμένο. Φυσικά, λόγω της κατάστασής σας καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πριν από οποιαδήποτε αγορά, μιας και καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη, ισοτρετινοΐνη, γενικά ρετινοειδή, σαλικυλικό οξύ και α-υδροξυ-αξέα. Μπορεί να μην υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν 100% ότι η τοπική εφαρμογή των προϊόντων αυτών φτάνει και βλάπτει το έμβρυο αλλά υπάρχουν τόσο σοβαρές ενδείξεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να αναγράφεται και πάνω στα καλλυντικά η καταλληλότητά τους για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Depositphotos 1136253_s

Αντηλιακό και τον χειμώνα! Μπορεί να μην είστε από τις τυχερές που αφήνετε ελεύθερη τη φουσκωμένη σας κοιλίτσα στις παραλίες το καλοκαίρι, αλλά δεν σημαίνει ότι και τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα δεν θα κάνετε χαλαρωτικούς περιπάτους. Απαραίτητος εξοπλισμός για τις χειμερινές σας εξορμήσεις είναι και πάλι το αντηλιακό – με τη μυρωδιά του να σας γεμίζει καλοκαιρινές αναμνήσεις. Αν παραμείνετε αρκετή ώρα στον ήλιο το δέρμα σας θα χρειαστεί ενυδάτωση και προστασία καθώς είναι πολύ πιο ευαίσθητο την περίοδο της κύησης.

Αποφύγετε τα ντους με καυτό νερό. Εκτός του ότι οι πολύ ψηλές θερμοκρασία μπορεί να βλάψουν το έμβρυο, το πολύ ζεστό – σχεδόν καυτό – νερό που πέφτει πάνω στο ευαίσθητο δέρμα σας απομακρύνει την υγρασία του, συμβάλλοντας έτσι στην ξηροδερμία. Συνεπώς προτιμήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους με ζεστό νερό, όχι όμως καυτό. Προτού στεγνώσετε εντελώς εφαρμόστε την κρέμα σώματος, έτσι ώστε να «φυλακίσετε» την υγρασία του δέρματος σας.