Η θεραπεία βρίσκεται στο πιάτο

Θεραπεία στο πιάτο

Λύσεις ενάντια στη ναυτία και τη δυσκοιλιότητα που ξεκινούν από το πιάτο σας

Πρωινή ναυτία, δυσκοιλιότητα, πόνος στη μέση και στα πόδια. Δεν είσαστε προετοιμασμένη ακριβώς να αντιμετωπίσετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης που σας χαλούν τη διάθεση και σας αποσπούν την προσοχή από το να ονειρεύεστε το μωράκι σας. Τα καλά νέα είναι ότι αφενός τα συμπτώματα αυτά δεν συνοδεύουν συνήθως και τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης ούτε παρουσιάζονται απαραίτητα όλα μαζί και αφετέρου υπάρχει τρόπος μέσω των διατροφικών σας επιλογών, αν όχι να τα εξαλείψετε, να τα ελέγξετε για να μην επηρεάζουν δραματικά την καθημερινότητά σας. Σας προτείνουμε, λοιπόν, λύσεις που ξεκινούν από το πιάτο σας!

Δοκιμάστε τις παγωμένες τροφές. Η αίσθηση ναυτίας, συχνό χαρακτηριστικό των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης οφείλεται στις ορμόνες, όπως στην αύξηση των οιστρογόνων αλλά και στη μεγαλύτερη ευαισθησία της όσφρησης. Το τελευταίο μάλιστα είναι πρόβλεψη της φύσης για προστατεύει την έγκυο και το έμβρυο από κάποια τροφή που είναι χαλασμένη. Και επειδή οι ζεστές τροφές έχουν μυρωδιά έντονη που μπορεί να ερεθίσει τις αισθήσεις σας και να επιδεινώσει τη ναυτία, δοκιμάστε να ηρεμήσετε το στομάχι σας με τροφές παγωμένες.

Αρχίστε να τρώτε από νωρίς. Το άδειο στομάχι επιδεινώνει το αίσθημα ναυτίας επομένως μια καλή λύση είναι να φάτε κάτι με το που ξυπνήσετε. Δεν θα είναι υπερβολή να έχετε στο συρτάρι του κομοδίνου σας ένα κουτί κρακεράκια ώστε να τσιμπήσετε πριν ακόμα σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Βοήθεια με άρωμα λεμονιού. Το λεμόνι θα γίνει ισχυρός σύμμαχός σας τα πρωινά που το αίσθημα ναυτίας είναι έντονο, καθώς η μυρωδιά του ή μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό είναι ικανά να ηρεμήσουν το στομάχι σας.

Αποφύγετε τα γλυκά.Η ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα ναυτίας, επομένως το καλύτερο είναι να αποφεύγετε τα γλυκά και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη (επιπλέον γιατί είναι πιο υγιές για την εγκυμοσύνη σας). Και επειδή είναι λογικό να μην θέλετε να περάσετε 9 μήνες χωρίς ούτε μια γλυκιά λιχουδιά, επιλέξτε τη μαύρη σοκολάτα με 70% ή παραπάνω περιεκτικότητα σε κακάο.

Βιταμίνες για τον πόνο.Καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει μετατοπίζεται το κέντρο βάρους, προκαλώντας μεγαλύτερη ευαισθησία στη σπονδυλική στήλη και πόνο στους μύες από την μέση μέχρι τα πόδια. Ενώ η γυμναστική σαφώς είναι ένας καλός τρόπος για να ενδυναμώσετε τους μύες του σώματός σας, κομβικό ρόλο παίζει και η διατροφή, καθώς υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στη μείωση του μυϊκού πόνου και στις φλεγμονές. Αυτές είναι τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, όσπρια, λιπαρά ψάρια), βιταμίνες Α (καρότα και σπανάκι) και Β (γλυκοπατάτες, μπανάνες).

Επιλέξτε ακατέργαστους σύνθετους υδατάνθρακες στο πιάτο. Στα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης περιλαμβάνεται και η δυσκοιλιότητα. Αφενός το γαστρεντερικό σύστημα λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς προκειμένου να επιτρέψει στον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αφετέρου το έντερο πιέζεται από το ολοένα και μεγαλύτερο όγκο της μήτρας προκαλώντας μικρές «αναταράξεις» στη φυσιολογική του λειτουργία. Αν η δυσκοιλιότητα αποτελεί πραγματικότητα για εσάς, δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές ολικής αλέσεως (δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά κτλ) τρεις φορές την ημέρα.

Ναι στα λαχανικά.Ο ειδικός τύπος φυτικών ινών που περιλαμβάνεται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθάει το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει ομαλά και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Μην παραλείπετε λοιπόν να απολαμβάνετε καθημερινά κάποιο φρούτο ή λαχανικό στο κυρίως γεύμα ή σαν snack.