Ο αφαλός προς τα έξω

Ο αφαλός προς τα έξω

Ακόμα και αν ο αφαλός σας κρυβόταν καλά πριν την εγκυμοσύνη, είναι ώρα να πεταχτεί προς τα έξω

Την 26η εβδομάδα περίπου ή κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, είναι πολύ πιθανό ο αφαλός σας που μέχρι πρότινος ήταν καλά κρυμμένος στην κοιλότητα του, να έχει πεταχτεί ξαφνικά προς τα έξω, τόσο που να ξεχωρίζει και από την μπλούζα σας! Πρόκειται για κάτι που δεν χρειάζεται να σας προκαλεί ανησυχία μιας και είναι μια από τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Η μήτρα καθώς αυξάνεται σε μέγεθος πιέζει την κοιλιακή χώρα προς τα εμπρός, επομένως είναι λογικό να πιέζει προς τα έξω και τον αφαλό σας ακόμα και αν μέχρι πρότινος ήταν ...στραμμένος προς τα μέσα.

Αναμένετε πως το ξεπέταγμα του αφαλού θα συμβεί στο τέλος περίπου του δεύτερου τριμήνου, ενώ όπως και τόσα άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι αφενός αναπόφευκτο, αφετέρου αβλαβές για αυτό και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.

Όσο διαρκεί η "εξωστρέφεια" του αφαλού σας, απλά απαθανατίστε τη με μια σειρά από φωτογραφίες (είναι μια τέλεια μύτη σε περίπτωση που θέλετε και να ζωγραφίσετε την κοιλιά σας). Μερικούς μήνες μετά τον τοκετό θα επιστρέψει στη φυσιολογική του θέση, αν και υπάρχει πιθανότητα το δέρμα γύρω από αυτόν να φαίνεται ελαφρώς τραβηγμένο.

Κι αν αναρωιέστε τι γίνεται με το σκουλαρίκι πουίσως φοράτε διαβάστε εδώ.