Επικοινωνήστε με το έμβρυο

Έγκυος που επικοινωνεί με το έμβρυο

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να γεννηθεί το μωράκι σας για να του μιλήσετε, να το νανουρίσετε ή να του τραγουδήσετε, μιας και από τις 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης μπορεί να σας «ακούσει».

Τα πρώτα αγγίγματα και οι πρώτοι ιδιότυποι διάλογοι είναι και οι πρώτες επαφές γνωριμίας με το πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα σας. Η σχέση σας ξεκινάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να επικοινωνείτε μαζί του. Ακολουθείστε μερικά tips για να έρθετε ακόμα πιο κοντά του αλλά και για να χτίσετε από πριν μια σχέση που θα σας βοηθήσει αφού γεννήσετε.

  • Μιλήστε του. Η φωνή σας για το μωράκι σας είναι ίσως ο ήχος που μπορεί ευκολότερα να διακρίνει. Μιλήστε του ήρεμα ή νανουρίστε το. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί θα αισθάνεται τον ήχο της φωνής σας οικείο και θα σας ψάχνει κάθε φορά που σας ακούει.
  • Βάλτε στο έμβρυο να ακούσει μουσικήΑφιερώστε του τραγούδια. Παρόλο που δεν είναι αποδεδειγμένο ότι παίζοντας μουσική στο έμβρυο αναπτύσσεται και η νοημοσύνη σου, πολλές γυναίκες ανακάλυψαν ότι το μωράκι τους ανταποκρινόταν στη μουσική αυξάνοντας τις κινήσεις του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του τραγουδάτε, να το νανουρίζετε αλλά και να το «μυήσετε» στην κλασική μουσική.
  • Τα πρώτα αγγίγματα. Από τις 17 εβδομάδες εγκυμοσύνης θα νιώθετε το μωρό σας να κινείται και από τις 20 εβδομάδες συνήθως να κλωτσάει. Αφιερώστε χρόνο και παραμείνετε ήσυχη ώστε να νιώσετε τις κινήσεις του μικρού σας. Όταν το μωράκι σας κλοτσάει, ίσως μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν ιδιότυπο διάλογο μαζί του. Πιέστε ελαφρά την κοιλιά σας στο σημείο που νιώσετε την κίνηση για να δείτε αν θα ανταποκριθεί. Καθώς θα μεγαλώνει μέσα σας θα μπορείτε να αντιληφθείτε τα διάφορα μέρη του σώματός του. Δοκιμάστε να του κάνετε ένα ελαφρό μασάζ στα σημεία που αντιλαμβάνεστε ότι είναι το κεφαλάκι ή η πλατούλα του.    
  • Δημιουργήστε νοητικά όμορφες εικόνες. Και η θετική σκέψη είναι σημαντική για τη μεταξύ σας επικοινωνία. Δημιουργήστε όμορφες εικόνες στο μυαλό σας για να έρθετε πιο κοντά στο μικρό σας. Φανταστείτε ότι έχετε το μωρό σας στο κέντρο του σώματός σας και πως εκεί βρίσκεται προστατευμένο ή σκεφτείτε πως το κρατάτε στην αγκαλιά σας εστιάζοντας στα θετικά συναισθήματα που σας δημιουργούν οι εικόνες αυτές.
  • Μαθαίνοντας για το μωρό σας πριν ακόμα γεννηθεί. Διαβάστε και ενημερωθείτε τόσο για τα στάδια ανάπτυξης όσο και για το πώς μεγαλώνει κάθε εβδομάδα. Μάθετε να αναγνωρίζετε τον τρόπο που κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ορισμένες μητέρες διαπιστώνουν πως το μωράκι τους γίνεται «υπερκινητικό» όταν ξαπλώνουν για να κοιμηθούν!
  • Επικοινωνία και με τον μπαμπά. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να μιλάει στο μωράκι, ώστε να είναι ευκολότερο για αυτό μόλις γεννηθεί να αναγνωρίζει και τη δική του φωνή. Ασχοληθείτε μαζί με τι απαραίτητες αγορές για τη γέννα ή ζητείστε του να σας βοηθήσει στις ασκήσεις αναπνοής.
  • Πείτε του ένα γεια στον υπέρηχο. Είναι καλύτερο και οι δύο μαζί – μαμά και μπαμπάς – να επισκέπτεστε το γιατρό. Θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο διαφορετικά θα αισθάνεστε όταν αντικρίσετε το μωράκι σας στην οθόνη του υπέρηχου. Ζητείστε από το γιατρό σας να στρέψει την οθόνη σε σημείο που να μπορείτε να το δείτε καλά και κάντε τις ερωτήσεις που θέλετε.