Κρατήστε σε απόσταση ασθένειες και βακτήρια και εξασφαλίστε μια υγιή εγκυμοσύνη
Είναι ίσως μια από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της ζωής σας και δεν θέλετε να την «χαλάσετε» με τίποτα, ειδικά με ανησυχίες από κάποιο κρύωμα ή γρίπη. Παρόλο που δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά, είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον οργανισμό σας,και κατ’ επέκταση το έμβρυο, από ασθένειες και άλλους κινδύνους. Ουσιαστικά δώστε προσοχή σε πέντε σημεία όσον αφορά τα μικρόβια και τις αρρώστιες και όλα θα πάνε καλά!
Αποφύγετε τους αρρώστους. Μπορεί να έχει ξυπνήσει το μητρικό σας ένστικτο και να θέλετε να βοηθήσετε οποιονδήποτε στην οικογένεια έχει κρυώσει, έχει γρίπη ή δεν αισθάνεται καλά, αλλά αυτή είναι μια περίοδος που βασικά πρέπει να κοιτάξετε τον εαυτό σας και το μωρό που κυοφορείτε. Άρα λοιπόν κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας από όποιον είναι άρρωστος, ακόμα και αν πρόκειται για απλό κρύωμα.
Δείτε τρόπους να παραμείνετε υγιείς με κάποιον άρρωστο στο σπίτι εδώ.
Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Μέσω των χεριών μεταφέρονται πολύ εύκολα τα μικρόβια, επομένως το συχνό πλύσιμο σας γλιτώνει από πιθανές ασθένειες και μολύνσεις. Επίσης υπάρχουν επιφάνειες (π.χ. μόλυβδο από παλιά παράθυρα, βακτήρια από φαγητά) που είναι καλύτερο να μην αγγίζονται από μια έγκυο γυναίκα, ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς εκείνη να το συνειδητοποιήσει. Έτσι το συχνό πλύσιμο των χεριών σας μειώνει τις πιθανότητες να έρχεστε συχνά σε επαφή με ουσίες που είναι επικίνδυνες.
Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένετε τα χέρια σας εδώ.
Κρατήστε τα βακτήρια του σπιτιού σε απόσταση. Μπορεί πριν να μοιραζόσασταν το ίδιο ποτήρι με τον σύντροφό σας αλλά είναι καλύτερο να αλλάξετε συνήθειες όσο είστε έγκυος. Χρησιμοποιείτε επίσης τις δικές σας καθαρές πετσέτες και σκουπίζετε συχνά με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια τα πόμολα, το τηλέφωνο, το ποντίκι του υπολογιστή και άλλες κρυφές εστίες μικροβίων.
Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας είναι υγιές. Ελέγξτε αν τα κατοικίδιο ζωάκι σας έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και αν είναι υγιές. Αν έχετε γατούλα, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να δείτε αν φέρει το παράσιτο της τοξοπλάσμωσης. Αν ναι, είναι καλύτερα να τη μεταφέρετε προσωρινά για φιλοξενία σε άλλο σπίτι. Αν δεν έχει το παράσιτο, τότε απλά ζητήστε από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας να αλλάζει καινα καθαρίζει το δοχείο με την άμμο της. Υπάρχει φυσικά η πιθανότητα να έχετε ήδη νοσήσει από τοξοπλάσμωση και να έχετε αποκτήσει ανοσία, αλλά αυτό θα πρέπει να το τσεκάρετε στον προγεννητικό έλεγχο. Διαφορετικάκαλόείναιναείστεπολύπροσεκτική. Διαβάστεσχετικάτοάρθρομας «Προστασία από το τοξόπλασμα ».
Διατηρήστε σε υψηλά επίπεδα το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ασκηθείτε και βρείτε χρόνο για να χαλαρώνετε ώστε να καταπολεμήσετε την κούραση και τις ασθένειες.