Αποβολή: Μύθοι και Αλήθειες!

Αποβολή: Μύθοι και Αλήθειες!

Αλήθειες πίσω από 4 μύθους για τον κίνδυνο αποβολής

Μόλις έχετε μάθει τα χαρμόσυνα νέα της εγκυμοσύνης σας που τόσο περιμένατε αλλά τη χαρά σας διαδέχεται το άγχος: «κι αν κάτι πάει στραβά και αποβάλλω;». Ανεξάρτητα αν είστε από τους ανθρώπους που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο, η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει διάφορα άγχη. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε ποια από αυτά δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης. Όσον αφορά τον κίνδυνο αποβολής, διαβάστε ποιες αλήθειες κρύβονται πίσω από διάφορους μύθους που κυκλοφορούν.

Μύθος 1ος. Οι πιθανότητες αποβολής είναι πολύ μεγάλες. Μπορεί η αποβολή να είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα της εγκυμοσύνης, ωστόσο οι πιθανότητες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο μπορεί να φαντάζεστε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η συχνότητα μεταξύ των διαπιστωμένων κυήσεων κυμαίνεται μεταξύ 12-15% συμπεριλαμβανομένης όμως της πρόωρης απώλειας (17-22%). Σημαντικό ρόλο στα ποσοστά αυτά παίζει η ηλικία της μητέρας και του πατέρα, το ιατρικό ιστορικό και ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, κίνδυνοι από εργασία εκτός σπιτιού κοκ.). Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι από την στιγμή που θα ακούσετε την καρδιά του εμβρύου στον υπέρηχο, η πιθανότητα αποβολής πέφτει στο 9,4% την 6η εβδομάδα, στο 4,2% την 7η , στο 1,5% στην 8η και στο 0,5% την 9η ανεξαρτήτου ηλικίας.

Μύθος 2ος. Αν έχετε αποβάλλει ήδη μια φορά, θα συμβεί ξανά το ίδιο. Το ότι αποβάλλατε μία φορά δεν σημαίνει πως θα χάνετε κάθε φορά το έμβρυο. Αντιθέτως, τα στατιστικά δείχνουν πως ακόμα και μετά από δύο αποβολές οι πιθανότητες για να μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη κυμαίνονται στο 91,2%.

Μύθος 3ος. Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει αποβολή.Εάν συνηθίζατε να γυμνάζεστε σε τακτική βάση πριν την εγκυμοσύνη μπορείτε να συνεχίσετε την άσκηση καθόλη τη διάρκειά αυτής. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να διαπιστώσει ο γιατρός σας ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος διακοπής. Φυσικά, σημαντικό είναι να ακολουθείτε μια άσκηση ήπιας μορφής στην οποία να μην ξεπερνάτε το 70% των δυνατοτήτων σας και να αποφεύγεται επικίνδυνα αθλήματα, όπως άρση βαρών, ιππασία, καταδύσεις, σκι κοκ.

 Μύθος 4ος. Αν αγχωθείτε πολύ, θα προκαλέσετε αποβολή. Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Φυσικά η διαχείριση άγχους είναι πολύ σημαντική συνολικά για την υγεία σας, επομένως αφενός εξασκηθείτε σε διάφορες τεχνικές και αφετέρου περιορίστε τους παράγοντες που είναι πηγές άγχους, όπως για παράδειγμα ένα πρόβλημα με το θυρεοειδή ή τον διαβήτη, το οποίο μπορείτε να ελέγξετε με τον γιατρό σας. Επιπλέον επιτρέπετε στον εαυτό σας να χαλαρώνει και ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν.

Μπορείτε να δείτε ακόμα περισσότερα στατιστικά γύρω από την αποβολή εδώ.