Εργασία και χαρά!

Εργασία και εγκυμοσύνη

Ανάμεσα σε ναυτία και αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες, εμετούς και πρησμένους αστραγάλους είναι όντως δύσκολο να περάσετε μια πραγματικά άνετη μέρα στην δουλειά. Μπορεί, βέβαια, να προσπαθήσετε να κάνετε τα πράγματα ελαφρώς καλύτερα για εσάς. Δείτε!

Μπορεί να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς δουλειά κάνετε, ωστόσο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως ορισμένα χαρακτηριστικά της δουλειάς σας επιβαρύνουν κάποια συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, τόσο η πολύωρη ορθοστασία όσο και η πολύωρη ακινησία πολλαπλασιάζουν τους πόνους στην μέση και στην πλάτης σας, ενώ μεγεθύνουν το πρήξιμο στα πόδια σας. Επίσης, ακόμα κι αν δουλεύετε σε κατάστημα πώλησης στρωμάτων είναι πιθανό να μην έχετε τις απαραίτητες ευκαιρίες για ξεκούραση ή έναν γρήγορο υπνάκο. Ακολουθούν τρόποι για να διατηρήσετε όσο περισσότερη άνεση γίνεται στη δουλειά σας όσο είστε έγκυος.

  • Ξεχάστε τα πολύ στενά ρούχα και τα πολύ ψηλά τακούνια. Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι καιρός για να αναπαραστήσετε το «Ο Διάβολος φοράει Prada- The Pregnant Edition»! Προτιμήστε τα ωραία, άνετα ρούχα και τα παπούτσια με φαρδύ τακούνι 5 εκατοστών. Ακόμη, πριν μπει για τα καλά το καλοκαίρι επιλέξτε να φοράτε ειδικά ελαστικά καλτσόν που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε ένα πλήθος συμπτωμάτων, όπως πρησμένα πόδια, κιρσούς κτλ. Να θυμάστε, επίσης, πως καλό θα ήταν να μένετε μακριά από τα καλτάκια ή τις κάλτσες που φτάνουν μέχρι το γόνατο, αφού εμποδίζουν την κυκλοφορία.
  • Προτιμήστε να ντύνεστε σε στρώσεις. Άσχετα με το πόσο κρύο ή ζέστη κάνει στο μέρος που μένετε ή στον τόπο που εργάζεστε, ο οργανισμός σας την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει δική του θερμοκρασία. Έτσι μπορεί την ώρα που σκάει… ο τζίτζικας εσείς να κρυώνετε ή την ώρα που όλοι ψάχνουν να φορέσουν την ζακέτα τους εσείς λόγω ορμονών να «φλέγεστε»! Συνεπώς, πείτε «ναι» σε ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, μέσα από ένα μακρυμάνικο μακό , κάτω από μια ζεστή ζακέτα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να προσθέτετε ή να αφαιρείτε ρούχα ανάλογα με τον καιρό… μέσα σας!
  • Περιορίστε την ορθοστασία- τουλάχιστον όσο γίνεται. Ζητήστε να κάνετε τακτικά 5λεπτα διαλλείματα για να κάθεστε ή να περπατάτε. Επίσης, τοποθετήστε ένα χαμηλό σκαμνάκι μπροστά σας στο οποίο θα ακουμπάτε εναλλάξ τα πόδια σας λυγισμένα για λίγα λεπτά, ώστε να μετριάσετε την πίεση που δέχεται η μέση σας.
  • Βάλτε τα πόδια σας ψηλά. Τοποθετήστε κάτω από το γραφείο σας μια κούτα, ένα άδειο καλαθάκι αχρήστων (ανάποδα) ή οποιοδήποτε άλλο ογκώδες και γερό αντικείμενο μπορείτε να σκεφτείτε, ώστε να ακουμπάτε διακριτικά και να ξεκουράζετε τα ταλαιπωρημένα σας πόδια.
  • Εργασία και εγκυμοσύνηΚάντε τακτικά διαλείμματα. Όπως και στις δουλειές που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία έτσι και σε κάθε άλλη δουλειά είναι απαραίτητο να σταματάτε τακτικά για να ξεκουράζεστε. Μια βόλτα γύρω από το κτίριο, μερικές ασκήσεις διατάσεων για την πλάτη, τα πόδια, την μέση και των αυχένα, ένα 5λεπτο ξεκούρασης σε έναν καναπέ, λίγη χαλαρωτική μουσική στο ipod και λίγη ευχάριστη ονειροπόληση θα σας ανακουφίσουν από όποια ένταση κι αν σας δημιουργεί η δουλειά.
  • Ρυθμίστε σωστά την καρέκλα σας. Αν η καρέκλα σας ρυθμίζεται μεριμνήστε ώστε να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο για την κοιλιά σας. Επίσης, εάν πονάει η μέση σας βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη σας, ενώ εάν πονάνε τα οπίσθιά σας γλιστρήστε ένα μαξιλάρι στο κάθισμά σας και αναπαυτείτε πάνω του.
  • Πηγαίνετε τακτικά στον ψύκτη για να ξαναγεμίσετε το ποτήρι σας ή έχετε μπουκαλάκια με νερό στο γραφείο σας. Εάν πίνετε πολύ νερό μπορεί να αποφύγετε πολλά ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης καθώς και τις ουρολοιμώξεις, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με τον πρόωρο τοκετό.
  • Μην κρατιέστε. Εάν ακολουθήσετε την παραπάνω συμβουλή πιθανότατα θα σας είναι αδύνατον να κρατηθείτε, ωστόσο εμείς οφείλουμε να σας πούμε να αδειάζετε την κύστη σας κάθε φορά που χρειάζεται. Έτσι θα αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις, ενώ θα μειώσετε τον κίνδυνο να ντροπιαστείτε κατά το τελευταίο τρίμηνο που η ακράτεια ούρων είναι συνηθισμένη.
  • Τρώτε τακτικά. Όσο απαιτητική κι αν είναι η δουλειά σας δεν πρέπει να ξεχνάτε τις ανάγκες του μωρού και του οργανισμού σας για τακτική, θρεπτική τροφή. Φροντίστε ώστε να απολαμβάνετε καθημερινά 3 γεύματα και 2 σνακ (ή 5 με 6 μικρά γεύματα). Στην δουλειά εξοπλίστε την τσάντα σας με υγιεινά τσιμπολογήματα (κομμένα φρούτα, κρακεράκια, τυρί, γιαούρτι με δημητριακά κτλ.), ενώ όταν κλείνετε επαγγελματικά γεύματα επιδιώξτε να έχετε λόγο για το τι θα σερβιριστεί.
  • Ελέγξτε την πρόσληψη βάρους. Βεβαιωθείτε ότι το άγχος της δουλειάς δεν επεμβαίνει στην φυσιολογική πρόσληψη βάρους. Τόσο η υπερβολική αύξηση όσο και η μείωση (εκτός κι αν είστε υπέρβαρες) βάρους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο, αλλά και να φέρουν αλλαγές στον τοκετό.
  • Έχετε μαζί σας μια οδοντόβουρτσα. Εάν υποφέρετε από ναυτίες , το βούρτσισμα θα προστατέψει τα δόντια ανάμεσα στους εμετούς και, παράλληλα, θα σας χαρίσει δροσερή αναπνοή. Ακόμη, ένα στοματικό διάλειμμα θα δώσει στο στόμα σας φρεσκάδα, αλλά και θα σας απαλλάξει από την υπερβολική έκκριση σάλιου (σύνηθες σύμπτωμα του πρώτου τριμήνου).
  • Ακούστε το σώμα σας. Εάν νιώθετε κουρασμένη, καλό θα ήταν να επιβραδύνετε λίγο τους ρυθμούς σας, ενώ εάν αισθάνεστε εξαντλημένη και μπορείτε να φύγετε, επιλέξτε να πάτε στο σπίτι σας νωρίτερα.