Εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου

Εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου

Τι σημαίνει εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου και πώς θα αντεπεξέλθετε;

Μπορεί η ταμπέλα «εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου» να μοιάζει τρομακτική αλλά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα έχει αίσιο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη σας χαρακτηριστεί έτσι τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερωθείτε και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ψυχραιμία. Δείτε ποια προβλήματα είναι αυτά που καθορίζουν την εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου και πώς θα ξεπεράσετε τον σκόπελο μέχρι να φτάσετε σε έναν υγιή τοκετό.

Υψηλό ρίσκο

Μια εγκυμοσύνη μπορεί να χαρακτηριστεί ως υψηλού ρίσκου όταν μια έγκυος:

  • Πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη
  • Είναι παχύσαρκη, κάνει καθιστική ζωή, καταναλώνει αλκοόλ και καπνίζει

Επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες έχει μια γυναίκα αν:

  • Μείνει έγκυος κάτω από τα 17 ή πάνω από τα 35,
  • Αποδειχθεί πως κυοφορεί πολίδυμα,
  • Είναι υπέρβαρη ή πάρει κατά τη διάρκεια της κύησης πολλά κιλά
  • Αναπτύξει ή είχε σε προηγούμενη εγκυμοσύνη διαβήτη κύησης
  • Πάσχει από προεκλαμψία
  • Έχει προδρομικό πλακούντα (ο πλακούντας καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας)
  • Έχει ιστορικό επιπλοκών στην εγκυμοσύνη

Ωστόσο ακόμα και από τις γυναίκες των οποίων η εγκυμοσύνη έχει χαρακτηριστεί ως «υψηλού ρίσκου» είναι μικρό το ποσοστό εκείνων που εμφανίζουν κάποια επιπλοκή που να χρειάζεται επέμβαση. Άλλωστε, οι εξετάσεις που γίνονται δείχνουν εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή όχι.

Η δύναμη της ενημέρωσης

 Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το πλήρες ιστορικό σας. Μπορεί να μην θέλετε να αποκαλύψετε ότι είστε μια 40χρονη καπνίστρια που η μόνη γυμναστική που κάνει είναι να ανοιγοκλείνει το ψυγείο, αλλά οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές. Έχετε κατά νου ότι οποιαδήποτε επιπλοκή ή δυσκολία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, ώστε να μην μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου ή του βρέφους. Συνεπώς, αφήστε τις ντροπές στην άκρη!

Σε περίπτωση τώρα που ο γιατρός σας ανακοινώσει ότι η εγκυμοσύνη σας είναι υψηλού ρίσκου είναι σημαντικό να μην αφήσετε τις απορίες σας άλυτες.

  • Γιατί σας τοποθετούν στην εν λόγω κατηγορία;
  • Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα;
  • Τι κίνδυνος υπάρχει;
  • Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Όσο πιο πολλά γνωρίζετε για μια κατάσταση και όσο πιο ακριβείς πληροφορίες λάβετε για αυτή τόσο πιο εύκολα θα λάβετε και τις ανάλογες αποφάσεις και θα ξεπεράσετε τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Ακόμα και αν κάνετε τη δική σας έρευνα στο διαδίκτυο φροντίστε να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα ευρήματά σας και φυσικά ακολουθήστε αυτό που θα σας προτείνει εκείνος.  .

Τεχνικές αντιμετώπισης

Ένας πολύ συχνός τρόπος αντιμετώπισης μιας εγκυμοσύνης υψηλού ρίσκου είναι η κατάκλιση στο κρεβάτι. Ωστόσο αν σας προταθεί κάτι τέτοιο φροντίστε να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης. Διαβάστε σχετικά το άρθρο μας «Ωφελεί η κατάκλιση και παραμονή στο κρεβάτι;».

Καλό είναι να λάβετε υπόψη σας και τον ψυχολογικό παράγοντα σε περίπτωση που παραμείνετε κλινήρης για κάποιο διάστημα. Η παραμονή στο κρεβάτι πιθανόν να μην δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιες γυναίκες ενώ η επίγνωση του κινδύνου να τις κινητοποιεί ώστε να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες έγκυες να υποφέρουν παραμένοντας στο κρεβάτι ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιλόχεια κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Αν αισθάνεστε ότι βυθίζεστε στα αρνητικά συναισθήματα, μιλήστε ανοιχτά σε κάποιον που εμπιστεύεστε ώστε να λάβετε βοήθεια αν είναι απαραίτητο.