Οι λιγούρες προς όφελός σας

Λιγούρες προς όφελός σας

Δέκα τρόποι για να στρέψετε τις λιγούρες σας προς όφελός σας

H ξαφνική επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό προκαλεί αναταραχές στο διατροφικό σας πρόγραμμα, ενώ παράλληλα σας δημιουργεί αναστάτωση γιατί συνειδητοποιείτε πως είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Από την μια ξέρετε πως είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου να προσλαμβάνετε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και από την άλλη κάνετε σαν «μανιακή» για λίγη σοκολάτα ή ένα κομμάτι πίτσα ή ένα χάμπουργκερ.

Μπορεί, λοιπόν, οι λιγούρες να καθορίζουν πολλές φορές την όρεξή σας, υπάρχουν, όμως, τρόποι να τις ελέγξετε και τελικά να μην επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της διατροφής σας. Δείτε!

Αναλύστε τις. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε ποιο ακριβώς συστατικό του φαγητού είναι αυτό που επιθυμείτε. Το δεύτερο βήμα είναι να βρείτε μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση που περιλαμβάνει αυτό το συστατικό, επιτρέποντας τις λιγούρες να λειτουργήσουν προς όφελός σας και όχι εναντίον σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε ένα αλμυρό snack, αντί για πατατάκια επιλέξτε σπιτικά ποπ κορν που είναι ένα κι ένα για την εγκυμοσύνη (δείτε εδώ).  

Συγκεντρώστε συνταγές στο σημειωματάριό σας. Επειδή οι επιθέσεις λιγούρας είναι ξαφνικές και εκείνη τη στιγμή θέλετε να τις ικανοποιήσετε άμεσα, φροντίστε να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα. Αναζητήστε εύκολες και υγιεινές συνταγές, ώστε όταν πεινάτε να υλοποιήσετε γρήγορα μια εύκολη και ιδέα (τι θα λέγατε για τηγανίτες μπανάνας στον φούρνο;).

Στραφείτε και σε άλλες κουζίνες. Αν οι διατροφικές σας συνήθειες δεν περιλαμβάνουν γευστικές λύσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, πάρτε ιδέες και δοκιμάστε φαγητά από άλλες κουζίνες που ίσως είναι τόσο λαχταριστά όσο και υγιεινά.   

Ενδίδετε κάποιες φορές αλλά με μέτρο. Δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε εντελώς τη λαχτάρα σας για κάτι, αλλά στην πραγματικότητα να διατηρήσετε ένα μέτρο. Αν για παράδειγμα επιθυμείτε παγωτό, προσπαθήστε να ξεγελαστείτε με ένα λαχταριστό smoothieή ένα γιαούρτι που θα έχετε πιο πριν βάλει στην κατάψυξη. Βέβαια, αν θεωρείτε πως τα παραπάνω είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων τότε δεν είναι και σοβαρό ατόπημα να ενδώσετε στον πειρασμό και να φάτε το παγωτό που τόσο λαχταράτε.

Απλές ετοιμασίες.Αν θεωρείτε πως ενδίδετε στα ανθυγιεινά snacksεπειδή πεινάτε και νιώθετε πολύ κουρασμένη για να μαγειρέψετε, συγκεντρώστε υλικά για γρήγορες σαλάτες με ποικιλία λαχανικών ή δοκιμάστε να μαγειρεύετε το σαββατοκύριακο για κάποιες ημέρες της εβδομάδας ή για κάποια γεύματα.

Έχετε διαθέσιμα πάντα υγιεινά snacksπου θα σας αποσπάσουν την προσοχή από τα αντίστοιχα ανθυγιεινά.Αν έχετε εύκολη πρόσβαση και είναι πάντα διαθέσιμα, στην τσάντα ή το γραφείο σας το πιθανότερο είναι να σας αποτρέψουν από ανθυγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, αν έχετε μόνιμα στην τσάντα σας αποξηραμένα φρούτα ή μερικές χούφτες ξηρούς καρπούς μειώνονται οι πιθανότητες να αγοράσετε πατατάκια ή σοκολάτα, μια και η άμεση κίνηση να καταναλώσετε τα πρώτα θα σας αποσπάσει την προσοχή από τα δεύτερα.

Ενισχύστε τις υγιεινές τροφές που επιθυμείτε. Αν είστε από τις τυχερές που δεν χρειάζεται να βασανίζονται γιατί πολύ απλά λιγουρεύονται λαχανικά ή γενικότερα υγιεινά φαγητά, φροντίστε να τα ενισχύσετε καταλλήλως για να περιέχουν αρκετό φολικό οξύ. Για παράδειγμα, προσθέστε στη σαλάτα σας σπανάκι και φέτες πορτοκαλιού ή λαχανικά στην ομελέτα σας.    

Αλλάξτε τις γεύσεις. Αν ταυτόχρονα με τις λιγούρες αισθάνεστε ναυτία κάθε φορά που καταναλώνετε κάποιες τροφές, φροντίστε να τις μαγειρεύετε διαφορετικά για να αλλάζει η γεύση τους, όπως για παράδειγμα να δοκιμάσετε αντί για βραστά ψητά λαχανικά ή να συμπεριλάβετε σε μια σάλτσα ένα συστατικό που σκέτο σας προκαλεί ναυτία.

Ικανοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις. Από τη στιγμή που θα κατορθώσετε να ικανοποιείτε τις λιγούρες μέσω υγιεινών γευμάτων, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, δηλαδή να το γιορτάσετε! Φτιάξτε ατμόσφαιρα με κεριά και μουσική, χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας σερβίτσιο και εστιάστε στη διαδικασία του φαγητού και απολαύστε το πραγματικά.

Οι βιταμίνες σας παρέχουν ασφάλεια αλλά μην βασιστείτε μόνο σε αυτές.Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή σας είναι σημαντική για την εγκυμοσύνη, όπως φυσικά και τα συμπληρώματα που λειτουργούν ενισχυτικά. Με άλλα λόγια μην επαναπαυθείτε σκεπτόμενη ότι αφού παίρνετε συμπλήρωμα δεν χρειάζεται να τρώτε θρεπτικά.