Πώς να τις αντιμετωπίσετε.
*Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, Θάνου Παπαθανασίου.
Στο εξωτερικό ο όρος της πρωινής αδιαθεσίας έχει αλλάξει, ακριβώς γιατί το 80-90% των εγκύων υπέφεραν από ναυτία και εμετούς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Ακουγόταν, επομένως, κάπως ειρωνικό, ίσως και «καταθλιπτικό», αυτό που ταλανίζει ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών νυχθημερόν να περιορίζεται σε ένα μικρό μόνο κομμάτι της ημέρας. Έτσι πλέον το ονομάζουν «ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» (NVP).
Ο μέσος όρος των γυναικών βλέπει τα συμπτώματα αυτά να κάνουν την εμφάνισή τους κατά την 4η εβδομάδα της κύησης και να εξαφανίζονται περίπου την 13η. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις γυναικών που αναγκάζονται να ζουν μαζί τους μέχρι τον τοκετό και κάποιες άλλες που δεν τα βιώνουν καθόλου. Αυτές οι διαφοροποιήσεις είναι που κάνουν τόσο δύσκολη την εύρεση της αιτίας.
Παρότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, κάποιοι υποστηρίζουν πως η ναυτία και ο εμετός οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα ορμονών, καθώς γυναίκες με πολλαπλές κυήσεις έχουν συχνότερα και μεγαλύτερης έντασης περιστατικά. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, διατείνονται πως για όλα αυτά ευθύνεται η αλλαγή στον τρόπο που η τροφή κινείται στα σπλάχνα των εγκύων, ενώ υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πιθανό έναν συνδυασμό των δύο παραγόντων.
Ό,τι κι αν συμβαίνει, πάντως, το σίγουρο είναι πως θέλετε να βρείτε τρόπο να τα ξεφορτωθείτε. Γιατί μπορεί τα ελαφριά συμπτώματα να είναι ένδειξη του ότι όλα στην εγκυμοσύνη βαίνουν καλώς, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που επιφυλάσσει κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, από έρευνες φαίνεται ότι το 3% των εγκύων υποφέρουν τόσο έντονα που καταλήγουν να νοσηλεύονται με σημαντική απώλεια βάρους και αφυδάτωση.
Εάν θεωρείτε πως ελλοχεύει και για εσάς ο παραπάνω κίνδυνος, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Αυτός θα εξετάσει την περίπτωσή σας και είναι πιθανό να σας συνταγογραφήσει κάποια ειδικά φάρμακα ή να σας προτείνει 50mg της βιταμίνης Β6. Μην ξεχνάτε, όμως, πως εκείνος και μόνο εκείνος μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή.
Στην περίπτωση, βέβαια, που δεν επιθυμείτε να κάνετε χρήση φαρμάκων ή που δεν υποφέρεται τόσο έντονα από τις «πρωινές ναυτίες» μπορείτε να δοκιμάσετε και τα εξής:
- Τα συχνά, μικρά γεύματα θεωρούνται καλύτερη επιλογή από τρία μεγάλα, εφόσον ένα άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει την ναυτία.
- Οι πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες τροφές βοηθούν πολλές γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ναυτία. Αντίθετα, όσες είναι πλούσιες σε λιπαρά, όξινες, πικάντικες ή έχουν τηγανιστεί φαίνεται να την εντείνουν. Ωστόσο, εξετάστε την δική σας περίπτωση μεμονωμένα. Δεν είναι η κάθε γυναίκα ίδια κι αν έχετε να επιλέξετε μεταξύ του να καταναλώσετε χωρίς επιπτώσεις κάποιο junk food και του να αποβάλλεται κάποια υγιεινή τροφή, επιλέξτε το πρώτο. Το μη χείρον βέλτιστον!
- Συνειδητοποιήστε πως οι άγευστες τροφές δεν είναι για όλες τις γυναίκες η λύση του προβλήματος. Μπορεί τα κράκερ, οι φρυγανιές και το τοστ να έχουν βοηθήσει μερικές εγκυμονούσες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν άλλες που αντιμετώπισαν την κατάσταση με καραμέλες κανέλας, καρότα και αγγούρια σε ξύδι. Δεν χρειάζεται να πείτε όχι στην γεύση, εάν έχετε συνειδητοποιήσει πως υπάρχει κάτι το οποίο δεν σας επηρεάζει.
- Δοκιμάστε λεμόνια. Αυτά διαθέτουν μία παράξενη αλλά πραγματικά θεραπευτική ιδιότητα στο αίσθημα της ναυτίας. Μυρίστε τα, ρουφήξτε τα ή απλά ρίξτε μερικές ροδέλες στο νερό ή στο χαμομήλι σας.
- Πιείτε τσάι από τζίντζερ. Η εξωτική ρίζα είναι γνωστό πως σταθεροποιεί το στομάχι και βοηθά στην πέψη.
- Δοκιμάστε το βραχιόλι για την ναυτία. Δημιουργήθηκε για να ανακουφίζει τους ταξιδιώτες, ωστόσο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και στην εγκυμοσύνη. Βρείτε το στα φαρμακεία και φορέστε το σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Τα πλαστικά κουμπιά πρέπει να ασκούν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του καρπού, ώστε να λειτουργήσει σωστά.