Πόδια που… εγκυμονούν!

Κράμπες, κιρσοί, πρησμένοι αστράγαλοι

Κράμπες, κιρσοί, πρησμένοι αστράγαλοι… Γιατί υποφέρετε και πώς να τα αντιμετωπίσετε;

Οι πόνοι στα πόδια κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το ίδιο συνηθισμένοι όσο και οι πρωινές ναυτίες, η κούραση και οι πόνοι στη μέση. Από την αρχή της εγκυμοσύνης σας ξεκινήστε να κάνετε ασκήσεις που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος καθώς αυτές θα αποτρέψουν σε πρώτη φάση τα προβλήματα σε σχέση με τα πόδια. Αν οι πόνοι έχουν ήδη ξεκινήσει δείτε από τι προκαλούνται και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε.

Πρήξιμο

Η αύξηση του επιπέδου των ορμονών προκαλεί κατακράτηση υγρών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το σώμα σας χρειάζεται αυτό το επιπλέον υγρό για να μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο στο μωρό. Παρόλο που το πρήξιμο δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε ότι πρήζεται το πρόσωπο σας και τα χέρια σας, έχετε θαμπή όραση, συνεχείς πονοκεφάλους και παίρνετε παραπάνω βάρος από το κανονικό. Τα παραπάνω ενδέχεται να είναι συμπτώματα προεκλαμψίας (δείτε αναλυτικότερα εδώ).

Η κατακράτηση υγρών είναι πιο έντονη στις πατούσες, τους αστραγάλους και τις γάμπες καθώς η μήτρα δίνει πίεση στις φλέβες για να μεταφέρουν το αίμα στο κάτω μέρος του σώματος. Αυτό εν μέρει μπλοκάρει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας κατακράτηση υγρών στα πόδια. Παράλληλα τα αιμοφόρα αγγεία είναι μικρότερα στις πατούσες και τους αστραγάλους έτσι το σώμα «δυσκολεύεται» να φιλοξενήσει στα σημεία αυτά το επιπλέον υγρό.    

Για να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο δοκιμάστε τα παρακάτω:

  • Σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά όσο πιο συχνά μπορείτε. Προσπαθήστε να τα σηκώνετε πάνω από το ύψος της καρδιάς σας για 15 με 20 λεπτά για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος.
  • Κοιμηθείτε στο πλάι (και κατά προτίμηση στο αριστερό πλευρό) και όχι ανάσκελα γιατί έτσι η πίεση επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος από το κάτω μέρος του σώματος. Εάν δυσκολεύστε θα σας βοηθήσει πολύ ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης, όπως αυτό του Babycity.
  • Καταναλώστε πολλά υγρά, σύμφωνα πάντα με τα σημάδια δίψας σας.
  • Ρυθμίστε το βάρος σας. Το βάρος μιας μέλλουσας μαμάς κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά 11 με 15 κιλά. Επιπλέον βάρος μπορεί να ενισχύσει το πρήξιμο και να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα.
  • Βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος στους αστραγάλους κάνοντας κυκλικές ασκήσεις. Δοκιμάστε να καθίσετε με το ένα πόδι σηκωμένο. Κουνήστε τον αστράγαλό σας κυκλικά με φορά προς τα δεξιά 10 φορές και στη συνέχεια επαναλάβετε με φορά προς τα αριστερά. Αλλάξτε πόδια και επαναλάβετε 10 φορές.

Κράμπες, κιρσοί, πρησμένοι αστράγαλοι

Κράμπες

Κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να αποφύγουν τις κράμπες κατά τη διάρκεια της κύησης. Θεωρείται ότι προκαλούνται από την έλλειψη ασβεστίου και από μεγάλες ποσότητες φωσφόρου. Οι κράμπες είναι συχνές το βράδυ όταν τα πόδια είναι κουρασμένα. Δοκιμάστε να καταναλώνετε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα ή ζητήστε από το γιατρό σας για συμπληρώματα ασβεστίου. Παράλληλα με τις αλλαγές στη διατροφή, κάντε μικρούς περιπάτους τα απογεύματα διάρκειας 15 με 20 λεπτών. Αποφύγετε να κάθεστε ή να στέκεστε όρθια στην ίδια θέση για πολλή ώρα. Αν σας έχει πιάσει κράμπα, προσπαθήστε να απαλύνετε τον πόνο βάζοντας την κνήμη σας πάνω σε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό ή τεντώστε την γάμπα σας. Δοκιμάστε ακόμα να περπατήσετε.    

Διαβάστε επίσης το «Μυϊκές κράμπες στα πόδια».

Κιρσοί

Καθώς το επιπλέον αίμα αυξάνει την πίεση τα τοιχώματα των φλεβών, με αποτέλεσμα οι βαλβίδες των φλεβών να μην κλείνουν σωστά επιτρέποντας στο αίμα να λιμνάζει και δημιουργώντας έτσι κιρσούς. Πιο πιθανόν είναι να αποκτήσει μια γυναίκα κιρσούς αν πάρει πολύ βάρος, αν στέκεται όρθια για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν η μητέρα της έχει, καθώς είναι θέμα κυρίως κληρονομικό. Τους κιρσούς συνήθως συνοδεύουν πόνοι στα πόδια, κούραση και πίεση.

Παρόλο που τα συμπτώματα υποχωρούν με τον τοκετό τείνουν να χειροτερεύουν με κάθε νέο μωρό. Η καλή κυκλοφορία του αίματος βοηθάει στην ανακούφιση από τους πόνους. Δοκιμάστε το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να ασκηθείτε καθίστε σε μια κουνιστή καρέκλα, βάζοντας δύναμη στα πόδια για να κουνήσετε το σώμα σας.

Διαβάστε ακόμα «Κιρσοί»

Κράμπες, κιρσοί, πρησμένοι αστράγαλοι

Extra tips για πρησμένα πόδια

Εξαιτίας των πρησμένων ποδιών ενδέχεται να χρειαστείτε πιο άνετα παπούτσια αλλά και πιθανόν λίγο μεγαλύτερο νούμερο. Αν πρόκειται να αγοράσετε παπούτσια:

  • Επισκεφθείτε τα καταστήματα όσο πιο αργά μέσα στην ημέρα γίνεται καθώς τα πόδια ξεπρήζονται όσο προχωράει η μέρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας κάνουν πριν φύγετε από το κατάστημα.
  • Επιλέξτε παπούτσια με τετράγωνη ή στρογγυλή μύτη.
  • Φροντίστε να αντικαθιστάτε συχνά τους φθαρμένους πάτους και τακούνια.