Επιλογές με γερές βάσεις

Επιλογές με γερές βάσεις

Μείνετε σταθερή στις επιλογές για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό «ακούγοντας» τον εαυτό σας και χωρίς να επηρεάζεστε από τρίτους

Οι συμβουλάτορες κυκλοφορούν παντού. Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, ακόμα και άγνωστοι στον δρόμο θα σπεύδουν να σας πουν την άποψη τους για την εγκυμοσύνη σας ή για τον τρόπο που θα πρέπει να αναθρέψετε το παιδί σας. Εσείς δεν χρειάζεται να κλείνετε τα αυτιά σας. Εάν έχετε κάνει την έρευνά σας, έχετε ξεκαθαρίσει τον τρόπο που θέλετε να βιώσετε τον τοκετό και την μητρότητα και ξέρετε πως θέλετε να γαλουχήσετε τα παιδιά σας, μπορείτε να τους ευχαριστείτε με ένα πλατύ χαμόγελο και να αφήνετε τις λέξεις τους να βγαίνουν από το άλλο σας αυτί.

Πώς θα το κατορθώσετε;

Το πόσο θα πληγωθείτε ή θα δυσφορήσετε από την πίεση ή την κριτική που σας ασκούν για τις επιλογές σας εξαρτάται από το πόσο σίγουροι αισθάνεστε για τις αποφάσεις σας. Για να μην επηρεάζεστε, λοιπόν, από άχρηστες συμβουλές και κακόβουλες κριτικές δοκιμάστε την ενσυνειδητότητα, μια μέθοδο που χρησιμοποιείται θεραπευτικά στην ψυχολογία και σχετίζεται με το να εστιάσετε την προσοχή σας σε έναν σκοπό τη δεδομένη στιγμή, έτσι ώστε οι αποφάσεις σας να είναι αποτέλεσμα εσωτερικού συλλογισμού και όχι αποτέλεσμα φόβου, ντροπής ή πίεσης από τρίτους. Η μέθοδος της ενσυνειδητότητας θα σας βοηθήσει να πάρετε συνειδητές αποφάσεις που βασίζονται στις αρχές και τους στόχους σας ως μητέρα.

Το παραπάνω, φυσικά, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε του κεφαλιού σας και να κλείνετε τα αυτιά σας σε κάθε άποψη. Καθώς προσπαθείτε να πάρετε μια απόφαση, φυσικά, θα κάνετε μια έρευνα που θα περιλαμβάνει αναζήτηση σε επιστημονικά βιβλία, άρθρα σε περιοδικά και site, την άποψη του γιατρού σας καθώς και κοντινών σας ανθρώπων με εμπειρία που εμπιστεύεστε. Όσο πιο ενδελεχής είναι η έρευνα τόσο πιο σίγουρη θα νιώθετε για την απόφασή σας και τόσο πιο ανεπηρέαστη θα μένετε απέναντι στις γνώμες τρίτων. Τέλος, πριν πάρετε κάποια απόφαση είναι σημαντικό να συντονίσετε τις γνώσεις με το ένστικτό σας, θέτοντας γερές βάσεις που είναι δύσκολο να τις κλονίσουν οι άλλοι.

Στην πράξη

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το τι μπορείτε να απαντήσετε όταν κάποιος σας δίνει μια συμβουλή ή σχολιάζει μια απόφασή σας.

  • «Θα μάθετε το φύλο του μωρού; Δεν είναι καλύτερο να το αφήσετε για έκπληξη;». Πιθανή απάντηση: «Θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη οποιαδήποτε στιγμή και αν μάθουμε αν είναι αγοράκι ή κοριτσάκι και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι να το κάνουμε με τον τρόπο που έχουμε αποφασίσει.
  • «Έμαθα ότι δεν θέλεις αναλγητικά για τον τοκετό, αλλά πίστεψέ με, θα τα χρειαστείς οπωσδήποτε». Πιθανή απάντηση: «Στόχος μου είναι ένας ασφαλής και υγιής τοκετός και είναι προσωπική επιλογή το πώς θα πετύχω το στόχο μου».
  • «Πώς θα μπορέσεις να επιστρέψεις στη δουλειά μετά την άδεια λοχείας, αφήνοντας το μικρό σου μόνο του σπίτι;». Πιθανή απάντηση: «Υπολογίζοντας τις ανάγκες μας, σκεφτήκαμε αρκετά τι είναι αυτό που χρειάζεται η οικογένειά μας, συνεπώς θα πρέπει να σεβαστείτε τις αποφάσεις μας».

Extratip: Αν οι απαντήσεις δεν στέλνουν το μήνυμα στο άτομο που σας δίνει τις συμβουλές, βρείτε έναν τρόπο να ολοκληρώσετε την κουβέντα, με μια φράση του τύπου «δεν θα ήθελα να το συζητήσω, ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε».

Διαβάστε ακόμα: «Η έγκυος και οι άλλοι»