Εντυπωσιακές αλλαγές α’ τριμήνου

Εντυπωσιακές αλλαγές α’ τριμήνου

Ποιες αλλαγές λαμβάνουν χώρα στη λειτουργία του σώματός σας

Το πρώτο τρίμηνο αν δεν βιώνετε έντονα μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό να μην αισθάνεστε και πολύ… έγκυος. Κι όμως στον οργανισμό σας συντελλούνται μεγάλες αλλαγές προκειμένου το σώμα να ανταπεξέλθει στις νέες ανάγκες. Από την καρδιά και το αίμα, μέχρι την αναπνοή και τις ορμόνες οι προετοιμασίες είναι εντατικές και εντυπωσιακές. Πάρτε μια γεύση!

Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται. Ο φυσιολογικός αριθμός παλμών το λεπτό είναι περίπου 70. Από τις 12 εβδομάδες όμως της κύησης και μετά οι παλμοί ανά λεπτό αυξάνονται αγγίζοντας τους 80 με 90 επειδή ο οργανισμός παράγει περισσότερο αίμα για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της εγκυμοσύνης.

Εισπνέετε περισσότερο αέρα. Η ποσότητα του αέρα που εισπνέετε ανά λεπτό αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού το σώμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να ανταπεξέλθει. Ωστόσο ο αριθμός των αναπνοών διαφοροποιείται ελάχιστα. 

Ο οργανισμός σας δημιουργεί ένα νέο όργανο. Και δεν είναι άλλο από τον πλακούντα, που παράγει απαραίτητες για την εγκυμοσύνη ορμόνες και θρέφει το εμβρύο.

Το σώμα σας εκκρίνει διάφορες νέες ορμόνες. Μια από αυτές είναι και η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη η οποία παράγεται από τα κύτταρα του πλακούντα και ανιχνεύεται στο τεστ εγκυμοσύνης μιας και υπάρχει στα ούρα και το αίμα της μητέρας. Η παραγωγή ορμονών και οι αλλαγές είναι πιθανό να προκαλέσουν ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτίες.

Οι αρτηρίες διαστέλλονται. Ο όγκος αίματος αυξάνεται, όπως και η ταχύτητα ροής του και οι αρτηρίες διαστέλλονται. Αυτό σημαίνει πως περισσότερο αίμα φτάνει στα νεφρά που και εκείνα με τη σειρά τους εργάζονται πυρετωδώς παράγοντας περισσότερα ούρα.

Αυξάνεται η χοληδόχος κύστη.Εξαιτίας της αύξησης των ορμονών αυξάνεται και η χοληδόχος κύστη (εκεί όπου αποθηκεύεται η χολή και από όπου διοχευετεύεται στο λεπτό έντερο βοηθώντας την πέψη), αλλά λειτουργεί σε χαμηλότερους ρυθμούς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε συχνά δυσκοιλιότητα. 

Αυξάνονται τα επίπεδα προγεστερόνης. Είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες της εγκυμοσύνης και υπεύθυνη για μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου, όπως η κούραση ή η λάμψη στο δέρμα. Τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται το πρώτο τρίμηνο.

Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται.Εξαιτίας των αλλαγών στις ορμόνες είναι πιθανό να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος κατά 0,4 βαθμούς.