Ζαλάδα και εγκυμοσύνη!

Αντιμετωπίζοντας την ζαλάδα

Τι να κάνετε για να αποφύγετε το αίσθημα της ζαλάδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ένα από τα όχι και τόσο σπάνια συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι και η ζαλάδα. Από τι προκαλείται; Λόγω της κύησης, η ποσότητα αίματος αυξάνεται και η καρδιά λειτουργεί παραπάνω για να βοηθήσει στην κυκλοφορία του σε όλο το σώμα. Τις περισσότερες φορές το καρδιαγγειακό σύστημα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και λειτουργεί αποτελεσματικά για να στείλει το αίμα παντού. Ωστόσο κάποιες φορές το αίμα δεν πάει όσο γρήγορα χρειάζεται στον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια μορφή  χαμηλής αρτηριακής πίεσης με σύμπτωμα τη ζαλάδα. Ζαλάδα επίσης νιώθετε όταν έχετε χαμηλό ζάχαρο, χαμηλά επίπεδα σιδήρου, αν αφυδατωθείτε ή αν ζεσταθείτε πολύ. Για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της ζαλάδας πρέπει να φροντίσετε το σώμα σας ώστε να το βοηθήσετε να επιτελέσει τις επιπλέον λειτουργίες λόγω εγκυμοσύνης.

  • Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις. Αποφύγετε να σηκώνεστε απότομα όταν είστε ξαπλωμένη ή καθιστή.
  • Τρώτε καλά. Η εγκυμοσύνη δεν είναι περίοδος για δίαιτες. Πρέπει να τρώτε θρεπτικά και υγιεινά, 3 φορές την ημέρα, χωρίς να παραλείπετε τα ενδιάμεσα snacks.
  • Επιλέγετε σωστά τα snacks σας. Αποφύγετε snacks που περιέχουν ζάχαρη, τα οποία ναι μεν σας δίνουν προσωρινά ενέργεια, αλλά στη συνέχεια ρίχνουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη είναι ιδανικές για να σταθεροποιήσουν το ζάχαρο το αίμα. 
  • Πίνετε συχνά νερό. Επειδή είναι εύκολο να αφυδατωθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φροντίστε να πίνετε συχνά νερό και να έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκαλάκι με νερό, όταν βγαίνετε έξω.
  • Ντυθείτε ελαφρά. Κατά την κύηση η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, επομένως για να μην ζεσταθείτε πολύ, προτιμήστε τα ελαφριά ρούχα ή για το χειμώνα φοράτε ρούχα το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια σε περίπτωση που νιώθετε ότι ζεσταίνεστε υπερβολικά.

Τι να κάνετε αν ζαλιστείτε;

  • Καθίστε κάτω και τοποθετήστε το κεφάλι σας ανάμεσα στα πόδια σας για να μεταβεί αίμα στον εγκέφαλο.
  • Τα βράδια ξαπλώστε από την αριστερή πλευρά, καθώς έτσι διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.
  • Αν δεν έχετε φάει, τσιμπήστε ένα υγιεινό snack για να αυξήσετε τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.